Εφημερίδα Κοινωνική

Άνω-κάτω η παιδεία με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: Τον Σεπτέμβριο τα 5 νέα «βουλευτικά» πανεπιστημιακά τμήματα

 Breaking News

Άνω-κάτω η παιδεία με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου: Τον Σεπτέμβριο τα 5 νέα «βουλευτικά» πανεπιστημιακά τμήματα
23 Απριλίου 2019

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση και σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών αναμένεται να διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την τελική συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που περιλαμβάνει το νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και πλήθος ρουσφετολογικών διατάξεων.

Οι προωθούμενες διατάξεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το ευαίσθητο ζήτημα της Παιδείας ενόψει εκλογών προχωρώντας σε ίδρυση πανεπιστημιακών τμημάτων με γνώμονα τις ρουσφετολογικές εξυπηρετήσεις και την ενίσχυση συγκεκριμένων εκλογικών περιφερειών.

Συγκεκριμένα κατά χθεσινή συνεδρίαση καταγράφηκε μια ακόμα κυβερνητική πρωτοτυπία καθώς προωθείται ίδρυση ακαδημαϊκών τμημάτων με βουλευτική τροπολογία.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να υπάρξει παρέμβαση από τον αρχηγό της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος εκτός από την κριτική στις κυβερνητικές διατάξεις θα παρουσιάσει το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Παιδεία. Επίσης, δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας καθώς η Νέα Δημοκρατία ζήτησε τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο.

Στήνουν ακόμα και προεκλογικά πανεπιστημιακά τμήματα

Να σημειωθεί ότι η χθεσινή συζήτηση του πολυνομοσχεδίου μετατράπηκε σε παλαιοκομματικό αλισβερίσι με προεκλογικές στοχεύσεις μεταξύ του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τακτική που ακολούθησε η πλειοψηφία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς δρομολογεί την ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων μέσω βουλευτικών τροπολογιών και χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου έκανε αποδεκτή τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Αγροτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα το Άργος που κατέθεσε ο βουλευτής Αργολίδας με τον Γιάννης Γκιόλας. Επίσης, ο υπουργός απεδέχθη τροπολογία για την ίδρυση τμήματος Μουσειολογίας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας που κατέθεσαν οι βουλευτές της πλειοψηφίας Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης

Χατζηδάκης: Το πιο συριζαϊκό νομοσχέδιο της τετραετίας

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για «το πιο Συριζαϊκό νομοσχέδιο της 4ετίας. Προχειρότητα, ερασιτεχνισμός και ιδεοληψίες. Θυσιάζουν τα πάντα για μικροκομματικά οφέλη» και πρόσθεσε «μην προσπαθείτε να δημιουργήσετε τετελεσμένα. Ξεχάστε τις ιδεοληψίες και την ισοπέδωση προς τα κάτω. Οι διατάξεις που πρέπει να καταργηθούν θα καταργηθούν. Η ΝΔ θα προχωρήσει με γνώμονα την αξιοκρατία, την προσπάθεια και την αυτονομία της εκπαίδευσης».

Την πρακτική του υπουργείου Παιδείας να προχωρά σε ίδρυση νέων πανεπιστημιακών τμημάτων με βουλευτικές τροπολογίες επέκρινε και η κυρία Νίκης Κεραμέως αναφέροντας ότι «αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να φτιάχνετε ο ακαδημαϊκός χάρτης της χώρας με βουλευτικές τροπολογίες και χωρίς σχέδιο».

Διαφωνούν τα Πανεπιστήμια

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλει σοβαρά προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία και την αποστολή των δημοσίων Α.Ε.Ι. που δημιουργεί η αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

«Στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν η εμπειρία και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η Σύγκλητος επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στη στρατηγική των συνεργειών Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το συγκεκριμένο νομοθέτημα, ιδίως σε ό,τι αφορά την ίδρυση πολλών νέων Τμημάτων και Ερευνητικών Ινστιτούτων, χωρίς να υπάρχει ορατή πρόνοια για τις αντίστοιχες υποδομές και το προσωπικό.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αθ. Κατσής δήλωσε «ο υπουργός Παιδείας μας είπε «ή δέχεστε το σχέδιο συγχώνευσης με το ΤΕΙ Πελοποννήσου ως έχει ή το Πανεπιστήμιο μένει ως έχει»».

Πρόκειται για μία «τεχνητή» πανεπιστημιοποίηση με απλή «ονοματοδοσία», που παραβιάζει τις βασικές ακαδημαϊκές αρχές και οδηγεί αναπόφευκτα σε υποβάθμιση όλων των Πανεπιστημιακών διπλωμάτων του μηχανικού δηλώνει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Γιάννης Γκόλιας τονίζοντας «δεν μπορεί όλα τα Πολυτεχνεία να έχουν άδικο και ο υπουργός να έχει δίκιο». Ο κ. Γκόλιας κάνει λόγο για ψηφοθηρία σε προεκλογικό φόντο που δημιουργεί «συνολικά 36 νέα πανεπιστημιακά Τμήματα μηχανικών (24 με το νέο νομοσχέδιο) ανεβάζοντας τα συνολικά σε 80.

Σε επίπεδο φοιτητών στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα υπολογίζεται ότι θα εισέλθουν συνολικά περίπου άλλοι 6.700 φοιτητές (4450 με το νομοσχέδιο), που μέχρι σήμερα εισάγονταν σε Τμήματα των ΤΕΙ «πανεπιστημιοποιούμενα» με το νομοσχέδιο έναντι των περίπου 6.700 που εισάγονται σήμερα στα πενταετή Πανεπιστημιακά Τμήματα.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο Γαβρόγλου

«Σβήνουν» τα ΤΕΙ από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας, βάσει του σχεδίου Γαβρόγλου για «πανεπιστημιοποίηση» των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων. Παρά το γεγονός ότι η εισαγωγή υποψηφίων με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση δεν έγινε μόνο εφέτος, εξαιτίας ωστόσο του σχεδίου Γαβρόγλου για συγχώνευση των Πανεπιστημίων με τα ΤΕΙ πολλοί φετινοί υποψήφιοι μπήκαν στα ΤΕΙ με 3 και θα δηλώσουν σε λίγα χρόνια απόφοιτοι Πανεπιστημίου.

Νέο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια

- Σύστημα που προσομοιάζει με αυτό των δεσμών, με εξέταση σε 4 μαθήματα χωρίς επιλογή πέμπτου μαθήματος, αφήνοντας πίσω τις όποιες σκέψεις για γενικού τύπου παιδεία, αλλά και εισαγωγή χωρίς εξετάσεις σε χαμηλής ζήτησης τμήματα (σε ανάλογα με αυτά που εισέρχονται και τώρα οι υποψήφιοι με βαθμούς 5 και 6)

- Βασικό συστατικό του νέου συστήματος είναι ο διαχωρισμός των σχολών σε αυτές που η εισαγωγή γίνεται με πανελλαδικές εξετάσεις, και σε αυτές που η εισαγωγή επιτυγχάνεται μόνο με το απολυτήριο λυκείου .

- Τα πειραματικά σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών και ωρολόγια προγράμματα, διδακτικά εργαλεία, σχολικά εγχειρίδια και άλλο εκπαιδευτικό υλικό, διδακτικές μέθοδοι και τρόποι λειτουργίας της σχολικής μονάδας. Με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου το εκπαιδευτικό προσωπικό θα επιλέγεται από συμβούλια με καθοριστικό ρόλο κεντρικά από στελέχη του υπουργείου Παιδείας.

Αλλαγές στα πτυχία των κολεγίων

Tην απόσυρση των διατάξεων για τα Κολέγια από το πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις, ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κολεγίων Βασίλης Δασκαλάκης. Ο κ. Δασκαλάκης υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλά θολά σημεία, οπότε αν αποσυρθεί προσωρινά θα συζητηθούν.Ο κ. Γαβρόγλου επιχειρεί να καθιερώσει νέο σύστημα αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων των αποφοίτων των ιδιωτικών κολεγίων και των ξένων πανεπιστημίων με το πολυνομοσχέδιο που προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας.

Τα στοιχεία πάντως που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Παιδείας αμφισβητήθηκαν καθώς επί υπουργίας Φίλη επιταχύνθηκε ο ρυθμός του Συμβουλίου αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ