Εφημερίδα Κοινωνική

Το λιμενικό έχει ξαναεπιχειρήσει στα Εξάρχεια

 Breaking News

Το λιμενικό έχει ξαναεπιχειρήσει στα Εξάρχεια
15 Απριλίου 2019

Μετά το δημοσίευμα του άρθρου σχετικά με την εισαγγελική εντολή, δηλαδή να υπάρχει πλήρης και έγκαιρη ενημέρωση από όλες τις υπηρεσίες -περιλαμβανομένου του Λιμενικού Σώματος- όταν βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις που αφορούν σε πλημμελήματα ή κακουργήματα με συλλήψεις, έπειτα από την επιχείρηση στα Εξάρχεια που κατέληξε σε αποτυχία, στελέχη του Λιμενικού, έστειλαν απάντηση και διευκρινίσεις που αφορούν στην επιχειρησιακή λειτουργία του Σώματος, αλλά και στην ειδική περίπτωση της επιχείρησης της 4ης Απριλίου στα Εξάρχεια.

Τα ερωτηματικά βεβαίως σχετικά με τα λάθη ή τις παραλείψεις που έγιναν και κατέληξαν στον τραυματισμό δύο λιμενικών και στην αποτυχία της επιχείρησης παραμένουν, και αφορούν κυρίως:

α) στο ότι δεν υπήρξε τελικά αστυνομική ενίσχυση στους 8 λιμενικούς και στον εισαγγελέα που επιχείρησαν και ποιος τελικά ευθύνεται για αυτό,

β) αν αυτή η ενίσχυση έπρεπε να προέλθει απαραίτητα από την αστυνομία, ή τελικά από τις ίδιες τις υπηρεσίες του λιμενικού σώματος, που όπως αποκαλύπτει το zougla.gr, έχουν επιχειρήσει πρόσφατα σε αρκετές περιοχές της Αττικής, μεταξύ αυτών και στα Εξάρχεια, με επιτυχία.

Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Γιώργος Δριβάκος διευκρινίζει πως:

1) Η επιχείρηση αποφασίστηκε άμεσα, με το εύλογο επιχείρημα ότι αυτό έγινε «λόγω του κινδύνου να μην βεβαιωθεί η έκνομη πράξη και να μην συλληφθούν έτεροι δράστες, που πιθανότατα είχαν ενημερωθεί για την σύλληψη του αλλοδαπού, καθώς και λόγω του ότι το αδίκημα ήταν στα πλαίσια του αυτοφώρου».

2) Η αστυνομία ενημερώθηκε κανονικά, αν και όχι με επίσημο σήμα, αλλά προφορικά. Κι αυτό διότι η Εισαγγελία ήταν ενήμερη αρκετά νωρίτερα, ενώ κλήθηκε η αστυνομία και 20 λεπτά πριν από την έναρξη της επιχείρησης! Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του κλιμακίου του Λιμενικού κάλεσε ο ίδιος την Άμεση Δράση, ζητώντας συνδρομή από την ομάδα ΔΙΑΣ για την επιχείρηση, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον εισαγγελέα που βρέθηκε επί τόπου, κατά τα λεγόμενα του κυρίου Δριβάκου. Επίσης, πάντα κατά τον κύριο Δριβάκο, το γεγονός αυτό μπορεί να αποδειχτεί και από την απομαγνητοφώνηση της ηχητικής συνομιλίας προς το κέντρο της Άμεσης Δράσης, αν και εφόσον αποφασιστεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Όμως, κατά την εκδοχή της αστυνομίας, η κλήση αυτή προς την Άμεση Δράση πραγματοποιήθηκε μετά την εμπλοκή και το βίαιο επεισόδιο, με προφανή στόχο να ληφθεί βοήθεια για τον απεγκλωβισμό των Λιμενικών και του εισαγγελέα, και όχι νωρίτερα.

Σε αυτό το σημείο διευκρινίζεται ότι, όπως αναφέρουν ανώτατες πηγές του λιμενικού, τυπικά το Λιμενικό Σώμα δεν έχει την υποχρέωση, εάν δεν το κρίνει, να ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ. για επιχειρήσεις που χειρίζεται από την αρχή το ίδιο το σώμα (δηλαδή όταν η απαρχή του εγκλήματος λαμβάνει χώρα σε τόπο δικαιοδοσίας του, όπως το λιμάνι του Πειραιά στη συγκεκριμένη περίπτωση). Ενημέρωση γίνεται προκειμένου να μην βρεθούν λόγω έλλειψης επικοινωνίας λιμενικοί απέναντι σε αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των πρώτων.

Πάντως για τη συγκεκριμένη επιχείρηση παραμένει το ερώτημα: Δεν αρκούσε η ενημέρωση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, και εν συνεχεία της Εισαγγελίας Ποινικής Δίωξης, όπως επικαλείται ο κύριος Δριβάκος, για να αποφασιστεί η αστυνομική συνδρομή στην επιχείρηση, αν κάτι τέτοιο κρινόταν σκόπιμο; Είναι απαραίτητο να υπάρξει σήμα από τη μία υπηρεσία στην άλλη; Και ποια εκδοχή ισχύει τελικά, της αστυνομίας, ότι η κλήση έγινε αρκετά αργά, ή του λιμενικού, ότι η κλήση έγινε πριν από την έναρξη της επιχείρησης;

Το ζήτημα όμως με τη συγκεκριμένη επιχείρηση και το αποτέλεσμά της, δεν είναι μόνο αν ενημερώθηκε η αστυνομία ή όχι…

Κι αυτό διότι, σε πολλές επιχειρήσεις του Λιμενικού για ναρκωτικά -συγκεκριμένα σε περισσότερες από 25 επιχειρήσεις τα τελευταία 2 χρόνια- τα στελέχη του έχουν επιχειρήσει με επιτυχία μόνα τους, με τις υπηρεσιακές τους δυνάμεις, χωρίς την αστυνομική συνδρομή, σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Εκ των οποίων, σε τρεις περιπτώσεις μάλιστα μέσα στα Εξάρχεια!

3) Ο Γιώργος Δριβάκος στο κείμενο του προς το zougla.gr αναφέρει τη μία περίπτωση επέμβασης του λιμενικού στα Εξάρχεια, που έγινε μάλιστα σε οικία σε απόσταση 200 μέτρων από τη συγκεκριμένη της 4ης Απριλίου, οπότε και είχε κατασχεθεί από τους άνδρες του λιμενικού 1 κιλό κοκαϊνης.

Δηλαδή, όπως προκύπτει κι από πληροφορίες του zougla.gr, η άμεση επιχείρηση σε τόπο με «ιδιατερότητα», όπως τα Εξάρχεια, δεν είναι κάτι το πρωτοφανές για τα στελέχη του Λιμενικού, με μία διαφορά όμως, που ίσως να αποτέλεσε και τη λεπτή γραμμή που ξεχώρισε την επιτυχία από την αποτυχία για τη συγκεκριμένη επιχείρηση της 4ης Απριλίου…

Γιατί δεν κλήθηκαν οι ειδικές δυνάμεις του λιμενικού

Σχεδόν πάντα, στις επιχειρήσεις του Λιμενικού για ναρκωτικά, και όταν δεν ζητείται αστυνομική συνδρομή, συμμετέχει το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Λιμενικού, δηλαδή το ειδικό σώμα, με βαρύ οπλισμό, ειδική εκπαίδευση και μεγάλη εμπειρία και συμμετοχή σε μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών. Συγκεκριμένα συμμετέχει η Ομάδα 1 (ΟΕΑ 1), από τις τέσσερις ξεχωριστές ομάδες που διαθέτουν τα Κλιμάκια, αναλόγως της φύσης του εγκλήματος και της επιχείρησης.

oea

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΗ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ