Εφημερίδα Κοινωνική

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ – Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Θα κάνουμε τη ζωή στον Πειραιά καλύτερη»

 Breaking News

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΩΡΑΛΗΣ – Αποκλειστική συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: «Θα κάνουμε τη ζωή στον Πειραιά καλύτερη»
24 Μαΐου 2019

Λίγο πριν τις κάλπες, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, μιλάει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ, δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις για σημαντικά θέματα της πόλης, όπως το κυκλοφοριακό και τα έργα στις γειτονιές, ενώ προαναγγέλλει «διορθώσεις» των μονοδρομήσεων και προσδιορίζει το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ανάπλασης στο Μικρολίμανο. Σε μήνυμα προς τους Πειραιώτες τονίζει ότι “στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα! Ψηφίζουμε για την πόλη μας!”.

-κ. Δήμαρχε, διαβάσαμε τις προηγούμενες ημέρες δηλώσεις σχετικά με την ανάπλαση του Μικρολίμανου. Ότι τελικά δεν θα ξεκινήσει τόσο άμεσα, καθώς θα πρέπει να περάσει η καλοκαιρινή περίοδος και να μην επηρεαστούν τα καταστήματα. Μπορείτε να μας δώσετε ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για να ξέρουν και οι επιχειρηματίες της περιοχής;

Oι εργασίες για την ανάπλαση του Μικρολίμανου έχουν ήδη ξεκινήσει. Θα επιχειρήσουμε να έρθουμε σε μια συνεννόηση με τον ανάδοχο, ώστε, αν είναι εφικτό, οι πέργκολες των καταστημάτων, που είναι ένα κομμάτι της ανάπλασης, να φύγουν μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου να μην χαθεί η σεζόν για τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται εκεί. Σε αυτό την περίπτωση και δεδομένου ότι το έργο έχει ορίζοντα υλοποίησης το 8μηνο, θεωρώ ότι, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, η ανάπλαση θα έχει ολοκληρωθεί περίπου τον Φεβρουάριο του 2020.

-Αναφέρεστε συχνά στο θέμα της ελεγχόμενης στάθμευσης, ως λύση στο κυκλοφοριακό. Δώστε μας μια εικόνα, του τι ακριβώς εννοείτε και αν τελικά θα αλλάξει κάτι με τις περιβόητες…μονοδρομήσεις.

mwralis1

 

 

 

 

 

 

 

 

Θεωρώ ότι το κυκλοφοριακό είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα για τον Πειραιά. Η τάση παγκοσμίως είναι ο περιορισμός της χρήσης των Ι.Χ. και αυτή σκοπεύουμε να προωθήσουμε και εμείς. Προχωράμε στην εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης, αφού όμως ξεκινήσει τη λειτουργία του το τραμ. Επιπλέον, ενισχύουμε τη δημοτική συγκοινωνία. Ήδη αγοράσαμε και έχουν ξεκινήσει τα δρομολόγια στους δρόμους του Πειραιά πέντε νέα λεωφορεία για τη δημοτική συγκοινωνία, φιλικά προς το περιβάλλον που εξυπηρετούν και ΑμεΑ. Μέσω της ΟΧΕ θα αγοράσουμε άλλα τέσσερα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία, έτσι ώστε να παρκάρει ο κόσμος στις παρυφές της πόλης και να μπορεί να μετακινείται δωρεάν στο κέντρο και σε σημεία ενδιαφέροντος χωρίς το αυτοκίνητό του.

Είναι σίγουρο ότι η λειτουργία του μετρό θα λύσει ένα σημαντικό μέρος του προβλήματος, ενώ το τραμ, θεωρώ ότι θα βοηθήσει σε μικρότερο βαθμό. Εμείς σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε μια συνολική κυκλοφοριακή επιστημονική μελέτη, στην οποία φυσικά θα επανεξαταστούν και οι μονοδρομήσεις. Πιστεύω όμως ότι αυτού του είδους οι αλλαγές πρέπει να γίνουν μετά την έναρξη λειτουργίας του μετρό, προκείμενου να συνεκτιμηθούν τα νέα δεδομένα.

-Αισθάνεστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ανάγει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε… επίπεδο εθνικών εκλογών; Όσο πάμε προς την τελική ευθεία παρατηρούμε μια πόλωση.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να δώσει στις αυτοδιοικητικές εκλογές σημασία εθνικών εκλογών. Αυτό φαίνεται από τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο του Πειραιά. Προσπαθεί να μεταφέρει με άκομψο τρόπο, προσβάλλοντας, χαρακτηρίζοντας και λέγοντας ψέματα, τη σύγκρουση της Κυβέρνησης με τον κ. Μαρινάκη, κάτι που αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή, στην ατζέντα των εκλογών για τον Δήμο του Πειραιά. Αυτό δεν βοηθάει ούτε στην εποικοδομητική αντιπαράθεση απόψεων και προτάσεων, ούτε θεωρώ ότι απασχολεί τους Πειραιώτες και την καθημερινότητά τους, ούτε τα μεγάλα ζητήματα και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο Πειραιάς την επόμενη ημέρα. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές ψηφίζουμε πρόσωπα και όχι κόμματα.

Επιλέγουμε αυτούς που θεωρούμε ότι γνωρίζουν τα προβλήματα της πόλης μας και μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Δεν ψηφίζουμε για πρωθυπουργό, ψηφίζουμε για δήμαρχο και ψηφίζουμε για την πόλη μας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να το θυμούνται όσο πλησιάζει η ημέρα των εκλογών.

oikogeneia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Διαβάζουμε για τις μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στην πόλη, τις αναπλάσεις και την ΟΧΕ. Σε απλά όμως και καθημερινά πράγματα, αυτά που «εισπράττουν» άμεσα οι πολίτες, ποιο είναι το σχέδιό σας; Και αναφερόμαστε στον φωτισμό, στα καθαρά πεζοδρόμια, στο να μη ανησυχούμε σε κάθε μεγάλη νεροποντή, στις διορθώσεις δρόμων μέσα σε μικρές γειτονιές κ.α.

Είναι γεγονός ότι στην έως τώρα θητεία μας δουλέψαμε σκληρά, αφενός για να βάλουμε τα οικονομικά του Δήμου σε μια τάξη και αφετέρου να φέρουμε τους απαιτούμενους πόρους στον Πειραιά, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη. Κάτι το οποίο πετύχαμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έγινε σημαντικό έργο σε επίπεδο καθημερινότητας, όπως είναι οι αναπλάσεις σε πλατείες και παιδικές χαρές, σε πεζοδρόμια, σε χώρους πρασίνου, αλλά και ασφαλτοστρώσεις. Για τον φωτισμό, έχουμε ξεκινήσει ήδη την αντικατάσταση όλων των φωτιστικών της πόλης, περίπου 13.000, με νέα, τηλεδιαχειριζόμενα, σύγχρονης τεχνολογίας LED. Από τη μια, η πόλη θα είναι επαρκώς φωτισμένη ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων και από την άλλη, εκτιμάμε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας θα ξεπεράσει το 70% της σημερινής κατανάλωσης.

Έχουμε δρομολογήσει τα έργα για μια πόλη ακόμα πιο καθαρή, με περισσότερη ανακύκλωση, με γειτονιές πιο περιποιημένες, αλλά και με περισσότερο πράσινο και ελεύθερους χώρους. Πλέον θα ρίξουμε το βάρος στις ανάγκες κάθε γειτονιάς. Έχουμε χωρίσει τον Πειραιά σε περιοχές, διότι και ακόμα μέσα στην ίδια δημοτική κοινότητα υπάρχουν διαφορετικές ανάγκες. Συνεπώς, αυτές οι παρεμβάσεις στις γειτονιές, σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα και τη γενικότερη αναπτυξιακή πολιτική μας, θεωρώ ότι θα κάνουν τη ζωή στον Πειραιά καλύτερη.

mwralis2

 

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ