Εφημερίδα Κοινωνική

Ολο και περισσότερες γυναίκες σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων

Ολο και περισσότερες γυναίκες σκέφτονται την κατάψυξη ωαρίων
18 Ιουνίου 2019

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο Φόρουμ Γονιμότητας στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG), την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) και τη Βρετανική Εταιρεία Γονιμότητας (BFS), πολλές νέες γυναίκες φαίνεται ότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι καθώς μεγαλώνουν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες να συλλάβουν και εκφράζουν έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς σχετικά με αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές νεαρές γυναίκες είναι θετικές ως προς το ενδεχόμενο να καταψύξουν τα ωάριά τους στο μέλλον (διαβάστε περισσότερα). Επίσης, τρεις στις πέντε γυναίκες παραδέχονται ότι αισθάνονται αγχωμένες από το ποσό των πληροφοριών που τους προσφέρονται σχετικά με το θέμα της γονιμότητας. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα τρία τέταρτα αυτών δεν είναι σίγουρες εάν αυτές οι πληροφορίες γονιμότητας είναι αμερόληπτες και αξιόπιστες.

Είναι δικαιολογημένη η ανησυχία των γυναικών;
Ο Δρ. Θάνος Παράσχος Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γονιμότητας, Ενδοσκοπικός Χειρουργός, Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής EmBIO, τονίζει ότιη γονιμότητα των γυναικών φθίνει με το πέρασμα του χρόνου, ιδιαίτερα μετά τα 35. Πράγμα που σημαίνει ότι μία γυναίκα που θα καθυστερήσει την τεκνοποίηση είτε λόγω σπουδών είτε λόγω καριέρας είτε επειδή δεν έχει βρει τον κατάλληλο για τη δημιουργία οικογένειας σύντροφο είναι πολύ πιθανό μετά από την ηλικία αυτή και ιδιαίτερα μετά τα 40 να δυσκολευτεί να συλλάβει. Ο λόγος δεν έγκειται μόνο στο ότι μειώνεται ο αριθμός των ωαρίων. Οφείλεται και στο ότι κυρίως αλλάζει η ποιότητά του. Με το πέρασμα του χρόνου τα ωάρια αποκτούν ένα πιο σκληρό περίβλημα πράγμα, που καθιστά πιο δύσκολη τη γονιμοποίησή τους. Επίσης, αυξάνει η πιθανότητα χρωμοσωμικών ανωμαλιών, πράγμα που μπορεί να σαμποτάρει την επιτυχία της εγκυμοσύνης, ακόμα κι αν καταφέρει η γυναίκα να συλλάβει.

Η σημασία της σωστής πληροφόρησης
Οι κορυφαίοι Βρετανοί εμπειρογνώμονες σε θέματα γονιμότητας και εξωσωματικής γονιμοποίησης υπογραμμίζουν τη σημασία να λαμβάνουν οι γυναίκες από νωρίς ακριβή και αξιόπιστη πληροφόρηση και καθοδήγηση, προτού ξεκινήσουν μια θεραπεία γονιμότητας ή ενός κύκλου εξωσωματικής γονιμοποίησης και φυσικά προτού προχωρήσουν σε μια κατάψυξη ωαρίων.

Είναι ζωτικής σημασίας οι γυναίκες και τα ζευγάρια να έχουν πρόσβαση σε ακριβείς, τεκμηριωμένες, αμερόληπτες και εξειδικευμένες συμβουλές. Γι’ αυτό στο Κέντρο μας παρέχουμε ένα πλήρες πακέτο ολοκληρωμένης ενημέρωσης και φροντίδας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι πληροφορίες – σχετικά με τη γονιμότητα – παρέχονται «προσεκτικά», χωρίς να δημιουργούν άγχος στη γυναίκα.

Τι πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζουν οι γυναίκες;
Όσον αφορά στην κατάψυξη ωαρίων είναι σημαντικό οι γυναίκες να γνωρίζουν από νωρίς ότι υπάρχει αυτή η εναλλακτική που μπορεί να τους εξασφαλίσει μια παράταση στην γονιμότητά τους. Με τη κατάψυξη ωαρίων μία γυναίκα μπορεί να μείνει αργότερα έγκυος με τα δικά της ωάρια, τα οποία θα είναι νεότερα αφού θα έχουν καταψυχθεί όταν η ίδια η γυναίκα ήταν σε νεότερη ηλικία.

Μια γυναίκα δηλαδή μπορεί να θελήσει να μείνει έγκυος στα 40 της, όμως αν έχει καταψύξει τα ωάρια της σε νεότερη ηλικία, τότε είναι σαν να μένει έγκυος με το γενετικό υλικό νεότερης βιολογικής ηλικίας.

Αυτό, όμως, που κυρίως πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες είναι ότι η κατάψυξη ωαρίων είναι καλύτερα να γίνεται πριν την ηλικία των 37, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό επιτυχίας για εγκυμοσύνη στο μέλλον.

Στο EmBIO, πάντως, παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες σε κάθε γυναίκα που θέλει να μάθει περισσότερα για την κατάψυξη ωαρίων.

Η κατάψυξη ωαρίων, εξάλλου, είναι κάτι στο οποίο το EmBIO έχει μεγάλη εμπειρία. Στις επιτυχίες, εξάλλου,του Κέντρου συγκαταλέγονται η πρώτη εγκυμοσύνη από ωάριο δότριας, η πρώτη κατάψυξη ωαρίων από γυναίκα προχωρημένης ηλικίας και η  πρώτη γέννηση από κατεψυγμένα ωάρια στην Ελλάδα.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ