Εφημερίδα Κοινωνική

Από τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας τα 5,1 Ρίχτερ

Από τον εστιακό χώρο της Πάρνηθας τα 5,1 Ρίχτερ
19 Ιουλίου 2019

Από τον ίδιο εστιακό χώρο της Πάρνηθας που είχε δώσει τον φονικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου του 1999 προέρχεται ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Αττική και έγινε αισθητός «στη μισή Ελλάδα» στις 14.13 το μεσημέρι. Οι σεισμολόγοι πάντως εμφανίζονται διχασμένοι για το αν τα 5,1 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός, αφού για να μιλήσουν με βεβαιότητα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 48 ώρες, όμως, εκτιμάται ότι το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε δεν μπορεί να δώσει μεγαλύτερο σεισμό. Περιμένουν, ωστόσο «χορό» μετασεισμών.

Οι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι ο σεισμός των 5,1 Ρίχτερ είχε «συγγένεια» με τον φονικό σεισμό της Αθήνας, της 7ης Σεπτεμβρίου του ’99. Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Ακη Τσελέντη ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999. «Δεν περιμέναμε αυτό το ρήγμα να δώσει σεισμό» σημείωσε και πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί το επόμενο διάστημα.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας επισήμανε ότι ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας και πρόσθεσε ότι είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί άνω των 4 ρίχτερ.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι ο σεισμός συνοδεύτηκε από βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός λόγω του μικρού εστιακού του βάθους, ενώ επισήμανε ότι προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί και προέβλεψε χαρακτηριστικά ότι η Αττική θα έχει ένα δύσκολο σαββατοκύριακο.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ