Εφημερίδα Κοινωνική

Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας

Τα µυστικά της ανδρικής γονιµότητας
27 Μαρτίου 2019

Ο μοντέρνος τρόπος ζωής (άγχος, κάπνισμα κτλ) αποτελεί εχθρό της ανδρικής γονιμότητας. Διαβάστε τι πρέπει να κάνετε για να ελπίζετε σε απογόνους.

Όταν ένα ζευγάρι προσπαθεί χωρίς αποτέλεσμα να τεκνοποιήσει, επί τουλάχιστον 1 χρόνο τακτικής σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις, τότε θεωρείται ότι το ζευγάρι αυτό αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας. Η υπογονιμότητα αυξάνει με την ηλικία. Στις αναπτυγμένες χώρες, το 33% των ζευγαριών στα προχωρημένα 30 τους αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας ως αποτέλεσμα των επαγγελματικών επιδιώξεων και των στόχων που θέτει.

Η υπογονιμότητα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα του ζευγαριού και όχι μεμονωμένα σε κάθε άτομο. Ανεξάρτητα από την ηλικία υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 8 ζευγάρια που προσπαθούν να κάνουν παιδί αντιμετωπίζουν κάποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημα υπογονιμότητας.

Στη διερεύνηση της αντρικής υπογονιμότητας, πρωταρχικό ρόλο παίζει η σωστή λήψη ιατρικού ιστορικού και η κλινική εξέταση. Κατά τη λήψη του ιστορικού, ο ιατρός θα ρωτήσει για την ύπαρξη ασθενειών, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παρωτίτιδα, προηγηθέν χειρουργείο στο ανδρογεννητικό σύστημα, καθώς και σεξουαλικό ιστορικό.

Βασικό εργαλείο στον έλεγχο της γονιμότητας του άντρα είναι το σπερμοδιάγραμμα.

Πώς να γίνετε πιο γόνιμοι...

Όταν αγοράζετε μια ηλεκτρική συσκευή, σας δίνουν μαζί και τις οδηγίες χρήσεως. Οι άνδρες, ωστόσο, δεν «κυκλοφορούν» με σχετικό εγχειρίδιο! Οι παράγοντες, δηλαδή, που σχετίζονται με την ανδρική υπογονιμότητα δεν είναι πάντα ίδιοι, ούτε και επηρεάζουν όλους τους άνδρες το ίδιο. Παρατηρήσεις, βέβαια, έχουν δείξει ότι δεν είναι λίγοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το σπέρμα. Γι’ αυτό:

› Περιορίστε το κάπνισμα

Επηρεάζει τη βιοσύνθεση της τεστοστερόνης, τη σπερματογένεση, την ωρίμανση των σπερματοζωαρίων και ελαττώνει τη γονιμοποιητική τους ικανότητα. Παράλληλα, προκαλεί και κατακερματισμό του DNA τους.

› Κρατήστε το κινητό μακριά

Η ακτινοβολία, λόγω π.χ. της πολύωρης και καθημερινής χρήσης του κινητού τηλεφώνου ή της υποβολής σε ακτινοβολία-χημειοθεραπεία, επηρεάζει τη γονιμοποιητική ικανότητα του άνδρα.

› Μετριάστε το στρες

Έρευνες έχουν δείξει ότι άνδρες που ζουν με πολύ άγχος παράγουν μεγαλύτερο ποσοστό σπερματοζωαρίων ανώμαλης μορφολογίας.

Όχι στα στενά εσώρουχα και τα laptop

Οι υψηλές θερμοκρασίες, που αναπτύσσονται από τα στενά εσώρουχα και παντελόνια, τα ζεστά μπάνια, τη σάουνα και το τζακούζι, επηρεάζουν τη γονιμότητα. Αυξημένο κίνδυνο δια¬τρέχουν, επίσης, όσοι δουλεύουν με το laptop στα πόδια τους ή όσοι εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες λόγω επαγγέλματος (π.χ. πυροσβέστες, μάγειροι), ενώ υπάρχουν και ορισμένα παθολογικά προβλήματα (όπως η κρυψορχία και η κιρσοκήλη) που συνδέονται με μειωμένη παραγωγή ικανοποιητικού αριθμού σπερματοζωαρίων, εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας στην οποία έχουν εκτεθεί οι όρχεις.

› Μην παίρνετε σκευάσματα χωρίς συνταγή γιατρού

Ουσίες χωρίς συνταγογράφηση, που δίνονται συνήθως από γυμναστήρια, αλλά και ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων (π.χ. κάποια αντιβιοτικά) συνδέονται με μειωμένη γονιμότητα.

› Αποφύγετε τις περιοχές με αυξημένους ρύπους

Η ατμοσφαιρική ρύπανση (π.χ. καυσαέρια αυτοκινήτων) προκαλεί βλάβες στο γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων.

› Διατηρήστε σταθερό το βάρος σας

Τα παραπανίσια κιλά, αλλά και το υπερβολικά χαμηλό βάρος, επηρεάζουν το ορμονικό προφίλ των ανδρών και, επομένως, τροποποιούνται οι εντολές που δίνονται στους όρχεις (μέσω των ορμονών) σχετικά με την παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Γίνετε μπαμπάς όσο είστε νέος

Όσο περνάει ο χρόνος, τόσο πιο εκτεθειμένος είναι ο άνδρας σε συνθήκες που πιθανώς να επηρεάζουν τη γονιμότητά του. Γι’ αυτό και οι άνδρες μετά τα 40 είναι πιο πιθανό να αντιμετωπίζουν σχετικά προβλήματα.

Στυλιανός Κοντός, MD, PHD, FEBU

Χειρουργός Ουρολόγος-Ανδρολόγος

3 ετής εξειδίκευση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Μέλος του Βασιλικού Κολλεγίου Χειρ. Ουρολόγων- Ανδρολόγων Ηνωμένου Βασιλείου

Ιατρείο: Κριτσέλη 19, Καλλίπολη, Πειραιάς,

Τηλ 210-4523778, (Τηλ ανάγκης-6937217070)

Web : www.urologyclinic.gr,

email. [email protected]

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ