Εφημερίδα Κοινωνική

Μιχάλης Λιβανός – Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ Β’ Πειραιά: Η υπόθεση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού Περάματος

Μιχάλης Λιβανός – Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ Β’ Πειραιά: Η υπόθεση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού Περάματος
15 Μαΐου 2019

Δηλώσεις στην εφημερίδα μας έκανε ο Μιχάλης Λιβανός, Πολιτικό Στέλεχος ΝΔ Β’ Πειραιά, για την υπόθεση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού του Περάματος.

«Αν κάποιος με ρωτούσε ποιο είναι το «γονίδιο» που απουσιάζει από την σύγχρονη πολιτική θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη, η πίστη. Η πίστη στη χώρα μας, στην πόλη μας και στις δυνατότητές της. Αυτή μαζί με το σχέδιο είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία για την υλοποίηση της ανάταξης του τόπου μας.

Φυσικά όλα αυτά προϋποθέτουν οικονομική ανάπτυξη και ικανότητα, συνεργασία μεταξύ των θεσμών της αυτοδιοίκησης και της κεντρικής κυβέρνησης. Τα αυτονόητα που παραμένουν ζητούμενα και εδώ στον Πειραιά επί χρόνια.

Ποια είναι όμως η αφορμή αυτής της σκέψης; Η υπόθεση του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού του Περάματος.

Η ιστορία του μακρά, φθοροποιός και… μίζερη. Απογοητευτική για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα έργα που υλοποιήθηκαν ποτέ στην περιφέρειά μας. Και λέω υλοποιήθηκε, γιατί αυτό το Πάρκο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάσθηκε το 1998! Παραδόθηκε στους δημότες του Περάματος, στους κατοίκους της Β’ Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής ένας χώρος μεγαλύτερος από 500 στρέμματα. Μια ανάσα ζωής, μια τεράστια δασική έκταση στην καρδιά της πιο πολύπαθης περιοχής της Δυτικής Αττικής που κόστισε τότε 4 δις. Δραχμές (12 εκατ. ευρώ) και περιελάμβανε χώρους αναψυχής και παιδικές χαρές, περίπτερα που προορίζονταν για διοικητήριο, αναψυκτήρια, μονοπάτια περιπάτου ενώ το πλάνο για την εξέλιξη αυτού του έργου ήταν ακόμη πιο μεγαλόπνοο με λίμνες, πίστα αερομοντελισμού, θέατρο, αερόστατο και πολλά άλλα…

Ποια ήταν όμως η κατάληξή του; Δεν έγινε ποτέ ούτε μια συντήρηση, σιγά – σιγά σταμάτησαν μέχρι και τη φύλαξη του χώρου, ερήμωσε, εγκαταλείφθηκε με αποτέλεσμα να γίνει έρμαιο των επιτήδειων . Τα παιχνίδια των παιδιών, τα φώτα από τις κολόνες, οτιδήποτε μεταλλικό αντικείμενο ξηλώθηκε και οτιδήποτε ξύλινο σάπισε με ηθικό αυτουργό πάντα την Πολιτεία που άφησε το Πάρκο ξεχασμένο στη μοίρα του. Αφέθηκε να το λεηλατήσουν και να επιστρέψει στην πρότερη κατάστασή του, και να ξαναγίνει χωματερή.

Αυτό το Πάρκο – φάντασμα, 21 χρόνια μετά, το ξέρουν ελάχιστοι. Άλλωστε δεν υπάρχει ούτε μια πινακίδα να υποδεικνύει στους περαστικούς που βρίσκεται. 500 στρέμματα «θαμμένα» στην καρδιά της πόλης μας, σαν να ντρεπόμαστε γι αυτά. Μια έκταση διπλάσια από το «Σταύρος Νιάρχος» , με θέα τον κόλπο της Ελευσίνας, με τεράστια ιστορία, αφού ένα από τα παρατηρητήρια θα ήταν στη θέση «Ξέρξης» (εκεί όπου ο Πέρσης βασιλιάς έστησε τον θρόνο του, για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας). Χωρίς ίχνος βλάστησης, χωρίς την παραμικρή ύπαρξη ζωής, μόνο εγκατάλειψη και δυστυχία, χιλιάδες χρήματα του ελληνικού λαού που δεν έπιασαν τόπο ούτε στο ελάχιστο, απαξίωση όχι μόνο του πάρκου – που φυσικά περιβαλλοντικό έμεινε μόνο στα χαρτιά – , αλλά και δική μας. Αφού περιπτώσεις σαν και αυτή μας θυμίζουν χαμένες ευκαιρίες για την περιοχή μας.

Όμως η επαναλειτουργία του πάρκου τις ελάχιστες φορές που βγήκε στην επιφάνεια ήταν σε προεκλογικές περιόδους ως το μεγάλο όραμα του εκάστοτε – κατά κύριο λόγο υποψήφιου Περιφερειάρχη, όπως στην περίπτωση της κας Δούρου το 2014 – και μετά το έβαλαν βαθιά μέσα στα συρτάρια τους.

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω τι με στεναχωρεί περισσότερο: ότι δεν το έχουμε, ή ότι το είχαμε και το απαξιώσαμε. Σήμερα όμως, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια καινούργια ευκαιρία ζωής και πρασίνου για τους δήμους Περάματος και Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το πιστεύουμε; Αν το πιστέψουμε τότε μπορούμε!»

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ