Εφημερίδα Κοινωνική

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο
15 Απριλίου 2019

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα 83 χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, που διοργάνωσε η Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», μπροστά από τον ανδριάντα του, στην πλατεία Κοραή.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου κ.κ. Σεραφείμ.
Ακολούθησαν κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη και από δεκάδες σωματεία και φορείς του Πειραιά.
Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς και τραγούδια της Κρήτης από συγκροτήματα της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στον χαιρετισμό του τόνισε:
«Η πόλη του Πειραιά και οι Κρήτες του Πειραιά τιμούμε σήμερα έναν από τους σημαντικότερους πολιτικούς της νεώτερης Ελλάδας, τον Ελευθέριο Βενιζέλο, με αφορμή τη συμπλήρωση 83 ετών από τον θάνατό του.

Ήταν ένας πολιτικός με διεθνή ακτινοβολία που κατόρθωσε να κερδίσει την αναγνώριση από τους σύγχρονούς του ηγέτες, παρότι κυβερνούσε ένα μικρό και με πολλά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα κράτος όπως ήταν τότε η Ελλάδα. Ήταν πρωτοπόρος και οραματιστής, με ένα τεράστιο μεταρρυθμιστικό έργο στην εκπαίδευση, στο αγροτικό, στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής πρόνοιας.
Τιμούμε τον μεγάλο Κρητικό ηγέτη, ο οποίος διατηρούσε στενότατες σχέσεις με τον Πειραιά και θεωρούσε την πόλη μας δεύτερη πατρίδα του. Οι Πειραιώτες είχαν την τύχη να εκπροσωπούνται στην Βουλή για περίπου μια δεκαετία από αυτόν τον μεγάλο πολιτικό άνδρα, που έμελλε να γίνει 7 φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

Η αγάπη και η στήριξη που έδωσαν οι Πειραιώτες στον Ελευθέριο Βενιζέλο, δικαιολογείται και σε μεγάλο βαθμό από τον μεγάλο αριθμό Κρητών προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά στα τέλη του 19ου αιώνα και έκτοτε συμμετέχουν ενεργά και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική και πολιτική ζωή της πόλης.

Θα ήθελα να συγχαρώ την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Ομόνοια», για τη σημερινή ημέρα τιμής και μνήμης προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Να συγχαρώ επίσης τον Πρόεδρο της «Ομόνοιας» κ. Θοδωρή Τσόντο για τη γενικότερη δράση του. Η «Ομόνοια» είναι ένας ιστορικός σύλλογος της πόλης που τιμά τα ήθη και τις παραδόσεις της Κρήτης. Ο Δήμος Πειραιά και εγώ προσωπικά, θα είμαστε πάντα κοντά σας, αρωγοί στις δράσεις σας, όπως είστε και εσείς πάντα δίπλα μας, στηρίζοντας έμπρακτα, με αστείρευτη όρεξη για δράση και συμμετοχή, τα πολιτιστικά δρώμενα του Πειραιά. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ» κ. Θεόδωρος Τσόντος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, στη στενή σχέση που ανέπτυξε με τον Πειραιά ως Βουλευτής της πόλης, καθώς και στη στήριξη που παρείχε στην Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η ΟΜΟΝΟΙΑ», με την αγορά και την παραχώρηση του κτηρίου στο οποίο στεγάζεται μέχρι και σήμερα.


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ