Εφημερίδα Κοινωνική

Στοιχεία για τις Εθνικές Εκλογές και τη νέα Βουλή

Στοιχεία για τις Εθνικές Εκλογές και τη νέα Βουλή
21 Ιουνίου 2019

*Γράφει ο Μιχάλης Αράπης LLB, LLM – Νομικός

Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο.

Στις 7 Ιουλίου θα διεξαχθούν Εθνικές εκλογές. Ακολουθούν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για τις εκλογές και την επόμενη Βουλή, βάσει των αλλαγών στην διαδικασία όπως διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Το άρθρο είναι γενικού ενδιαφέροντος για την διαδικασία και την νομοθεσία.

Οι Εθνικές εκλογές διεξάγονται τουλάχιστον κάθε 4 χρόνια αν και η διάρκεια του βίου κάθε Κοινοβουλίου δεν είναι ορισμένου χρόνου όπως για παράδειγμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι 5 έτη. Οι πιο πρόσφατες Εθνικές εκλογές διεξήχθησαν στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 οπότε οι φετινές εκλογές είναι πρόωρες αφού η λήξη της θητείας του Κοινοβουλίου ήταν στις 20 Σεπτεμβρίου 2019.

Απλή αναλογική και Πρόεδρος Δημοκρατίας

Με την αλλαγή του εκλογικού νόμου από την απερχόμενη Βουλή, οι μεθεπόμενες εκλογές (οι επόμενες μετά τις 7/7) θα γίνουν με ένα νέο εκλογικό σύστημα, την απλή αναλογική. Αυτό δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για αδυναμία κυβερνησιμότητας στη χώρα. Επομένως, η επόμενη Βουλή αναμένεται να επαναφέρει το σύστημα που υπάρχει και σήμερα. Για να το πετύχει αυτό από τις επόμενες (μετά τις 7/7) εκλογές, θα χρειαστεί συνεργασία μεταξύ των κομμάτων αφού για να αλλάξει πλήρως το σύστημα χρειάζεται πλειοψηφία 2/3 δηλαδή 200 ψήφοι. Αν αυτό δεν είναι εφικτό τότε με απλή πλειοψηφία 151 ψήφων το σύστημα θα αλλάξει αλλά για την μεθεπόμενη φορά, δηλαδή για τις δεύτερες εκλογές μετά τις 7/7.

Η επόμενη Βουλή θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας η θητεία του οποίου θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020. Ύστερα από την πτώση της Κυβερνήσεως τον Δεκέμβριο του 2014 και τις πρόωρες εκλογές στις 25/01/2015 εξαιτίας της αδυναμίας εκλογής Πρόεδρου, υπήρξαν Συνταγματικές αλλαγές και ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ξανασυμβεί. Επομένως για την εκλογή του Προέδρου από εδώ και πέρα, αρκεί απλή πλειοψηφία 151 ψήφων και δεν απαιτείται πλέον αυξημένη πλειοψηφία 180 ψήφων.

Σπάσιμο Περιφερειών και ηλικία

Μια ενδιαφέρουσα και πολύ θετική μεταρρύθμιση που έγινε πέρυσι με ευρεία συναίνεση των κομμάτων είναι το σπάσιμο 2 μεγάλων εκλογικών περιφερειών στην Αττική. Συγκεκριμένα έσπασε σε τρία κομμάτια η παλαιά Β’ Αθηνών που είχε 44 έδρες. Από φέτος λοιπόν υπάρχουν τρείς Τομείς. Ο Βόρειος που περιλαμβάνει 14 δήμους και θα έχει 15 έδρες, ο Νότιος που αποτελείται από 13 δήμους και θα έχει 18 έδρες και ο Δυτικός που περιλαμβάνει 7 δήμους και θα έχει 11 έδρες. Έσπασε επίσης η Περιφέρεια Αττικής σε δύο μέρη, την Ανατολική Αττική που περιλαμβάνει 13 δήμους και θα έχει 10 έδρες και την Δυτική Αττική που αποτελείται από 5 δήμους και θα έχει 4 έδρες.

Τέλος, όπως συνέβη ήδη με τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, κατέβηκε το όριο ηλικίας και έτσι δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.

Αποχή και μικρά κόμματα

Ο μεγαλύτερος αστάθμητος παράγοντας σε αυτές τις εκλογές είναι η προσέλευση του κόσμου στην κάλπη στην μέση του καλοκαιριού. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο διεξαγωγής εθνικών εκλογών τον Ιούλιο για δεκαετίες οπότε οποιαδήποτε εκτίμηση για το αποτέλεσμα είναι παρακινδυνευμένη.

Ένας επιπλέον παράγοντας που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι η μη κάθοδος στις εκλογές μικρών εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων που είχαν κατέβει στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου αλλά δεν θα κατέβουν τώρα. Επίσης δεν θα κατέβουν 2 κόμματα που είχαν εκλεγεί στην προηγούμενη Βουλή, το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο λόγος που δεν κατεβαίνουν τα κόμματα είναι το κόστος συμμετοχής σε εκλογές και το αρνητικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες Ευρωεκλογές που δεν δίνει ελπίδες για είσοδο στο νέο Κοινοβούλιο. Το όριο για την είσοδο ενός κόμματος στο Κοινοβούλιο είναι 3% και θα παραμείνει ακόμη και σε εκλογές με το νέο σύστημα της απλής αναλογικής.

*Ο Μιχάλης Αράπης είναι γιος του Πειραιώτη δημοσιογράφου με Μανιάτικη καταγωγή Σωτηρίου Αράπη, εξειδικευμένου σε θέματα ναυτιλίας. Μεγάλωσε στον Πειραιά (κέντρο και Μανιάτικα) και ζει μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Οραματίζεται την οργάνωση, ενότητα και εκπροσώπηση της Ελληνικής ομογένειας του ΗΒ στα πρότυπα της ομογένειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κτλ. Επίσης αρθρογραφεί και μάχεται για την εφαρμογή του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό στον τόπο διαμονής τους.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ