Εφημερίδα Κοινωνική

Χάρης Τσιλιώτης: Άνεμος ανανέωσης είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών για την ΝΔ στην Β΄ Πειραιά

Χάρης Τσιλιώτης: Άνεμος ανανέωσης είναι το μήνυμα των Ευρωεκλογών για την ΝΔ στην Β΄ Πειραιά
01 Ιουνίου 2019

Η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές της περασμένης Κυριακής με σχεδόν δέκα μονάδες διαφορά είναι συντριπτική.
Παράλληλα, αποτελεί περηφανή νίκη της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, που πλησιάζει την έκταση εκλογικού θριάμβου. Η σημαντική άνοδος που σημείωσε (περίπου 5,5 ποσοστιαίες μονάδες) σε σχέση με τα ποσοστά των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015 δείχνουν ότι ένα σημαντικό μέρος του κόσμου εμπιστεύεται την ΝΔ και τον Αρχηγό της. Η ΝΔ πέτυχε την μεγαλύτερη διαφορά από το δεύτερο κόμμα σε Ευρωεκλογές, ακόμα μεγαλύτερη και από αυτή του ΠΑΣΟΚ του 1981 και της ΝΔ του 2004.
Οι αιτίες της εκλογικής συντριβής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάμπολλες. Δεν είναι του παρόντος να τις αναλύσουμε. Στο παρόν άρθρο θα επικεντρωθούμε σε μία εκτίμηση του αποτελέσματος στην Β΄ εκλογική Περιφέρεια του Πειραιά, κυρίως για την ΝΔ.

Η Περιφέρεια της Β΄ Πειραιά είναι ιστορικά μία κατεξοχήν (κεντρο)αριστερόστροφη εκλογική Περιφέρεια. Παρ’ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια εμφανίζει μία ισχυρή τάση σε κόμματα της Άκρας Δεξιάς, που χρήζει ιδιαίτερης μελέτης. Όσον αφορά τη ΝΔ υπάρχουν ορισμένα θετικά και ορισμένα αρνητικά στοιχεία ή έστω στοιχεία που πρέπει να δημιουργήσουν προβληματισμό. Στα θετικά συγκαταλέγεται η αύξηση κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες του ποσοστού της σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και κυρίως της πτώσης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ κατά 15,5 μονάδες σε σχέση πάντα με τις ίδιες εκλογές. Αυτό συνεπάγεται κλείσιμο της ψαλίδας μεταξύ των δύο κομμάτων σε 2,5 μονάδες από 25, γεγονός εντυπωσιακό. Επίσης, μείωσε την διαφορά μεταξύ του ποσοστού που παίρνει το κόμμα πανελλαδικά και του ποσοστού στην Περιφέρεια αυτή από 10 μονάδες που ήταν σε όλες σχεδόν τις μέχρι τώρα εκλογικές αναμετρήσεις σε κάτι περισσότερο από 8. Ιδιαίτερα το τελευταίο συγκριτικό στοιχείο είναι πολύ ενθαρρυντικό για την δυναμική του κόμματος. Όλα αυτά σε μία εξόχως «προβληματική» Περιφέρεια για την ΝΔ με κεντροαριστερές καταβολές και παράδοση.

Από την άλλη στα αρνητικά θα πρέπει να συγκαταλεγούν το γεγονός ότι για άλλη μία φορά η ΝΔ δεν κατάφερε παρά το γενικότερο πανελλαδικό κλίμα θριάμβου για αυτήν, να τερματίσει πρώτη, έστω κι αν έχασε με την παραπάνω μικρή διαφορά και ότι για άλλη μία φορά σημείωσε το χειρότερο σκορ πανελλαδικά για την ΝΔ, έστω και με πολλή μικρή διαφορά από το Ηράκλειο και τον Β2 Δυτικό Τομέα Αθηνών (μόλις ολίγων εκατοστών).

Πρέπει, λοιπόν, όσοι ασχολούμαστε πολιτικά με αυτήν την Περιφέρεια να κρατήσουμε τα θετικά στοιχεία, τα οποία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τα αρνητικά, αναδεικνύοντας την ΝΔ πρώτη μετά από δεκαετίες στην Β΄ Πειραιά και όχι τελευταία πανελλαδικά, ανεβάζοντας παράλληλα αισθητά τα ποσοστά της. Για την επίτευξη αυτών των σκοπών χρειάζονται πολλά και κυρίως πολύ προσπάθεια. Η αναμενόμενη ριζική ανανέωση του ψηφοδελτίου του κόμματος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι πολιτικά γηρασμένο, με νέα πρόσωπα, που κατέρχονται για πρώτη φορά σε εκλογική διαδικασία και με ποιοτικά χαρακτηριστικά, που λείπουν από την Περιφέρεια αυτή, είναι το πρώτο αλλά πολύ σημαντικό βήμα. Απ’ εκεί και πέρα υποψήφιοι, στελέχη, απλά μέλη του κόμματος θα πρέπει με νεανικό παλμό, που επίσης λείπει από την Περιφέρεια αυτή να μεταφέρουν απ’ άκρη σε άκρη το μήνυμα της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μήνυμα ειλικρίνειας, ελπίδας και νίκης. Θα πρέπει επίσης ψηφοφόροι που τα τελευταία χρόνια είτε αποστασιοποιούνται πολιτικά είτε καταφεύγουν σε λύσεις δεξιότερα της ΝΔ ή σε άλλα κόμματα του πολιτικού Κέντρου να καταλάβουν ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία ελπίδα για την χώρα και ότι δεν αποτελούν λύση οι νεοναζί και κόμματα ευκαιριακά και τυχοδιωτικά που τάζουν τα πάντα, εκμεταλλευόμενα την απογοήτευση του κόσμου και το πατριωτικό αίσθημα δεξιών ψηφοφόρων, και στο τέλος αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα, όπως η Χρυσή Αυγή, οι ΑΝΕΛ και η Ένωση Κεντρώων, που ανέδειξαν βουλευτές στις τελευταίες εκλογές στην Β΄ Πειραιώς και δεν έκαναν τίποτε για την Περιφέρεια. Λύση επίσης δεν αποτελεί η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, που ελέγχεται, όταν δεν πουλάει χειρόγραφα του Ιησού, για τις σχέσεις του με χώρα που χρηματοδοτεί πολιτικούς και κόμματα σε άλλες χώρες που διευκολύνουν την διείσδυσή της σε αυτές.

Οι προκλήσεις που δημιούργησαν για την ΝΔ στην Β΄ Πειραιά οι Ευρωεκλογές είναι πολλές και σημαντικές. Στο χέρι όλων μας είναι να αδράξουμε τις ευκαιρίες που μας δίνονται, να εκμεταλλευθούμε την ιστορική συγκυρία της ανανέωσης και απογήρανσης και να προχωρήσουμε σε μια νέα Ελλάδα και μέσα σε αυτήν μία νέα Β΄ Πειραιά, απ’ άκρη σ’ άκρη, από την Νίκαια και τον Ρέντη μέχρι την Σαλαμίνα.

*Ο Χάρης Τσιλιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής Β΄ Πειραιά με τη ΝΔ και Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ