Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: «Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία απασχολούσαν την πόλη για δεκαετίες»

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ: «Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία απασχολούσαν την πόλη για δεκαετίες»
10 Μαΐου 2019

“Υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έγινε ποτέ στην πόλη”, αναφέρει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, ο Δήμαρχος Πειραιά Γ. Μώραλης, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα έργα που έρχονται, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην πρόσφατη επιστολή Σκουρλέτη για το θέμα των εκλογικών κέντρων. Ο Γ. Μώραλης μιλάει επίσης στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ για την Πειραϊκή, το λιμάνι, την COSCO, τον Πύργο, την ανάπλαση στον Άγιο Διονύσιο κ.α.

κ. Μώραλη, σε τι στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την αξιοποίηση του Πύργου, την ανάπλαση του Μικρολίμανου και του Αγίου Διονυσίου;

Στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών δρομολογήσαμε μεγάλα έργα που θα αλλάξουν την πόλη. Ξεκινά σε λίγες ημέρες η ανάπλαση στο Μικρολίμανο, ένα έργο πνοής που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα της πόλης, το οποίο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα του Μικρολίμανου και η περιοχή θα γίνει πόλος έλξης για τους κάτοικους, τους τουρίστες και τους επισκέπτες της πόλης μας. Ακολουθεί η ανάπλαση της ακτής Δηλαβέρη, προχωρά η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου, ακολουθεί η Πειραϊκή. Για όλα αυτά έχουν εξασφαλιστεί τα χρήματα. Αξιοποιούμε επιτέλους τον Πύργο του Πειραιά, ένα κτήριο φάντασμα, το οποίο παρέμενε ανεκμετάλλευτο για πάνω από 45 χρόνια. Ο διαγωνισμός βρίσκεται πλέον στον «αέρα» και είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει ανάδοχος, προκειμένου να αξιοποιηθεί ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου.

Δώσαμε λύσεις σε προβλήματα, τα οποία απασχολούσαν την πόλη για δεκαετίες. Πλέον υπάρχει στον Πειραιά έντονο ενδιαφέρον από ιδιώτες για επενδύσεις, διότι βλέπουν στην πόλη μας προοπτική. Τα τελευταία χρόνια δημιουργήθηκαν 17.000 νέες θέσεις εργασίας σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Υλοποιούμε το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σχέδιο που έγινε ποτέ στην πόλη. Παρά τη δύσκολη πολιτική συγκυρία και τα εμπόδια, καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 111 εκ. ευρώ για τον Πειραιά. Τα 80 εκατομμύρια από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση που σχεδιάσαμε για την πόλη είναι στα ταμεία του Δήμου και προωθούνται σε αναπλάσεις, κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ο Πειραιάς έχει αρχίσει να αποκτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση.

Ποιο είναι το σχέδιό σας για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και για μια πιο λειτουργική πόλη;

Τα τελευταία 5 χρόνια προχωρήσαμε σε αναπλάσεις σε όλες τις μεγάλες πλατείες και τους μεγάλους εμπορικούς πεζοδρόμους. 42 παιδικές χαρές στην πόλη ανακατασκευάστηκαν και δημιουργήθηκαν από την αρχή για να παίζουν τα παιδιά μας στις γειτονιές τους με ασφάλεια και προχωρήσαμε σε ανακαινίσεις αθλητικών χώρων. Στόχος μας την επόμενη δημοτική περίοδο είναι να υλοποιηθούν ακόμα περισσότερα έργα γειτονιάς, τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών μας. Έχουν μπει οι βάσεις για έργα πνοής τα οποία θα αλλάξουν την πόλη και θεωρώ ότι οι Πειραιώτες το βλέπουν αυτό και θα μας επιλέξουν ξανά για να συνεχίσουμε το έργο μας δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στις γειτονιές και στη βελτίωση της καθημερινότητας. Φυσικά έχουμε κάνει και λάθη, υπήρξαν και παραλείψεις, όμως γνωρίζουμε τις αδυναμίες μας και αυτές θα δουλέψουμε τα επόμενα χρόνια για να μην επαναληφθούν. Ο Πειραιάς θα γίνει η πόλη που έχουμε οραματιστεί και σχεδιαστεί και οι αλλαγές θα είναι περισσότερο ορατές τα επόμενα χρόνια στη ζωή και την καθημερινότητα των Πειραιωτών.

Τι απαντάτε στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΙΡΑΙΑ και στον κ. Σκουρλέτη για το θέμα των εκλογικών κέντρων, μετά την επιστολή που λάβατε;

Αυτά τα θέματα καθορίζονται από την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, την οποία υπογράφει ο κ. Χαρίτσης. Εμείς εφαρμόσαμε την εγκύκλιο. Θέλω όμως να πω ότι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του Λιμανιού της Αγωνίας και του ΚΚΕ συμμετείχαν στην διαπαραταξιακή συνεδρίαση προ των εκλογών του 2014 και 2015 μαζί με εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής βγάζοντας κοινές ομόφωνες αποφάσεις, ενώ αντίστοιχα φέτος αποχώρησαν καταγγέλλοντας δήθεν τη σημερινή δημοτική αρχή. Αυτή τη στάση τη θεωρώ τουλάχιστον υποκριτική. Πρέπει να μπουν επιτέλους στην άκρη οι πολιτικές σκοπιμότητες και ο λαϊκισμός.

Ενημερώστε μας για τις εξελίξεις στο θέμα της Πειραϊκής και των επεκτάσεων της COSCO

Δεν υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί λιμάνι στην Πειραϊκή κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Η επέκταση της προβλήτας κρουαζιέρας στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμανιού στην COSCO ως υποχρεωτική επένδυση, η οποία έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου. Η άποψή μας από την αρχή, την οποία έχουμε εκφράσει δημόσια αλλά και στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα, είναι ότι για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικές και κυκλοφοριακές μελέτες, προκειμένου να εξασφαλιστούν η εύρυθμη λειτουργία της πόλης και ο περιορισμός της περιβαλλοντικής ρύπανσης. Επιθυμία όλων μας είναι να γίνει ο Πειραιάς Home port δηλαδή λιμάνι εκκίνησης της κρουαζιέρας, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μένουν οι τουρίστες που θα ταξιδεύουν με τα πλοία στην πόλη μας. Είναι σημαντικό επίσης να αναφέρω ότι η Δημοτική Αρχή έχει εξασφαλίσει τα χρήματα μέσω της Ο.Χ.Ε. για την ανάπλαση της Πειραϊκής, η οποία θα γίνει μια από τις πιο ωραίες βόλτες στο Λεκανοπέδιο. Η Πειραϊκή είναι το στολίδι της πόλης μας.

MWRALIS1

 

 

 

 

 

 

Πως σχολιάζετε τη δήλωση Μπελαβίλα για τη συμβολή του Θ. Δρίτσα στις εξελίξεις για το λιμάνι, σε σχέση με το Δήμο Πειραιά

Εμείς εξασφαλίσαμε ως Δημοτική Αρχή το ανταποδοτικό τέλος για τον Πειραιά, έπειτα από διαπραγμάτευση με το ΤΑΙΠΕΔ. Πρέπει οι Πειραιώτες να γνωρίζουν τι έχει συμβεί ποιος διεκδίκησε το ποσοστό των δήμων. Υπάρχει αλλεπάλληλη αλληλογραφία με το ΤΑΙΠΕΔ, επιστολές τις οποίες κατέθεσα στο πρόσφατο debate. Εγώ δεν έχω ούτε μία επιστολή του κ. Δρίτσα στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για το λιμάνι. Έχω όμως επιστολές του κ. Πιτσιόρλα, Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

«Ο Πειραιάς έχει αρχίσει να αποκτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση»

«Ο Πειραιάς θα γίνει η πόλη που έχουμε οραματιστεί και οι αλλαγές θα είναι περισσότερο ορατές τα επόμενα χρόνια στη ζωή και την καθημερινότητα των Πειραιωτών»

11

 

 

 

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ