Εφημερίδα Κοινωνική

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ τι συνέβη «πίσω» από την ανακοίνωση για αποχή των εργαζομένων στην Καθαριότητα

 Breaking News

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ τι συνέβη «πίσω» από την ανακοίνωση για αποχή των εργαζομένων στην Καθαριότητα
14 Ιουνίου 2019

 

Ένα ανθρώπινο – γραφειοκρατικό λάθος που ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ, αφορμή να ΥΠΟΦΕΡΕΙ μια ολόκληρη πόλη!

 

«ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΕΥΘΥΝΗ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ -Παράλογη και περίεργη η στάση των συνδικαλιστών»

 

*του Κώστα Παναγιωτάκη

 

Για μια απόφαση «παντελώς αδικαιολόγητη και παράλογη» έκανε λόγο ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Παρασκευής, με αφορμή την απόφαση συνδικαλιστών-εργαζομένων να απέχουν της υπερεργασίας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, γεγονός που δυστυχώς, θα επιβαρύνει  την πόλη με σκουπίδια!

Το πρόβλημα ανέκυψε διότι υπήρξε μεμονωμένο λάθος από την αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Καθαριότητας, σχετικά με τη διαδικασία που αφορά στην υπερωριακή αμοιβή των εργαζομένων που απασχολούνται με συμβάσεις 2 μηνών (70 περίπου άτομα), για το οποίο η δημοτική Αρχή ζήτησε να κινηθούν οι απαραίτητες πειθαρχικές διαδικασίες. Αυτό λοιπόν το ανθρώπινο, γραφειοκρατικό λάθος, που όπως είπε ο δήμαρχος Πειραιά, «δεν είχε ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ», στάθηκε αφορμή να βγουν εμπρηστικές και απαράδεκτες ανακοινώσεις συνδικαλιστών κατά της δημοτικής Αρχής που ομολογουμένως, δεν φέρει την ευθύνη των όσων συνέβησαν και κυρίως, να στηθεί ένα «σκηνικό» 3μερης αποχής με φόβο τα σκουπίδια στους κάδους να γίνουν… βουνά!

Η απαίτηση των εργαζομένων να πληρωθούν υπερωρίες που δικαιούνται είναι μεν επιβεβλημένη αλλά η επιμονή για 3μερη αποχή από τα καθήκοντά τους είναι ΠΑΡΑΛΟΓΗ για πολλούς λόγους:

1) Η ανακοίνωση με την οποία αποφασίστηκαν οι κινητοποιήσεις βγήκε πριν να γίνει το ραντεβού με τον Δήμαρχο, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

2)  Σε ραντεβού που ακολούθησε, ο Δήμαρχος, αφού τους εξήγησε τι συμβαίνει, τους ρώτησε αν έχουν κάποιο παράπονο από τη δημοτική Αρχή και εκείνοι απάντησαν… «όχι».

3)  Επιμένουν στην αποχή… αν και υπάρχει ΛΥΣΗ στο θέμα, καθώς όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθηνά Γλυκα – Χαβαλάκου, με μια μαζική αγωγή και με υποστήριξη της δημοτικής Αρχής Πειραιά, οι 2μηνίτες θα δικαιωθούν και θα πάρουν τα χρήματά τους.

4)  Στην αποχή δεν συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι, αλλά όπως είπε ο Δήμαρχος «τροφοδοτείται» από γνωστούς συνδικαλιστές που «πρεσβεύουν ότι παλαιότερο υπάρχει σε επίπεδο συνδικαλισμού και αντίληψης για το Δημόσιο»

5)  Οι «υποκινητές» της αποχής, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητα κ. Καλογερόγιαννη, στις πρόσφατες εκλογές στήριξαν τόσο τον Δήμαρχο όσο και τον ίδιο προσωπικά, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους και στις προσθέσεις τους.

6)  Οι υπάλληλοι που έκαναν το λάθος, είναι μέλη των συνδικαλιστικών οργανώσεων, συνεπώς δεν δικαιολογείται καμία αναφορά περί σκόπιμης ενέργειας.

7)  Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε απέναντί τους, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν και η εκκρεμότητα με τους 2μηνίτες θα τακτοποιηθεί καθώς τα χρήματα -οφειλές έχουν ήδη εγγραφεί, εκ των προτέρων, στον προϋπολογισμό.

8)  Οι συνδικαλιστές αποφάσισαν αποχή πάνω σε 3μερο και όχι σε μετέπειτα ημερομηνία, γνωρίζοντας ότι αυτό θα «πονέσει» τον Πειραιά, δεδομένου ότι την επόμενη της αποχής και ο ΣΜΑ Σχιστού θα υπολειτουργεί, ενώ άφησαν υπονοούμενα και για κλιμάκωση!

Σε κάθε περίπτωση, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ξεκαθάρισε ότι θα προστατέψει την πόλη και την ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ με κάθε τρόπο, ενώ ερωτώμενος από δημοσιογράφους για το αν θα χρειαστεί να «επιστρατεύσει» ακόμη και ιδιώτες απάντησε ότι «ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ, ΟΣΟ ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΣ». Πρόσθεσε όμως, ότι τέτοιες κινήσεις και νοοτροπίες, δίνουν «τροφή», σε άλλους,  για σκέψεις.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:

«Υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να γίνει ο Πειραιάς μια ακόμα καθαρότερη πόλη και θα γίνει, είτε  θέλουν κάποιοι  είτε όχι. Αυτή την εντολή πήραμε από τον Πειραϊκό λαό και σε αυτή την  κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τα επόμενα τέσσερα χρονιά», τόνισε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης.

Ο Δήμαρχος Πειραιά χαρακτήρισε παράλογη  και εξωφρενική  την αποχή των εργαζομένων από την εργασία τους κατά την αργία του τριημέρου, καθώς γίνεται χωρίς κανένα λόγο και χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε ανικανοποίητο αίτημα, τονίζοντας  πως η μη καταβολή υπερωριών προέκυψε από λάθος υπηρεσιακών παραγόντων για το οποίο έχουν ήδη κινηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες,  επισημαίνοντας πως η Δημοτική Αρχή δεν φέρει απολύτως καμία ευθύνη γι’ αυτό. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά: «Από την αρχή της θητείας μας η συνεργασία μας με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα ήταν άριστη. Σταθήκαμε δίπλα τους, στηρίξαμε τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και επειδή με γνωρίζετε θέλω να σας πω,  πως αν θεωρούσα ότι έχουμε κάνει έστω κι ένα λάθος ή αν πίστευα πως έχουμε λάβει  έστω και μια λάθος απόφαση δεν θα μιλούσα σήμερα, δεν θα έδινα Συνέντευξη Τύπου, δεν θα είχα τόσο θράσος!»

Αναφερόμενος στις υπερωρίες ο κ. Μώραλης υπογράμμισε πως κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να χάσει τα χρήματά του και πως τα χρήματα υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό και αν είχε τηρηθεί η διαδικασία από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι είναι και μέλη των σωματείων που αποφάσισαν την αποχή, δεν θα είχε δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα .

Ο Δήμαρχος Πειραιά επεσήμανε πως υπάρχει λύση για την καταβολή των υπερωριών, λέγοντας πως ακόμα και οι διμηνίτες συμβασιούχοι μπορούν να  καταθέσουν αγωγή εναντίον του Δήμου για να πληρωθούν, τονίζοντας πως η Δημοτική Αρχή παρά ότι δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη θα τους βοηθήσει να πάρουν τα χρήματά τους. Μάλιστα εξέφρασε την απορία του για ποιο λόγο γίνεται η αποχή, από τη στιγμή που το θέμα αυτό μπορεί να επιλυθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης επεσήμανε πως η αποχή ανακοινώθηκε χωρίς καν να έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, τονίζοντας πως όταν εκ των υστέρων πραγματοποιήθηκε  συνάντηση, ανέφεραν μπροστά σε πολλούς παράγοντες που ήταν παρόντες  πως ουδέποτε είχαν το παραμικρό πρόβλημα με τη Δημοτική Αρχή. Ο Δήμαρχος Πειραιά στη συνέχεια τόνισε: «Είναι παράλογο να μείνει η πόλη επί 3 ημέρες βρώμικη για ένα τέτοιο λάθος, για το οποίο υπάρχει λύση».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν σκοπεύει για αυτές τις ημέρες να απευθυνθεί εκτάκτως σε ιδιώτες απάντησε κατηγορηματικά όχι. Για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης της  Καθαριότητας ξεκαθάρισε πως είναι υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του νευραλγικού αυτού τομέα, λέγοντας ωστόσο πως αν δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή να προσφέρει υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη για τις οποίες πληρώνουν οι δημότες, θα εξετάσει όλες τις  εναλλακτικές λύσεις, λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των Πειραιωτών, ακόμα και μέσω τοπικού δημοψηφίσματος. Στη συνέχεια ανέφερε  χαρακτηριστικά:

«Δεν θα παρεκκλίνω τόσο εύκολα της  ιδεολογικής μου άποψης ότι πρέπει η καθαριότητα να είναι δημόσια. Θα υποκύψω μόνο όταν δεν θα μπορώ να προσφέρω στους Πειραιώτες αυτό το οποίο ζητούν, απαιτούν κι έχω υποχρέωση να τους προσφέρω γιατί έχω δεσμευτεί. Τότε θα ξεκινήσει από την πλευρά μου η οποιαδήποτε συζήτηση για εναλλακτικές λύσεις. Πιστεύω στο δημόσιο χαρακτήρα της Καθαριότητας και τη στήριξα με πράξεις τα τελευταία 4,5 χρόνια. Γι΄ αυτό πήραμε απορριμματοφόρα και ενισχύουμε τον στόλο μας. Από την αρχή της θητείας μας αξιοποιήσαμε κάθε 2μηνο και 8μηνο, προκειμένου να βοηθήσουμε τους εργαζομένους. Για να παρέχουμε δημόσιες υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στην Καθαριότητα. Αυτή είναι η επιδίωξή μου, αυτός είναι ο στόχος μου», σημείωσε ο κ. Μώραλης,

Στη συνέχεια ο κ. Μώραλης ανέφερε πως δεν θα υπάρχουν δύο  μέτρα και δύο σταθμά στους εργαζόμενους του Δήμου όπως ακριβώς ζητούν και στην ανακοίνωση τους τα σωματεία, ότι όλοι είναι ίσοι και με  αυτή τη λογική θα προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.

«Αδιέξοδα δεν υπάρχουν. Έχουμε άλλη μια 4ετία  και όλο τον χρόνο μπροστά μας  για να εκπληρώσουμε την απαίτηση των Πειραιωτών για μια ακόμη πιο καθαρή πόλη. Και αυτό θα πράξουμε».

Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Παναγιώτης Καλογερόγιαννης έκανε έκκληση στους εργαζόμενους να γυρίσουν στη δουλειά τους, καθώς δεν έχουν το δικαίωμα, όπως είπε, να «πνίξουν» την πόλη στα σκουπίδια, εξαιτίας ενός ανθρώπινου λάθους.

Η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Αθηνά  Γλύκα – Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η  Διεύθυνση Οικονομικών είχε προνοήσει ήδη, κατόπιν αιτήματος, να υπάρχουν χρήματα στον κωδικό του προϋπολογισμό που αφορά τις υπερωρίες, ποσό 280.000 ευρώ και ότι η απόφαση αυτή είχε ψηφιστεί από τις αρχές Φεβρουαρίου 2019. Εξήγησε ότι για κάθε υπερωριακή απασχόληση θα πρέπει να εκδίδεται και να δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η λεγόμενη Απόφαση Καθιέρωσης, η οποία πρέπει να προηγείται πάντα της υπερωριακής εργασίας. «Δυστυχώς, η Απόφαση της Καθιέρωσης δημοσιεύθηκε, κατόπιν ολιγωρίας υπηρεσιακών υπαλλήλων, στο ΦΕΚ της 5ης Ιουνίου 2019 και εδώ μιλάμε για υπερωριακή απασχόληση μηνός Απριλίου. Επιπλέον η κα Χαρβαλάκου ανέφερε ότι η δημοτική αρχή, αποδεικνύοντας εμπράκτως την καλή της προαίρεση για τους εργαζόμενους, όπως έκανε τα τελευταία χρόνια, θα μπορούσε να συνδράμει σε μια μαζική αγωγή των εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, εξηγώντας πως ακριβώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα στο οποίο δεν είχαν καμία υπαιτιότητα και να επισπευστεί η διαδικασία πληρωμής τους μέσω δικαστικής απόφασης.

Παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, ο Γενικός Γραμματέας κ. Θεόδωρος Καπράλος, ο οποίος τόνισε ότι αυτό το οποίο συμβαίνει με την καθαριότητα έχει άμεσο αντίκτυπο σίγουρα στην εμπορική δραστηριότητα, αλλά και στην καθημερινότητα του πολίτη. Ανέφερε επίσης ότι η πόλη δεν ανήκει σε κανέναν, ανήκει σε όλους, άρα έχουμε μια συλλογική ευθύνη να την κρατήσουμε καθαρή και ανθρώπινη και κάλεσε τους εργαζόμενους, από τη στιγμή που υπάρχει μια ξεκάθαρη βούληση της δημοτικής αρχής να υπάρξει λύση, να κάνουν πίσω σε αυτή τους την ενέργεια, να κάνουν αυτό που επιτάσσει η λογική και ζητά η πόλη, δηλαδή να συνεχίσουν την εργασία τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία και τον προβληματισμό του για αυτές τις λογικές, οι οποίες, όπως είπε, «μας αναγκάζουν να εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά τρόπους αποκομιδής και λύσεις στο θέμα της καθαριότητας, όπως κάνουν πολλές σύγχρονες πόλεις σε όλη την Ευρώπη. Αν πρέπει λοιπόν  να στραφούμε σε μια σύνθετη λειτουργία ή μια ιδιωτική πρωτοβουλία που θα αναλάβει αυτό το κομμάτι, νομίζω ότι πρέπει να το βάλουμε στο τραπέζι».

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ