Εφημερίδα Κοινωνική

ΝΙΚΑΙΑ: Λεύκωμα για την ιστορία της πόλης από τη Δημοτική Αρχή

ΝΙΚΑΙΑ: Λεύκωμα για την ιστορία της πόλης από τη Δημοτική Αρχή
22 Μαΐου 2019

Η ιστορία της Νίκαιας και του Αγ.Ι. Ρέντη αποτυπώθηκε σε ένα καλαίσθητο Λεύκωμα «Νίκαια-Αγ.Ι. Ρέντης Οδοιπορικό στη μνήμη» που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες η Δημοτική Αρχή. Στις σελίδες του ξετυλίγεται η ιστορία της πόλης από την αρχαιότητα έως σήμερα. Η Νίκαια γεννήθηκε μέσα από την Προσφυγιά, μεγάλωσε στην Αντίσταση με διωγμούς, βασανιστήρια και εκτελέσεις. Η ιστορία του Ρέντη είναι συνυφασμένη με το νερό και τον Κηφισό ποταμό. Οι άνθρωποί του από τα πρώτα χρόνια της πόλης ήταν δεμένοι με τις καλλιέργειες και αγωνίστηκαν για την επιβίωση χωρίς να εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Η επιστημονική ομάδα , υπεύθυνη της έκδοσης, ξεσκόνισε ιστορικά αρχεία και ανέτρεξε  σε πηγές προκειμένου να αποδώσει όσο πιο εμπεριστατωμένα γίνεται την ιστορία αυτών των πόλεων.

Ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ.Ι. Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης υπογραμμίζει:

«Πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου ήταν και είναι η αναζήτηση της ταυτότητάς του. Σε αυτή την αγωνιώδη και επίπονη πορεία, οι μνήμες και τα ντοκουμέντα του παρελθόντος έχουν κορυφαία σημασία καθώς μέσα από αυτά καταφέρνει ν’ανασυστήσει την ιστορία του. Με αυτό το σκεπτικό   προχωρήσαμε στην έκδοση του συγκεκριμένου λευκώματος  που στόχο έχει να  διατηρήσει ζωντανή και ακμαία την σπουδαία παράδοσή των δυο πόλεων, Νίκαιας και Αγ.Ι. Ρέντη.

Στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, η μνήμη και η ιστορία είναι τα εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουμε για να αντέξουμε. Παρά τις αντιξοότητες με  σταθερά, μεθοδικά και καλά σχεδιασμένα βήματα και σε πείσμα των καιρών,  καταβάλλουμε επίμονη και συστηματική προσπάθεια για να διατηρήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά μας και να  ενδυναμώσουμε τη συλλογική συνείδηση».

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ