Εφημερίδα Κοινωνική

H μεταμόρφωση του πάρκου Σελεπίτσαρι (Α. Παπανδρέου) – Ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα που διαθέτει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας

H μεταμόρφωση του πάρκου Σελεπίτσαρι (Α. Παπανδρέου) – Ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα που διαθέτει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
10 Απριλίου 2019

Μετά από χρόνια εγκατάλειψης και αδιαφορίας άλλος ένας σημαντικός δημόσιος χώρος για την πόλη, μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο και αξιοποιήθηκε προς όφελος των πολιτών. Πρόκειται για το πάρκο Σελεπίτσαρι (Α. Παπανδρέου), ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα που διαθέτει ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας.

Οι εικόνες του παρελθόντος που σημάδεψαν το πάρκο αποτελούν παρελθόν. Με παρεμβάσεις και ενέργειες που έγιναν με απόφαση της δημοτικής αρχής και την καθημερινή εργασία και παρουσία των δυνάμεων του του δήμου, το πάρκο έχει μετατραπεί σε εστία ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Το γηπεδάκι 5Χ5, η παιδική χαρά, το σινεμά, οι κοινόχρηστοι χώροι, η πισίνα, αλλάζουν όψη και ανακατασκευάστηκαν από την αρχή.

Διαβάστε το αφιέρωμα της εφημερίδας «Πόλις» για το πάρκο:

SELE1

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΚΟ ΣΕΛΕΠΙΤΣΑΡΙ: ΕΝΑ ΞΕΦΩΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μία ξεχωριστή γωνιά πρασίνου, αναψυχής και πολιτισμού βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια έκταση 43 στρεμμάτων στην πόλη μας, στο λόφο Σελεπίτσαρι. Πρόκειται για το πάρκο «Α. Παπανδρέου», ένα πραγματικό στολίδι για τους δημότες μας και τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Σε διαδικτυακά αφιερώματα, συγκαταλέγεται μάλιστα στα 14 ομορφότερα πάρκα ολόκληρης της Αττικής και στα τρία καλύτερα πάρκα στην Δυτική Αττική και Πειραιά! Οι λιγοστοί και συχνά μη συντηρημένοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, πλατείες, πάρκα, παιδικές χαρές κ.λπ. αποτελούσαν για χρόνια ιδιαίτερο χαρακτηριστικό πολλών δήμων της Περιφέρειας Αττικής. Τα τελευταία χρόνια, πόλεις όπως του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας, με κεντρικό μέλημα την επανάκτηση του δημόσιου χώρου της περιοχής από τους κατοίκους, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα χώρων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, προχωράνε, με τη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής, σε αναβαθμίσεις, ανακατασκευές και βελτιώσεις των παραπάνω χώρων.

Το παρελθόν του

Αρκετά χρόνια πριν τη διαμόρφωσή του σε Πάρκο, ο ευρύτερος χώρος αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Τούρκου τσιφλικά εν ονόματι «Σελεπίτσαρη». Επίσης, έχει υπάρξει και λατομείο, από το οποίο περνούσαν ράγες τραίνου που μετέφε- ραν όγκους πετρών στα καράβια.

Χώρος ψυχαγωγίας και άθλησης

Σήμερα,το Πάρκο Σελεπίτσαρι αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση ελεύθερου χώρου. Για χρόνια είχε εγκαταλειφθεί στην τύχη του και είχε μετατραπεί σε εγκαταλελειμμένο χώρο και εστία μόλυνσης. Κατόπιν των ενεργειών της παρούσας Δημοτικής Αρχής, το πάρκο, καθαρό και φωτισμένο, απέκτησε και πάλι ζωή. Στο εσωτερικό του υπάρχουν δρόμοι χαραγμένοι για πεζοπορία ή ποδήλατο, γήπεδο ποδοσφαίρου 5Χ5, μικρή τεχνητή λίμνη, χώρος για beach-volley, παιδική χαρά, αναψυκτήριο, ανοιχτό θέατρο, υπαίθρια σκακιέρα και σταθμός ποδηλάτων. Στο πάρκο επίσης, λειτουργείτο θερινό σινεμά «Αλ. Χρυσοστομίδης». Επίσης, η πλατεία διαθέτει πρόσβαση σε ΑΜΕΑ.

Τόπος αειφορίας και βιωσιμότητας

Το πάρκο είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας,της βιωσιμότητας, σεβόμενο τα οικοσυστήματα καιτις εναλλαγές ενός τόπου σε διαρκή εξέλιξη. Αποτελεί έναν φιλόξενο και ανοιχτό χώρο, με φυτεύσεις και χαρακτήρα που αντανακλούν το μεσογειακό τοπίο. Εκεί συναντώνται δέντρα και καλλωπιστικά φυτά όπως: σπάρτα, ελιές, φοίνικες, ουασικτόνιες, εσπεριδοειδή, χαρουπιές, ακακίες Κωνσταντινουπόλεως, λεϊλαντ, κουκουναριές, αγιόκλιμα, βουκαμβίλιες, τριανταφυλλιές , χαλέπιος πεύκη, γλαυκά κυπαρίσσια, πικροδάφνη και μελία.

Δράσεις

Στον χώρο επίσης, λειτουργείτο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης (ΚΔΒΜ2 )του Δήμου Κερατσινίου -Δραπετσώνας. Στο πάρκο το ΚΔΒΜ2 προσφέρει στους επισκέπτες δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Παράλληλα, στην πλατεία υπάρχει εγκατάστασησυστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ διοργανόνονται διάφορες δράσεις και εκδηλώσεις.

Πρόσβαση

Οδοί: Μυστρά και Κωνσταντινουπόλεως Στάση: Στροφή Λεωφορεία: 825 • Η είσοδος του πάρκου βρίσκεται επί της οδού Μυστρά. •Οι ώρες λειτουργίας του είναι 9 π.μ.- 10 μ.μ.

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ