Εφημερίδα Κοινωνική

ΚΟΡΑΛΛΙ ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ….

ΚΟΡΑΛΛΙ ΣΤΟ ΝΕΦΡΟ; ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ….
13 Ιουνίου 2019

*Γράφει ο Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, FLapS, FES, Χειρουργός Ουρολόγος

kontos

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά με τον όρο νεφρολιθίαση, χαρακτηρίζουμε την ανεύρεση λίθων στο ουροποιητικό σύστημα. Όταν ο λιθος καταλαμβάνει  σαν εκμαγείο πλήρως ή και μερικώς την πύελο και τους κάλυκες του νεφρού, επειδή μοιάζουν στην εμφάνιση με θαλάσσιο κοράλλι, ονομάστηκαν κοραλλιοειδείς λίθοι.

Η ύπαρξη κοραλλιοειδών λίθων στη νεφρική πύελο και στους κάλυκες μπορεί να παρεμποδίσει την αποχέτευση των ούρων και να προκαλέσει από απλό πόνο μέχρι και κολικό ή υδρονέφρωση με υποτροπιάζουσες λοιμώξεις, οι οποίες τελικά να οδηγούν σε συρρίκνωση του νεφρού με αυξημένη αρτηριακή υπέρταση (χρόνια πυελονεφρίτιδα με ρικνό νεφρό και υπέρταση). Εάν δεν αντιμετωπισθεί η διαταραχή στην αποχέτευση των ούρων, παρουσιάζεται, ανάλογα με τον βαθμό και τη διάρκεια της υδρονέφρωσης, μία ανεπανόρθωτη βλάβη της νεφρικής λειτουργίας. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα αυξημένος όταν συνυπάρχουν και πυελονεφρίτιδες οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν και σε πυονέφρωση (μετατροπή των ούρων σε πύον) ή ακόμα και στην επικίνδυνη για τη ζωή κατάσταση που ονομάζεται ουροσήψη (δηλητηρίαση του αίματος με τοξίνες μικροβίων λόγω της σοβαρής μικροβιακής λοίμωξης). Όπως μας ενημερώνει ο Χειρουργός Ουρολόγος Δρ. Στυλιανός Κοντός, μέλος της Πανευρωπαικης ενδο-Ουρολογικης Εταιρειας και Διδακτωρ Ιατρικης Σχολης Πανεπιστημιου Πατρων

(www.urologyclinic.gr)οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας αναφέρουν ότι για την αντιμετώ-πιση μερικής ή πλήρους κοραλλιοειδούς λιθίασης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως πρώτη γραμμή θεραπείας η εξωσωματική λιθοτριψία (ESWL) ή το ανοικτό χειρουργείο. Αντίθετα, προτείνεται η διαδερμική νεφρολιθοτριψία, όπου η αφαίρεση των λίθων από τον νεφρό γινεται διαμέσου του δέρματος.

Η μίνι- διαδερμική  νεφρολιθοτριψία (mini-PCNL) αποτελεί την εξέλιξη της κλασσικής διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας και εγγυάται απόλυτη ασφάλεια. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική χειρουργική επέμβαση  που πραγματοποιείται μέσω μικροσκοπικής τομής -εντομής  στο δέρμα, μέσω της οποίας, υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο, δημιουργείται ένα στενό κανάλι κατευθείαν στην αποχετευτική μοίρα του νεφρού και στο σημείο το οποίο βρίσκεται ο λίθος. Πρόκειται  για μια σημαντική πρόοδο που παρακάμπτει την ανοικτή χειρουργική με τις συχνές και σοβαρές επιπλοκές. Επιτρέπει στις μεγάλες ή πολύπλοκες πέτρες να υποβάλλονται σε επεξεργασία με έναν ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, ο οποίος στο παρελθόν θα απαιτούσε μεγάλη τομή και μεγαλύτερη παραμονή στο νοσοκομείο.

Ο Κυριος Κοντος (www.urologyclinic.gr) συνεχίζει….οι ασθενείς έχουν ταχύτατη ανάρρωση και  απαλλάσσονται από το πρόβλημα τους. Ένα ακόμα μεγάλο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι μπορεί να συνδυαστεί με την ανιούσα ενδοσκοπική λιθοτριψία, με τον ασθενή σε ύπτια θέση , ώστε να μην επιβαρύνεται καρδιοαναπνευστικά  (όπως συνέβαινε με την παλαιά τεχνική της διαδερμικής νεφρολιθοτριψίας  που ο ασθενής παρέμενε για τουλάχιστον 3 ώρες σε θέση πρηνή-ιδιαίτερα άβολη για το ανθρώπινο σώμα-κατά τη διάρκεια του χειρουργείου) . Η παραπάνω τεχνική καλείται Συνδυασμένη Ανιούσα Ενδονεφρική και Διαδερμική Λιθοτριψία και είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η ενδοουρολογία στην αντιμετώπιση της σύνθετης λιθίασης.

Είναι συνδυασμός, όπως λέει το όνομα, της ανιούσας ενδοσκοπικής (RIRS) και της διαδερμικής λιθοτρυψίας (PCNL).

Εδώ δημιουργείται ένας δρόμος από το δέρμα προς το νεφρό του ασθενούς ενώ ταυτόχρονα ένα άλλο ενδοσκόπιο ανέρχεται από  την ουρήθρα του ασθενούς,  στον ουρητήρα και φτάνει στο  νεφρό.

Εντός του νεφρού τα δύο ενδοσκόπια συνεργάζονται και προσεγγίζεται κάθε λίθος όσο μεγάλος και να είναι σε κάθε σημείο όσο δυσπρόσιτο και να είναι αυτό.

Εφαρμόζεται από εξαιρετικά εξειδικευμένους χειρουργούς  ουρολόγους και απαιτεί κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τεχνογνωσία.

Ο Κύριος Κοντός τελειώνοντας (www.urologyclinic.gr) τονίζει ότι η νοσοκομειακή διαμονή είναι τώρα 1 ημέρα-χωρίς παραμονή παροχέτευσης στην περιοχή της επέμβασης, με αποτέλεσμα την ταχύτερη επιστροφή του ασθενούς στην εργασία του.

Καταρρίπτεται , λοιπόν, έτσι ο ισχυρισμός ότι μια πέτρα νεφρού που δεν ενοχλεί πρέπει να αφήνεται στην μοίρα της. Ο ένας λόγος είναι ότι μια πέτρα αργά ή γρήγορα θα κάνει ζημιά  και ο άλλος λόγος ότι με την μέθοδο αυτή καμία πέτρα δεν είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

 

*

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU, FLapS, FES

Χειρουργός Ουρολόγος,

3 ετής εξειδίκευση στη λιθίαση του ουροποιητικού στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρουργών Ενδο-Ουρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών

 

Ιατρείο 1: Ηρώων Πολυτεχνείου 69-71 , Πειραιάς-ΤΗΛ 210-4520600

Ιατρείο 2: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς, Τηλ 210-4523778,

Web : www.urologyclinic.gr,

email. [email protected]


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ