Εφημερίδα Κοινωνική

Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά γιορτάζει

Το Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά γιορτάζει
18 Μαρτίου 2019

Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Olympia ο εορτασμός των 30 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Εκεί παρουσία των αρχών του Ιδρύματος, οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας αλλά και οι θεσμικοί εκπρόσωποι της ναυτιλίας συμφώνησαν και αναγνώρισαν την συμβολή του Τμήματος στην επιστήμη και στην ναυτιλιακή αγορά και βιομηχανία. Στο σύνολό τους επεσήμαναν την αναγκαιότητα περαιτέρω επέκτασης της παρεχόμενης εκπαίδευσης και με την προσφορά ακόμη περισσότερων προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, την παγκόσμια γλώσσα της ναυτιλίας.

Ειδικότερα μετά το καλωσόρισμα του Πρύτανη καθηγητή κ. Άγγελου Κότιου και την προσφώνηση του Κοσμήτορα της Σχολής καθ. κ. Κώστα Χλωμούδη, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης εκτίμησε πως τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής δράσης του Τμήματος, που εστιάζει στις εξελίξεις της αγοράς, του ανταγωνισμού και της κοινωνίας, είναι απτά και συγκεκριμένα και αντανακλώνται στη στελέχωση από αποφοίτους του πολλών ναυτιλιακών εταιρειών. Επίσης υποστήριξε ότι η όποια ανάπτυξη πρέπει να έχει δίκαιο και ανθρώπινο πρόσωπο και να κατανέμεται δίκαια ανάμεσα σε όσους συμβάλλουν στην δημιουργία της.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας βουλευτής Λασιθίου κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης ανέδειξε την συμβολή του Τμήματος και τη συνεισφορά του στη ναυτιλιακή εκπαίδευση, αναφερόμενος στα πολύ υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας των αποφοίτων του στην αγορά εργασίας, που κάποιες φορές αγγίζουν και το 70%, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ βουλευτής Άργολίδας κ. Ιωάννης Μανιάτης, παρατήρησε ότι η λειτουργία των εργαστηρίων του Τμήματος έχει συμβάλλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση στη ναυτιλία, με τις έρευνες και τις στοχευμένες μελέτες τους. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην αξία των ανθρώπων και των αρχών που αυτοί οφείλουν να υπηρετούν και υποστήριξε την πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας για την αναγκαιότητα παροχής αγγλόφωνης εκπαίδευσης, ειδικά σε χώρους όπως ο τουρισμός και η ναυτιλία, που η Ελλάδα έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών κ. Θεόδωρος Βενιάμης, αφού τόνισε την προστιθέμενη αξία που γεννά το Τμήμα στη Ναυτιλιακή κοινότητα, αναφέρθηκε και αυτός στη σημασία της ποιότητας της εκπαίδευσης που το Τμήμα παρέχει επί 30 συναπτά έτη, στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής ναυτιλίας. Ζήτησε μάλιστα χαρακτηριστικά … «να κλειστούμε όλοι σε ένα δωμάτιο ώστε να συμφωνήσουμε για τους τρεις πυλώνες της ναυτιλίας: την ανταγωνιστικότητα, την ναυτοσύνη και τη ναυτική- ναυτιλιακή εκπαίδευση και να βρούμε τους άξονες ανάπτυξης και βελτίωσης τους…»

Ο Πρόεδρος του Ναυτικού επιμελητηρίου κ. Γ. Πατέρας όχι μόνο συνεχάρη το Τμήμα για την πρωτοβουλία εισαγωγής μαθημάτων προπτυχιακού επιπέδου στην αγγλική γλώσσα αλλά και «προβοκάρισε, όπως είπε» τη συζήτηση συνεχίζοντας στα αγγλικά την τοποθέτηση του, θεωρώντας υποχρεωτική τη γνώση των αγγλικών από τους ασχολούμενους ή αυτούς που θέλουν να ασχοληθούν με τη ναυτιλία.

Ο Αντιναύαρχος και αρχηγός ΓΕΝ κ. Νικόλαος Τσούνης μιλώντας όπως είπε εξ ονόματος τόσο του Πολεμικού Ναυτικού αλλά θεωρώντας ότι εκφράζει και την άποψη του παρισταμένου Αντιναυάρχου κ. Σταματίου Ράπτη Αρχηγού της Ελληνικής Ακτοφυλακής – Λιμενικού Σώματος ευχαρίστησε για την υποστήριξη που λαμβάνει από το Τμήμα σε επιστημονικά θέματα που το αφορούν και ευχήθηκε μακροημέρευση και δημιουργικότητα.

Τέλος ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Άγγελος Παντουβάκης αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο Πείσμα με το οποίο το Τμήμα κατευθύνει πλέον την προσπάθεια του, στην ανάπτυξη της ναυτιλιακής εκπαίδευσης και έρευνας στην Ελλάδα και παγκόσμια. Τόνισε την αναγκαιότητα εξωστρέφειας στον προσανατολισμό, ισότητας στην αντιμετώπιση, μέτρησης των αποτελεσμάτων και αριστείας ως παραγόντων επιτυχίας. Τέλος αναφέρθηκε στη εδώ και ένα έτος σύσταση και λειτουργία αγγλόφωνων μεταπτυχιακών από το Τμήμα, αλλά και την επιδιωκόμενη εισαγωγή αγγλόφωνων μαθημάτων και σε προπτυχιακό επίπεδο.

Η εορτή έκλεισε με την απονομή ευχαριστήριας πλακέτας στον Εκτελεστικό Πρόεδρο του Ομίλου Louis κ. Κωστάκη Λοϊζου για την προσφορά του στο Τμήμα και τηνπαροχή δεξίωσης στον χώρο του πλοίου για τους περίπου 400 καλεσμένους όλους επαγγελματίες της ναυτιλιακής αγοράς.

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ