Ερώτηση σχετικά με τον τρόπο που έχουν επιλεχθεί και συνεχίζουν να παραμένουν στις θέσεις τους οι επικεφαλής ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος.
Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του, παρότι από το 2016 έχει ψηφιστεί νόμος για την αποκομματικοποιηση του δημοσίου και τη διαφάνεια, με τη λειτουργία του Μητρώου Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, εντούτοις μέχρι και σήμερα, οι επιλογές των επικεφαλής της Δημόσιας Διοίκησης δεν γίνεται μέσω αυτού. Η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, αντί να εφαρμόσει τον νόμο που η ίδια ψήφισε, αναβάλει τεχνηέντως την εφαρμογή του, ώστε να μη χάσουν τη δουλειά τους τα κομματικά της στελέχη.
Με τροπολογίες -τη δεύτερη κατά σειρά- βάζει στον πάγο τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των δημοσίου από το μητρώο επιτελικών στελεχών, εξασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την παράταση τουλάχιστον έξι με εννέα μήνες στους νυν επικεφαλής, οι οποίοι έχουν διορισθεί με υπουργική απόφαση. Αφορά κυρίως θέσεις προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, γενικών γραμματέων κ.α.