Εφημερίδα Κοινωνική

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Τριπλή Βράβευση Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ταινίας

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου: Τριπλή Βράβευση Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ταινίας
19 Ιουνίου 2019

Βουλγαρία, 17/6/2019: Στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ερυθρών Σταυρών και Υγείας κατατέθηκαν 3.200 ταινίες από 120 χώρες. Η «Ωδή στη Χαρά της Διάσωσης», o δημιουργός Στάθης Αβραμίδης και ο πρωταγωνιστής Λουκάς Μπισταράκης, απέσπασαν 3 βραβεία.

Το Φεστιβάλ ιδρύθηκε το 1965. Ανήκει στην «Κατηγορία Α», μαζί με τα Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας. Διοργανώνεται από τον Βουλγάρικο Ερυθρό Σταυρό και το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Βάρνας. Τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNESCO και της Αντιπροεδρίας της Βουλγαρικής Δημοκρατίας.

Η ταινία «Ode to (Lifesaving) Joy», με πρωταγωνιστή τον «πατέρα» της Ελληνικής επαγγελματικής ναυαγοσωστικής Λουκά Μπισταράκη κάνει αναφορά σε πρώιμες ιστορικές στιγμές που θεμελίωσαν την ναυαγοσωστική στην Ελλάδα.

Η ταινία, ο δημιουργός και ο πρωταγωνιστής της επαινέθηκαν από διοργανωτές και κοινό. Σε ακροατήριο 900 ατόμων, ο Αβραμίδης τιμήθηκε στην τελετή έναρξης με Βραβείο Εξέχουσας Προσφοράς για το έργο του στη ναυαγοσωστική [βίντεο]. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε και ο Μπισταράκης. Ο Αβραμίδης τιμήθηκε αργότερα και με το Βραβείο Δεσποτικής Αφήγησης. Το 2012, είχε τιμηθεί για την ίδια ταινία με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ιστορίας Υγρού Στίβου. O Επικεφαλής της Κριτικής Επιτροπής και δημιουργός του Baywatch, Greg Bonann, την είχε χαρακτηρίσει «θαυμάσια ταινία».

Ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης, ασχολείται με την εφαρμοσμένη και αθλητική ναυαγοσωστική στην ΣΕΦΑΑ Αθηνών, στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό. Έχει μπει 2 φορές στο Παγκόσμιο Hall of Fame Κολύμβησης. Το World Open Water Swimming Association τον κατάταξε στους «50 Σπουδαιότερους Υδατανθρώπους της Ιστορίας» ανάμεσα σε μεγαθήρια του Χόλυγουντ και του υγρού στίβου. Στόχος του είναι να βελτιώσει την ναυαγοσωστική νομοθεσία και να αναπτύξει την αθλητική ναυαγοσωστική. Η ταινία τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας. Το μοντάζ έκανε ο ταλαντούχος Σταμάτης Τριπόδης και την αφήγηση ο Robert Dillon.

 

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ