Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εκτός ευρωπαϊκής πυρόσβεσης έμεινε η Ελλάδα! -Γιατί «κόπηκε» η Ευρωβοήθεια;

 Breaking News

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Εκτός ευρωπαϊκής πυρόσβεσης έμεινε η Ελλάδα! -Γιατί «κόπηκε» η Ευρωβοήθεια;
22 Μαΐου 2019

Χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον πρώτο κοινό πυροσβεστικό στόλο εναέριων μέσων για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οπως επισημαίνει η Επιτροπή, πέντε κράτη-μέλη που τα τελευταία χρόνια πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές έθεσαν τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερά τους στη διάθεση του μεταβατικού στόλου RescEU για το 2019. Το αρχικό υλικό αποτελείται από: 2 αεροσκάφη από την Κροατία, 1 αεροσκάφος από τη Γαλλία, 2 αεροσκάφη από την Ιταλία, 2 αεροσκάφη από την Ισπανία και 6 ελικόπτερα από τη Σουηδία.

Αναφορικά με τη χώρα μας, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν ήρθε σε επαφή με την κυβέρνηση και της πρότεινε να συμμετάσχει, ωστόσο μετά από πολύμηνες αναζητήσεις αρμόδιων υπουργών, τελικά η χώρα μας, για άγνωστους λόγους, δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή της. Και προφανώς, αφού δεν συμμετέχει, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής δεν μπορεί και να ζητήσει βοήθεια από τον κοινό στόλο από τη στιγμή που δεν αποτελεί ενεργό μέρος του.

Θα παραμείνει δηλαδή στο σύστημα της εθελοντικής προσφοράς, που εναπόκειται στην καλή διάθεση και στις δυνατότητες των άλλων χωρών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κοινοτικός προϋπολογισμός θα χρηματοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας του κοινοτικού στόλου.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ