Εφημερίδα Κοινωνική

Χαμηλότερες τιμές σε αρνιά και κατσίκια λόγω… κυκλωμάτων

Χαμηλότερες τιμές σε αρνιά και κατσίκια λόγω… κυκλωμάτων
23 Απριλίου 2019

Μετά από μια δύσκολη περίοδο ξηρασίας που ταλαιπώρησε εκτός από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του Νομού Λασιθίου Κρήτης, ο φετινός βροχερός χειμώνας, βοήθησε στην ανάπτυξη των βοσκοτόπων και συνεπώς στην μεγαλύτερη παραγωγή αμνοεριφίων που το μεγαλύτερο μέρος τους, έχει ήδη διατεθεί στην ελεύθερη αγορά κρεάτων. «Φέτος είχαμε επάρκεια αμνοεριφίωνσε όλη την Κρήτη και εδώ στο Νομό Λασιθίου, με αποτέλεσμα να έχει διατεθεί ήδη το μεγαλύτερο μέρος τους στην κρεαταγορά σε χαμηλότερες τιμές, σε σχέση με πέρυσι. Τα κατσικάκια έχουν διατεθεί από τους παραγωγούς μέλη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Λασιθίου, από 3,80 έως 4,50 ευρώ το κιλό, ενώ τα αρνάκια από 3.80 έως 4,20. Μέχρι τη μεγάλη Πέμπτη θα έχουν εξαντληθεί κα τα τελευταία αποθέματα που υπάρχουν ακόμη. Είχαμε τη δυνατότητα να πουλήσουμε τα αμνοερίφια μας και 0,50 λεπτά παραπάνω, αλλά δεν υπήρχαν εκείνοι οι μηχανισμοί που θα μπορούσαν να ελέγξουν τα κυκλώματα των παράνομων εισαγωγών και των ελληνοποιήσεων ζώντων ζώων από τις Βαλκανικές χώρες, παρά τις καλές προθέσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα κυκλώματα αυτά, κάνουν εισαγωγές ζώντων ζώων σε προγενέστερο χρόνο από τις εορτές του Πάσχα, τα σφάζουν και τα αποθηκεύουν σε καταψύξεις, για να τα αποψύξουν τη Μεγάλη Εβδομάδα και να τα διαθέσουν στους ανυποψίαστους καταναλωτές, που δε μπορούν να αναγνωρίσουν την ημέρα σφαγής τους και την προέλευση τους», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ν. Λασιθίου κ. Γιάννης Μπρόκος.

Σύμφωνα με το neakriti.gr το κόστος της παραγωγής των αμνοεριφίων για τον Λασιθιώτη κτηνοτρόφο, είναι πολύ υψηλότερο, από τους κτηνοτρόφους της υπόλοιπης Κρήτης, τη στιγμή που υποχρεώνονται να προσφεύγουν στα πιστοποιημένα σφαγεία των Νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου για να σφάξουν τα ζώα τους, επειδή τα τελευταία χρόνια τα σφαγεία της Νεάπολης παραμένουν κλειστά.

«Αυτό είναι πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα για εμάς τους κτηνοτρόφους στο Ν. Λασιθίου, που μπορούμε να παράγουμε ποιοτικά κατσίκια και αρνιά, αλλά δεν έχουμε πιστοποιημένα σφαγεία για να εξυπηρετηθούμε. Στο Ν. Λασιθίου έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία 70 παραγωγοί κρέατος σε συνεργασία με την ΕΑΣ Μεραμπέλλου, να πάρουμε και να λειτουργήσουμε εμείς οι ίδιοι τα σφαγεία της Νεάπολης. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε τελικά», πρόσθεσε ο κ. Γιάννης Μπρόκος, που βρίσκεται μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια.

Πηγή: neakriti.gr


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ