Εφημερίδα Κοινωνική

Κυκλοφοριακό χάος στη Συγγρού – Γιατί τα έργα δεν γίνονται νύχτα

 Breaking News

Κυκλοφοριακό χάος στη Συγγρού – Γιατί τα έργα δεν γίνονται νύχτα
05 Ιουνίου 2019

Φθορές άνω των 40 χρόνων, από την εποχή που η Συγγρού µετατρεπόταν µέσα σε λίγες µέρες σε λεωφόρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών προκειµένου να περάσει από πάνω της ο Γάλλος πρόεδρος Ζισκάρ ντ’ Εστέν, έρχονται να αποκαταστήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο ύψος της Καλλιρρόης και οδηγούν στην καθηµερινή ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών.

Λόγω των έργων που ξεκίνησαν χθες και µπορεί να διαρκέσουν έως και 15 ηµέρες, θα µείνουν κλειστές δύο από τις τρεις λωρίδες στο ρεύµα ανόδου προς Αθήνα και σε µήκος περίπου 250-300 µέτρων. Το συγκεκριµένο τµήµα βρίσκεται ακριβώς ανάµεσα στη γέφυρα που βγάζει δεξιά προς την Καλλιρρόηςκαι στο φανάρι µε τη Φραντζή. Είναι δηλαδή το κοµµάτι στο οποίο η φαρδιά, όπως ανεβαίνει από την παραλία, Λεωφόρος Συγγρού στενεύει και συνεχίζει µπροστά από το Φιξ, για να καταλήξει στους Στύλους του Ολυµπίου Διός.

Οπως είναι φυσικό, η απώλεια δύο λωρίδων δηµιούργησε τεράστιο µποτιλιάρισµα ιδιαίτερα τις ώρες της κυκλοφοριακής αιχµής, καθώς η εναποµένουσα λωρίδα δεν µπορούσε να αντέξει τον φόρτο. Γιατί δεν µπορούσαν όµως τα έργα να γίνονται νύχτα, όπως συµβαίνει σε πολλές άλλες περιπτώσεις συντήρησης οδικών αξόνων; Νέα άσφαλτος Οπως αναφέρουν αρµόδιοι µηχανικοί της Περιφέρειας Αττικής, η οποία είναι υπεύθυνη για το έργο, δεν πρόκειται για έργα απλής ασφαλτόστρωσης.

Στο συγκεκριµένο τµήµα, λέει ο µηχανικός Νίκος Στραβοδήµος, στέλεχος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μητροπολιτικών Υποδοµών, «αφού αφαιρεθεί η παλιά άσφαλτος, γίνεται εκσκαφή σε βάθος άνω των 60 εκατοστών, αφαιρείται όλο το υπέδαφος που είναι σαθρό και γεµάτο υγρασία και στη συνέχεια τοποθετούνται τα κατάλληλα υλικά που θα το καταστήσουν σταθερό, για να τοποθετηθεί στη συνέχεια η νέα άσφαλτος».

Από την ώρα που ξεκίνησαν τα έργα χθες, δεκάδες φορτηγά έρχονταν να παραλάβουν το έδαφος στο οποίο «πατούσε» η άσφαλτος. «Είναι σαν κοκκινόχωµα, γεµάτο υγρασία και εντελώς ακατάλληλο από πλευράς σταθερότητας» µας λέει ο κ. Στραβοδήµος. Ισως ευθύνεται το γεγονός ότι αυτό το σηµείο βρίσκεται δίπλα στον παλαιό ρου του ποταµού Ιλισού, ίσως και η ελλιπής συντήρηση από την εποχή που η Συγγρού εξελίχθηκε άρον άρον σε λεωφόρο ευρωπαϊκών προδιαγραφών µετά τη Μεταπολίτευση, προσθέτει. Μέχρι και το 1974 η Συγγρού θύµιζε µάλλον επαρχιακή οδό, αν και υπήρχε από δεκαετίας συζήτηση για τον εκσυγχρονισµό της.

Με εντολή του πρώτου µεταπολιτευτικού πρωθυπουργού, Κ. Καραµανλή, έγιναν το 1975 τα πρώτα έργα ανάπλασης µέσα σε δέκα ηµέρες εν όψει της επίσηµης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν. Ηταν η εποχή του «Ελλάς – Γαλλία συµµαχία» και το 1979, πάλι µε αφορµή επίσκεψη του Ζισκάρ ντ’ Εστέν εν όψει της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, έγιναν και πάλι µε διαδικασίες-εξπρές νέα έργα διαπλάτυνσης µέσω των οποίων η Συγγρού πήρε τη σηµερινή µορφή της ως κλειστή λεωφόρος, µε φοίνικες και χωρίς φανάρια να διακόπτουν τη ροή της κυκλοφορίας.

Για λεωφόρο που κατασκευάστηκε µε τόσο συνοπτικές διαδικασίες φαίνεται πως η Συγγρού άντεξε σχετικά καλά τέσσερις δεκαετίες. Οµως η κατάσταση είναι δύσκολη ειδικά στα τµήµατα όπου περνούν κάθε µέρα βαριά οχήµατα, όπως τα λεωφορεία. Εκεί όπου γίνονται τώρα τα έργα η άσφαλτος έχει πάρει κλίση και δεν µπορεί να αποκατασταθεί απλώς µε αλλαγή του ασφαλτοτάπητα, καταλήγει ο κ. Στραβοδήµος.

«Εργοτάξιο» η πρωτεύουσα

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις ηµέρες ακόµη δύο διαγωνισµοί της Περιφέρειας Αττικής για αντίστοιχα έργα συντήρησης οδοστρώµατος, οριζόντιας και κατακόρυφης σήµανσης, σε πολύ περισσότερα σηµεία της πρωτεύουσας, µε συνολικό προϋπολογισµό 30 εκατοµµύρια ευρώ.

Οι οικονοµικές προσφορές είναι προγραµµατισµένες να ανοιχτούν στις 2/7/2019 και αφορούν τους οδικούς άξονες:

  • Συγγρού σε πολλά σηµεία µέχρι την κατάληξή της στην Αµαλίας
  • Πειραιώς, ειδικά µεταξύ Ιεράς Οδού και Πέτρου Ράλλη
  • Βασ. Σοφίας σε όλο το µήκος της
  • Μεσογείων και Φειδιππίδου
  • Κηφισού
  • Νέα Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου από τον Κηφισό έως την Ελευσίνα

 

*ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ