Εφημερίδα Κοινωνική

CAPTAGON: Η μεγαλύτερη ποσότητα διεθνώς στον Πειραιά, 33 εκ. χάπια

CAPTAGON: Η μεγαλύτερη ποσότητα διεθνώς στον Πειραιά, 33 εκ. χάπια
04 Ιουλίου 2019

CAPTAGON, η αλλιώς το «χάπι των τζιχαντιστών». Στο Λιμάνι του Πειραιά κατασχέθηκε η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει βρεθεί ποτέ διεθνώς. Πρόκειται για περισσότερα από 33 εκατ. χάπια συνολικού βάρους πέντε τόνων. Ήταν κρυμμένα μέσα σε παλέτες με ξύλα και με αξία που ξεπερνά τα 0,5 δισ. δολάρια. Ο έλεγχος των τριών κοντέινερ ξεκίνησε στις 26 Ιουνίου. Ολοκληρώθηκε έπειτα από επτά ημέρες μέχρι να βρεθεί όλη η ποσότητα των χαπιών. Η πληροφορία για το φορτίο ήρθε από την την αμερικανική υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών. Ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές και για την έρευνα υπήρξε συνεργασία του ΣΔΟΕ με τη Δίωξη Ναρκωτικών της Αστυνομίας και το αντίστοιχο τμήμα του Λιμενικού.

Tα χάπια CAPTAGON είναι τα περίφημα «χάπια των τζιχαντιστών». Τα χάπια που για κάποια χρόνια εθεωρείτο ότι δημιουργούσαν σούπερ στρατιώτες αλλά τα καταναλώνουν κυρίως νέοι που διασκεδάζουν. Πρόκειται για συνθετική αμφεταμίνη η οποία χρησιμοποιήθηκε τη δεκαετία του ‘60 για τη θεραπεία της ναρκοληψίας και του συνδρόμου ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Το CAPTAGON όμως προκαλούσε παρενέργειες και εθισμό και γρήγορα αποσύρθηκε ενώ σταμάτησε να πωλείται το 1986. Στο τέλος της δεκαετία του 1990 εμφανίστηκαν χάπια με το όνομα Captagon που όμως δεν ήταν τα παλαιότερα.

xapia

 

 

 

 

 

 

Πωλούνται παράνομα και περιέχουν αμφεταμίνη ανάλογη αυτής που πωλείται στους δρόμους του Άμστερνταμ. Η αμφεταμίνη χρησιμοποιήθηκε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ως διεγερτικό και κατά της κοπώσεως των στρατιωτών. Κάπως έτσι σήμερα συνδέθηκε με τη βιαιότητα των τζιχαντιστών αν και πλέον είναι σαφές ότι δεν οφείλεται στη χρήση του Captagon. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί του χαπιού θεωρούνται οι Βούλγαροι και οι Τούρκοι.

capt

 

 

 

 

 

 

 

sdoe

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ