Εφημερίδα Κοινωνική

Προμήθεια συσκευών AIS, εξοπλισμού και λογισμικού

Προμήθεια συσκευών AIS, εξοπλισμού και λογισμικού
13 Μαΐου 2019

Υπεγράφη σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό Γραμματέα κ. Διονύση Τεμπονέρα και της εταιρείας «ADAPT IT A.E. (ΑΝΤΑΠΤ ΙΤ Α.Ε.)» για την προμήθεια συσκευών AIS, παρελκόμενου εξοπλισμού και λογισμικού. Το έργο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΑΛΙΕΙΑΣ και ΘΑΛΑΣΣΑΣ» στο πλαίσιο της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.) και θα ολοκληρωθεί σε 14 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, ήτοι τον Ιούλιο του 2020.
Κατά την υλοποίηση του έργου θα εγκατασταθούν σύγχρονες συσκευές Αυτόματου Συστήματος Προσδιορισμού Ταυτότητας Πλοίων AIS σε ενενήντα τρεις (93) Λιμενικές Αρχές που εκτείνονται στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας.
Με την ολοκλήρωση του έργου, ο σχεδιασμός του οποίου πραγματοποιήθηκε με βάση τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και κυρίως τη μορφολογία της ακτογραμμής, θα μεγιστοποιηθεί η παράκτια κάλυψη AIS του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα αποτελεσματικότερης καταγραφής της θέσης των πλοίων σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της θαλάσσιας κυκλοφορίας σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, συμβάλλοντας στην καλύτερη εκπλήρωση της αποστολής του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.
Μέσω του εξειδικευμένου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ λογισμικού διαχείρισης που θα παρασχεθεί, όλες οι πληροφορίες που θα καταγράφονται από κάθε μεμονωμένη συσκευή AIS, θα συγκεντρώνονται και θα αποθηκεύονται στο Αρχηγείο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ, ώστε να αξιοποιούνται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ΥΝΑΝΠ.
Σημειώνεται ότι η λειτουργία του συστήματος AIS διέπεται από τη Διεθνή Σύμβαση SOLAS και σχετική ενωσιακή νομοθεσία, με σκοπό τη βελτίωση της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και την αποτελεσματικότερη προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, ενώ διεθνώς έχει αναγνωριστεί η συμβολή του σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στη διερεύνηση ναυτικών ατυχημάτων.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ