Εφημερίδα Κοινωνική

ΒΕΠ: Ενημέρωση για απολύσεις και 120 δόσεις

ΒΕΠ: Ενημέρωση για απολύσεις και 120 δόσεις
12 Ιουνίου 2019

Δύο βασικά ζητήματα που απασχολούν τους βιοτέχνες και τους επαγγελματίες κυριάρχησαν στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το οποίο συνήλθε, την Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019, στον Πειραιά.

Οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες ζήτησαν ενδελεχή ενημέρωση σχετικά με τον ιδιαίτερο τρόπο εισαγωγής του βάσιμου λόγου απόλυσης στο εθνικό δίκαιο, ο οποίος ισχύει σωρευτικά μαζί με την παροχή αποζημίωσης και όχι εναλλακτικά όπως θα έπρεπε και προβλέπει ο Αναθεωρημένος Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χάρτης τον οποίο και υποτίθεται ότι ενσωματώνει.

Στη συνέχεια έγινε συνολική επισκόπηση για όσα πρέπει να γνωρίζουν τα μέλη του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τη συνεδρίαση συντόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος και την ειδική ενημέρωση έκαναν ο σύμβουλος του ΒΕΠ κ. Μάριος Χιώτης, η νομική εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Γιώτα Μπουρλετίδου, καθώς και η νομική συνεργάτρια του Επιμελητηρίου κ. Αναστασία Χίτου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το θέμα που έχει προκύψει με τον «βάσιμο λόγο απόλυσης», ο πρόεδρος του ΒΕΠ Ανδριανός Μιχάλαρος επισήμανε τα ακόλουθα:
«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να ενημερώσουμε αναλυτικά τα μέλη της διότι υπάρχουν πολλά κακώς κείμενα με την πρόσφατη ψήφιση του Ν.4611/2019. Την ώρα που είχαν διαμορφωθεί συνθήκες προεκλογικής αντιπαράθεσης, για την ψήφιση του νόμου ακολουθήθηκε η διαδικασία του επείγοντος, δίχως την απαιτούμενη τυπική και ουσιαστική διαβούλευση, ούτε με τους κοινωνικούς εταίρους, ούτε με την επιστημονική κοινότητα. 
Το γεγονός ότι το άρθρο 48 αυτού του νόμου, καθορίζει εκ νέου τις προϋποθέσεις έγκυρης καταγγελίας μιας εργασιακής σχέσης, προκαλεί απορίες και υποψίες ότι κάποιοι ωφελούνται από τον όρο για την εγκυρότητα καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του ονομαζόμενου «βάσιμου λόγου» κατά την έννοια του άρθρου 24 του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, πέραν της καταβολής αποζημίωσης, του έγγραφου τύπου, και της ασφάλισης του εργαζομένου.
Το θέμα πρέπει να επανεξεταστεί συνολικά με ενιαία νομοθετική μεταρρύθμιση εφ’ όσον με τη νέα διάταξη ο εργοδότης φέρει πρωτογενώς το βάρος να επικαλεστεί τον λόγο και να τον αποδείξει. Πρέπει να ακολουθηθεί μια απολύτως αντικειμενική διαδικασία τόσο από τον εργοδότη, όσο και από τον εργαζόμενο. Πρέπει να πλησιάσουμε κι όχι να απομακρυνθούμε από τις πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη».

Όσον αφορά στις 120 δόσεις και το ενδιαφέρον που έδειξαν τα μέλη του ΒΕΠ στην ενημέρωση από τους ειδικούς συνεργάτες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου δήλωσε:
«Ξεπεράσαμε το θέμα που αφορά στον χρόνο που επελέγη για να εφαρμοστεί το μέτρο, αλλά θα πρέπει τώρα να δούμε πώς θα το αξιοποιήσουν οι βιοτέχνες και οι επαγγελματίες. Πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά στα χρέη προς την εφορία. 
Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό επαγγελματιών που θέλει να γνωρίζει επακριβώς και αναλυτικά τις ρυθμίσεις ώστε να ενταχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αλήθεια είναι πως όλοι μας ζητούμε να γίνει νοικύρεμα και προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί τόσο το πολιτικό σύστημα, όσο και οι κρατικές υπηρεσίες. Για να λειτουργήσει η αγορά απαιτούνται συνέργειες και αντίληψη της πραγματικότητας, αντί για τιμωρητικές διαθέσεις απέναντι σε όσους αντιστάθηκαν και αντιστέκονται στην κρίση».

Οι ενημερωτικές πρωτοβουλίες του ΒΕΠ για τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της αποπληρωμής οφειλών αλλά και της τεχνικής εκπαίδευσης θα συνεχιστούν και θα συνοδευτούν με κάθετες παρεμβάσεις μετά τις εκλογές ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις επιχειρήσεις.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ