Εφημερίδα Κοινωνική

Δωρεάν διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους

Δωρεάν διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους
18 Ιουλίου 2019
Δραστικά μέτρα που θα αντιμετωπίσουν την ταλαιπωρία των ασθενών, οι οποίοι αναγκάζονται να στήνονται στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ για να λάβουν τα φάρμακά τους, δρομολογεί η κυβέρνηση. Στις πρώτες δράσεις που προωθεί η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών, και η οποία συζητήθηκε εκτενώς χθες στο πλαίσιο σύσκεψης στο υπουργείο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ασθενών στα φάρμακα υψηλού κόστους, τα οποία σήμερα διατίθενται από τα λίγα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να ενεργοποιηθεί σε πρώτο στάδιο η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους και από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Στο αμέσως επόμενο στάδιο θα υλοποιηθεί και η δέσμευση για τη δωρεάν κατ’ οίκον διανομή των ακριβών φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, όπως οι καρκινοπαθείς και τα άτομα με αναπηρία.

Συνολικά, σε καθημερινή βάση εκτελούνται περίπου 6.000-6.500 συνταγές ακριβών φαρμάκων από 38 φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ υπάρχουν και επιπλέον σημεία διανομής –κυρίως σε κέντρα υγείας και δημόσιες υπηρεσίες– σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές, στα οποία αποστέλλονται φάρμακα υψηλού κόστους (εκτελεσμένες συνταγές) για τους ασθενείς. Οπως ανέφεραν στην «Κ» στελέχη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα ιδιωτικά φαρμακεία μπορούν να χορηγούν φάρμακα με τιμή έως 3.000 ευρώ. Ωστόσο, υπουργική απόφαση του 2014 δίνει τη δυνατότητα στις φαρμακευτικές εταιρείες να διαθέτουν τα φάρμακα υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία «μόνο σε περιπτώσεις ασθενών που έχουν ενταχθεί σε μητρώα (registries)». Σύμφωνα με τον ΠΦΣ, η πλειονότητα των φαρμακευτικών εταιρειών, λόγω της απουσίας των μητρώων, δεν διαθέτει φάρμακα υψηλού κόστους από τα ιδιωτικά φαρμακεία.

Ο προγραμματισμός για τις νομοθετικές και μη παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη. Η σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, έγινε στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο.
Πλαίσιο προτεραιοτήτων

«Θέσαμε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων άμεσων δράσεων του υπουργείου», δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εστίασα σε μια σειρά από δράσεις που θα έχουν άμεσο αποτύπωμα στην καθημερινότητα των ασθενών. Αναφέρω ενδεικτικά το ζήτημα των ουρών στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και θα αντιμετωπιστεί άμεσα». Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου για την επιτάχυνση των προσλήψεων νοσηλευτών, οι οποίοι θα καλύψουν καταρχάς μονάδες που έχουν τα μεγαλύτερα κενά, αρχής γενομένης από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Χαρακτήρισε ως προσωπική του δέσμευση και ενδιαφέρον την προώθηση πολιτικών πρόληψης (πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού για σοβαρές παθήσεις) καθώς και τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας.

Την ελπίδα να μετατραπεί το υπουργείο Υγείας «από υπουργείο της απόγνωσης σε υπουργείο της ελπίδας» εξέφρασε από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος του κυβερνητικού έργου οδεύει κατευθείαν στον άνθρωπο.

 

 

*ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ