Εφημερίδα Κοινωνική

Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Λεωνίδας Αθανασιάδης –Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Πειραιά – «Εγγυημένη επιλογή ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ»

 Breaking News

Συνέντευξη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ: Λεωνίδας Αθανασιάδης –Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε. Πειραιά – «Εγγυημένη επιλογή ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΓΟΥΡΟΣ»
06 Μαρτίου 2019

Ο Λεωνίδας Αθανασιάδης είναι ένα πρόσωπο που γνωρίζει καλά ο ευρύτερος Πειραιάς, καθώς εδώ και πολλά χρόνια βοηθάει την περιοχή μας από θέσεις ευθύνης. Πρώην Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ, με σημαντική συνεισφορά σε έργα που έγιναν στην περιοχή, αλλά και πρώην σύμβουλος αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας Αττικής. Σε αυτές τις εκλογές αποτελεί δυνατό «χαρτί» στο ψηφοδέλτιο του ΓΙΑΝΝΗ ΣΓΟΥΡΟΥ, ως υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά. Ο Λεωνίδας Αθανασιάδης μίλησε στην εφημερίδα μας «ανοιχτά» για τις προοπτικές στην Περιφέρεια, τα έργα στον ευρύτερο Πειραιά, τον Γιάννη Σγουρό κ.α.

 

-κ. Αθανασιάδη, ποια είναι τα κίνητρα της υποψηφιότητάς σας στην Περιφέρεια Αττικής;

Η καλοπροαίρετη κριτική σε αυτούς που  διοικούν είναι πάντα εποικοδομητική. Ωστόσο αυτό δεν είναι αρκετό  για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αφού αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με ουσιαστικές πολιτικές προτάσεις και αντίστοιχη δράση. Είναι επίσης γνωστό, ότι η δημαγωγία και ο αυταρχισμός ποτέ δεν έλυσαν προβλήματα, αλλά αντίθετα δημιούργησαν καινούργια. Ο μόνος τρόπος λοιπόν επίλυσης των κοινωνικών προβλημάτων που μας απασχολούν είναι η προώθησή τους μέσα από την δημοκρατική πολιτική δράση.  Έχοντας αυτό σαν αρχή και οπλισμένος με την αυτοδιοικητική  εμπειρία, που έχω από το 2006  θέτω στην κρίση των πολιτών την υποψηφιότητά μου, βέβαιος ότι οι ψηφοφόροι, έχοντας πλέον μέτρο σύγκρισης με «τα έργα και τις ημέρες» της σημερινής επικίνδυνης διοίκησης της Περιφέρειας, θα δικαιώσουν το ψηφοδέλτιο του Γιάννη Σγουρού «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική» και εμένα ως υποψηφίου του στην Περιφερειακή Ενότητα του Πειραιά.

-Θεωρείται «δικαίωση» Σγουρού, τα λάθη που έγιναν επί θητείας Δούρου;

Θυμόμαστε όλοι την δημαγωγική κριτική της κας Δούρου την περίοδο της θητείας του Γιάννη Σγουρού, με κυρίαρχο σύνθημα εκείνο το απίθανο ότι «τα χρήματα είναι για να τα ξοδεύουμε» και επομένως κατά την γνώμη της, πολύ κακώς κάναμε συνετή και θα έλεγα έντιμη οικονομική διαχείριση στα οικονομικά της Περιφέρειας. Βέβαια, η κα Δούρου κατασπατάλησε τα αποθεματικά που με κόπο δημιούργησε η Διοίκηση Σγουρού χωρίς βέβαια να πιάσουν ποτέ «τόπο». Πέρα από τα οικονομικά αντίστοιχη ήταν και η παρουσία της , ή μάλλον η ανυπαρξία της, στα υπόλοιπα προβλήματα των κατοίκων της Αττικής με αποκορύφωμα το Μάτι και την Μάνδρα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο για τους πολίτες, ότι η παρουσίαανυπαρξία της διοίκησης Δούρου και των υπόλοιπων πολιτικών συνεργατών της, ήταν καταστροφική για την Αττική και τους κατοίκους της. Δεν θέλω πάντως, να αισθάνομαι δικαιωμένος όταν από την πρακτική και τις πολιτικές αυτής της διοίκησης, θρηνούμε σήμερα εκατοντάδες θύματα. Θα προτιμούσα να μην υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες και ας μην είχα ούτε ένα επιχείρημα ενάντια στην κα Δούρου.

-Για να καταλάβει ο κόσμος -και με λίγα λόγια- τι το διαφορετικό θα κάνατε εσείς π.χ. για τη Μάνδρα και το Μάτι;

Νομίζω ότι αυτό που είναι φανερό σε όλους είναι ότι  η έλλειψη συγχρονισμού και μη τήρησης βασικών κανόνων παρέμβασης,  ήταν κυρίως οι αιτίες της καταστροφής. Η φυσική παρουσία του Περιφερειάρχη σε τέτοιας έκτασης φυσικές καταστροφές, είναι βασική προϋπόθεση για το ξεπέρασμα των όποιων οργανωτικών προβλημάτων παρουσιάζονται. Η κα Δούρου είχε εξαφανιστεί. Βασική μας επιδίωξη θα είναι να επανέλθει η λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην κανονικότητα, βελτιώνοντας ταυτόχρονα την αποδοτικότητά τους. Η ανανέωση και συντήρηση του εξοπλισμού είναι επίσης από τις βασικές επιδιώξεις μας.

-Πάμε τώρα στον ευρύτερο Πειραιά, που γνωρίζετε καλά. Τι πιστεύετε ότι δεν έκανε η Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή;

Ότι είχαμε σχεδιάσει και προγραμματίσει στην θητεία Σγουρού, η διοίκηση Δούρου το εγκατέλειψε και στην θέση τους «τακτοποίησε» την αδράνεια και την εγκατάλειψη. Π.χ  Αν είχε εφαρμοστεί εκείνος ο σχεδιασμός, το 70% των απορριμμάτων θα ανακυκλωνόταν σήμερα, αντί για το μόλις 15% και όχι μόνο στον Πειραιά αλλά σε όλη την Αττική, με όλες τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις που θα είχε αυτό.  Ο έλεγχος για την ρύπανση περιορίστηκε με αποτέλεσμα να έχουμε περιπτώσεις ρύπανσης όπως στην Σαλαμίνα. Αυτά για τα οποία τόσα χρόνια πάλευαν και προωθούσαν οι Δήμοι της περιοχής, όπως η ανάπλαση της περιοχής Λιπασμάτων στην Δραπετσώνα, εγκαταλείφτηκαν και την θέση της ανάπτυξης  πήραν νέες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.  Στις βασικές μας επιδιώξεις  είναι η στήριξη του σχεδίου «Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης» που εκπονήθηκε από τον Δήμο Πειραιά και που είναι σε θετική κατεύθυνση, με στόχο την άρση των ανισοτήτων, την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και την ανάδειξη του Πειραιά σε εμπορικό και ναυτιλιακό κέντρο όπως έχει τονίσει ο Γιάννης Σγουρός. Παράλληλα, θα πάρουμε την πρωτοβουλία εκπόνησης αντίστοιχου στοχευμένου σχεδιασμού στον ευρύτερο Πειραιά, το Πέραμα, το Κερατσίνι, τη Δραπετσώνα, τον Κορυδαλλό, τη Νίκαια, τον Ρέντη, σε συνεργασία με τις οικείες δημοτικές αρχές, καθώς πρόκειται για περιοχές που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την κρίση, με εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας και κρούσματα ακραίας φτώχειας.

-Διατελέσατε Αντιπεριφερειάρχης ΕΣΠΑ. Υπάρχουν διαφορές στο τότε, συγκριτικά με το τώρα, στην κατανομή χρηματοδοτήσεων για έργα;

Καμία απολύτως σχέση. Τα  350 εκατ. ευρώ που είχαμε με πολύ κόπο δημιουργήσει για να αξιοποιηθούν από την  Περιφέρεια Αττικής σε έργα ανάπτυξης εξανεμίστηκαν. Το ΠΕΠ Αττικής από ατμομηχανή της τοπικής οικονομίας μετατράπηκε σε «αραμπά», παρουσιάζοντας τη μικρότερη απορρόφηση ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας. Η απορροφητικότητα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, η οποία αυξήθηκε στο 70% επί Σγουρού από 17% που την παρέλαβε, έχει καταβαραθρωθεί.  Παραλάβαμε το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με τεράστια χρέη και καταφέραμε να το μετατρέψουμε σε εργαλείο ανάπτυξης με θετικό πάντα πρόσημο..

-Γιατί λοιπόν σε αυτές τις περιφερειακές εκλογές ο κόσμος να επιλέξει Γιάννη Σγουρό;

Θα επαναλάβω την δήλωση του Γιάννη Σγουρού. «Ο κ. Πατούλης και η κ. Δούρου αποτελούν τις κλασικές κομματικές  φιγούρες, των οποίων η υποψηφιότητα εξαρτάται από τα κελεύσματα του κόμματος. Τη στήριξη αυτή την ξεπληρώνουν μετεκλογικά µε τη στάση τους, «ποιώντας την νήσαν» εάν η κυβέρνηση είναι φίλα διακείμενη, ή «πετώντας πέτρες από τα κεραμίδια» εάν ανήκει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Υπό αυτή την έννοια αποτελούν τις όψεις του αυτού νομίσματος που οι πολίτες έχουν βαρεθεί να βλέπουν και να ακούν. Η κριτική µας δεν μπορεί παρά να είναι εξίσου σκληρή και προς τους δύο. Δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν. Επιπρόσθετα και σε ό,τι αφορά τον κ. Πατούλη, είναι πραγματικά εξοργιστικό το αφήγημά που προσπαθεί να παρουσιάσει, ότι δήθεν αποτελεί κάτι νέο, ενώ ο ίδιος είναι δήμαρχος από το 2007 χωρίς να έχει επιλύσει βασικά προβλήματα στον Δήμο του. ‘Άλλο δήμαρχος στο Μαρούσι και άλλο περιφερειάρχης στην Περιφέρεια των 66 δήμων και των πέντε εκατομμυρίων πολιτών».»

Σαν υποψήφιος του συνδυασμού θεωρώ ότι ο λαός  γνωρίζει την πολιτική «δράση» όλων όσων δημαγωγικά έταζαν την επίλυση των αυτοδιοικητικών προβλημάτων  της Αττικής. Οι  πολίτες επιθυμούν την ύπαρξη μιας Περιφέρειας, που να είναι παρούσα και αρωγός στα ζητήματα που τους αφορούν. Μιας Περιφέρειας που θα διαχειρίζεται με σεβασμό τους φόρους που οι πολίτες καταβάλουν στο Δημόσιο ταμείο.Μιας Διοίκησης που να ανταποκρίνεται  στο αίτημά τους για βοήθεια οποιασδήποτε μορφής και να συναισθάνεται την ευθύνη που έχει απέναντί τους. Για όλους αυτούς τους λόγους αλλά κυρίως για το έργο που άφησε ο Γιάννης Σγουρός οι πολίτες θα τον τιμήσουν ξανά με την ψήφο τους  υπερψηφίζοντας τον συνδυασμό «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττική» .

53813288_316548145878612_7156907904602210304_n


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ