Εφημερίδα Κοινωνική

Ελένη Σταματάκη: Όσα καταφέραμε για τον Πειραιά και το λιμάνι

Ελένη Σταματάκη: Όσα καταφέραμε για τον Πειραιά και το λιμάνι
26 Ιουνίου 2019

Σε ερώτηση στην εφημερίδα ΕΠΟΧΗ, σχετικά με τον Πειραιά και το λιμάνι του, απάντησε η βουλευτής Α’ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη. Μεταξύ άλλων είπε:

Η δέσμευση παραχώρησης του ΟΛΠ στην COSCO ήταν κάτι που κληρονομήσαμε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η υλοποίησή της έγινε πιεστική από τους δανειστές μετά την εκβιαστική διαπραγμάτευση του Ιουλίου 2015. Ακόμα και σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση κατέβαλε σημαντική προσπάθεια να βελτιώσει τη σύμβαση παραχώρησης, να κατοχυρώσει τις εργασιακές σχέσεις, να προστατεύσει τις επιχειρήσεις -χρήστες του λιμανιού από μονοπωλιακές πρακτικές, να οριοθετήσει τη συμμετοχή των παραλιμένιων δήμων σε σημαντικές αποφάσεις για έργα που μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις πόλεις, να ενισχύσει και να αποσαφηνίσει τον προβλεπόμενο εποπτικό ρόλο του κράτους στη λειτουργία του λιμανιού. Μέσα σε αυτά που καταφέραμε, το σημαντικότερο ήταν η εξαίρεση του μεγάλου ελεύθερου χώρου των λιπασμάτων και η απόδοσή του στο Δήμο.

Μια όαση στην περιοχή, η πρόσβαση των κατοίκων στη θάλασσα, ένας ζωντανός δημόσιος χώρος. Σε ένα βαθμό έχουμε καταφέρει, τουλάχιστον για τους εργαζόμενους του ΟΛΠ, να έχουν εργασιακές σχέσεις, οι οποίες ρυθμίζονται από τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και αποτιμώνται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, που διαπραγματεύονται τα συνδικάτα του χώρου.

Όμως στο λιμάνι δραστηριοποιείται και μια θυγατρική της COSCO, η ΣΕΠ, όπου οι συνθήκες είναι διαφορετικές και είναι ζητούμενο, ποιες εργασιακές σχέσεις εν τέλει θα επικρατήσουν. Η παρακολούθηση και η παρέμβαση από την πολιτεία είναι πολύ κρίσιμη. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε και η Δημόσια Αρχή Λιμένων και μαζί με την Γενική Γραμματεία Λιμένων και το Υπουργείο Ναυτιλίας, είναι τα αρμόδια όργανα για να επιβλέπουν την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης και να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον. Όπως συνέβη με το master plan του ΟΛΠ, όπου με κρίσιμες παρεμβάσεις έγιναν αλλαγές προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ