Εφημερίδα Κοινωνική

Μιχάλης Λιβανός – Πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά: «Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου: οδήγησε με ασφάλεια»

Μιχάλης Λιβανός – Πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στη Β’ Πειραιά: «Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου: οδήγησε με ασφάλεια»
24 Απριλίου 2019

«Έφτασαν οι γιορτινές μέρες και όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, θα πάρουμε τα αυτοκίνητά μας για να ταξιδέψουμε ώστε να βρεθούμε σε προσφιλή μας μέρη για να συναντήσουμε αγαπημένα πρόσωπα. Χαλαροί, ευδιάθετοι, μακριά από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της θα απολαύσουμε στιγμές ξεκούρασης και ηρεμίας. Όμως σε κάθε μας βήμα αυτό που πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να είμαστε όλοι ασφαλείς.

«Αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί» είναι ο τίτλος του πρόσφατου Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία ενόψει Πάσχα. Βέβαια τα τραγικά συμπεράσματα της ουσίας του άρθρου δείχνουν πως πολλοί συνάνθρωποί μας συνηθίζουν να «παντρεύουν» αυτές τις δυο καταστάσεις. Το 35% των Ελλήνων κάθονται στη θέση του οδηγού ακόμη και αν έχουν καταναλώσει αλκοόλ, λέει το εν λόγω άρθρο, ενώ το 25% των Ευρωπαίων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε κάποιο θανατηφόρο τροχαίο όντας σε αυτή την κατάσταση.

Ως φοιτητής ιατρικής και αργότερα ως γιατρός βρέθηκα πολλές φορές στην τραγική θέση να πρέπει να διαχειριστώ ένα τροχαίο. Πρώτα για τους εμπλεκόμενους, μετά για την οικογένεια, για την κοινωνία και τέλος ακόμη και για εμένα τον ίδιο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δυστυχία από το να χάνονται ανθρώπινες ζωές στην άσφαλτο. Δεν μπορεί τίποτα να συγκριθεί με μια χαρά που καταλήγει σε λύπη.

Ως πρόεδρος της ΝΟΔΕ της περιοχής μας, τον Νοέμβριο του 2018 διοργανώσαμε μια από τις πιο διδακτικές ημερίδες της Νομαρχιακής με θέμα τη σωστή οδηγική συμπεριφορά. Δεν ξέρω αν ήταν το θέμα τέτοιο, δεν ξέρω αν ήταν οι ξεχωριστοί ομιλητές (ο πιο γνωστός Έλληνας αυτοκινητιστής, Τάσος Μαρκουίζος, ο κορυφαίος δημοσιογράφος αυτοκινήτου, Τάκης Πουρναράκης, ο εξαιρετικός ορθοπεδικός του Πειραιά, Νίκος Λιαράκος, ο γενικός γραμματέας εκπαιδευτών οδηγών, Παναγιώτης Χαρμπής αλλά και πλήθος εκπροσώπων της Τροχαίας, του υπουργείου Μεταφορών κ.α.), δεν ξέρω αν άγγιξα τον «τρόμο» της ελληνικής οικογένειας. Το βέβαιο είναι πως αυτή ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ημερίδες που παρακολούθησα και ακόμη περισσότερο που επιμελήθηκα.

Γιατί μου κάνει εντύπωση όμως τελικά; Ο δρόμος είναι το «όπλο» της μεγαλύτερης και πιο στυγερής γενοκτονία της ανθρωπότητας και όσο περισσότερο πίνουμε τόσες περισσότερες φορές οπλίζει.

Όσες ημερίδες και αν γίνουν, όσα άρθρα και αν γράψουμε, όσες εκπομπές και αν μεταδοθούν καμία ζωή δεν θα σωθεί. Η λύση είναι στο χέρι μας και το χέρι μας στο τιμόνι.

Φέτος ας το κρατήσουμε γερά και με σιγουριά. Ας μην υπάρχει τίποτα που να μας θολώνει το μυαλό. Ας είναι τα μάτια μας στο δρόμο. Ας γυρίσουμε όλοι στα σπίτια μας.

Φέτος ας είμαστε όλοι γεροί, δυνατοί, αγαπημένοι και νηφάλιοι. Καλές γιορτές σε όλους!»

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ