Εφημερίδα Κοινωνική

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στο Ίλιον

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ στο Ίλιον
21 Μαρτίου 2019

Το Δήμο Ιλίου επισκέφθηκε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο των περιοδειών που πραγματοποιεί στους Δήμους της Αττικής προκειμένου να συζητήσει με τις τοπικές αρχές, τους  φορείς, τους επιχειρηματίες και τους πολίτες και να καταγράψει τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και  χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων.
Ο Γ. Πατούλης αρχικά επισκέφθηκε το Μητροπολιτικό Πάρκο Αντώνης Τρίτση, στη συνέχεια, τη μονάδα φιλοξενίας μονογονεϊκών οικογενειών τρίτων χωρών, το δημαρχείο Ιλίου,  σχολικές μονάδες, το ΚΕΠ και επιχειρήσεις της περιοχής.
Σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιηθήκαν, με την παρουσία πλήθους κόσμου και τα εγκαίνια του ΚΕΠ Υγείας καθώς και του Τοπικού Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Ιλίου.
Αναγκαία η μόνιμη και σταθερή χρηματοδότηση του Μητροπολιτικού  Πάρκου Αντώνης Τρίτσης
Ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισκέφθηκε  για δεύτερη φορά τις εγκαταστάσεις του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης  όπου διαπίστωσε και πάλι ότι έχουν σημειωθεί ελάχιστα βήματα προόδου. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, ενώ  οι υδροβιότοποι του Πάρκου έχουν μείνει χωρίς τις αναγκαίες ποσότητες νερού με συνέπεια να υπάρχει άμεσα ο κίνδυνος ξήρανσης.
Ο Γ. Πατούλης χαρακτήρισε ως οξύμωρο το γεγονός ότι σήμερα ο Πρόεδρος του Φορέα είναι διορισμένος από την Περιφέρεια Αττικής η οποία δε διαθέτει χρηματοδότηση για το Πάρκου σε αντίθεση με τους δήμους που καταβάλλουν μέσω ΚΑΠ 700 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι θα αγωνιστεί προκειμένου να εξασφαλιστούν συγκεκριμένοι πόροι για τη λειτουργία του Μητροπολιτικού Πάρκου. Όπως πρότεινε η χρηματοδότηση του Πάρκου μπορεί να γίνει από πόρους που θα προέρχονται από τους ΚΑΠ, την Περιφέρεια και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Επίσκεψη στη δομή Φιλοξενίας μονογονεϊκών οικογενειών και ασυνόδευτων παιδιών 
Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης επισκέφθηκε τη δομή Φιλοξενίας μονογονεϊκών οικογενειών τρίτων χωρών και ασυνόδευτων παιδιών η οποία λειτουργεί σε χώρο δίπλα από το Πάρκο.
Αντιπροσωπεία των εργαζομένων και μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια βίου Μάθησης τον ενημέρωσε για τα προβλήματα της δομής και τις δυνατότητες υλοποίησης μέσω αυτής σημαντικών πρωτοβουλιών με στόχο την κοινωνική πολιτική.
Στη παρούσα φάση φιλοξενούνται, κάτω από δύσκολες συνθήκες 19 γυναίκες και 14 παιδιά, ενώ υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας 70 ατόμων. Η  δομή υπολειτουργεί καθώς δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση και το απαιτούμενο προσωπικό.
Ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι είναι θλιβερό να διαπιστώνεις από κοντά το μέγεθος της εγκατάλειψης εγκαταστάσεων οι οποίες αν είχαν αξιοποιηθεί θα παρείχαν σημαντικό κοινωνικό έργο.
Ενημέρωση για τα τοπικά προβλήματα από το Δήμαρχο Ν. Ζενέτο
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της πόλης με το Δήμαρχο Ν. Ζενέτο, αντιδημάρχους και αιρετούς ενημερώθηκε για τα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή.
Ειδικότερα ο Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες που έχει ο Δήμος Ιλίου λόγω της μη απόδοσης των Παρακρατηθέντων Πόρων Παρελθόντων ετών, τόνισε ότι είναι σημαντικό για την περιοχή να υλοποιηθεί η εξαγγελθείσα δέσμευση για την διάνοιξη της γραμμής του  Μετρό μέχρι το Ίλιον.
Σημαντικές ελλείψεις καταγράφονται και σε επίπεδο συγκοινωνιών, ενώ δεν έχουν εγκριθεί χρηματοδοτήσεις για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ο Δήμος έχει καταθέσει αίτημα και για την ανέγερση Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία της της Δυτικής Αττικής.
Ο Δήμαρχος αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο σημείωσε ότι η κυβέρνηση με νόμο έχει περάσει ρύθμιση προκειμένου να μεταφέρονται αυτόματα έσοδα από  δημοτικά τέλη στο Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου. Μάλιστα απαντώντας σε καταγγελίες ότι ο Δήμος δεν συμβάλει στην αποκομιδή των απορριμμάτων του Πάρκου δήλωσε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση καθώς το Πάρκο έχει την σχετική ευθύνη.
Σε σχέση με το  πράσινο επισημάνθηκε στη συζήτηση ότι έχει προταθεί να γίνει ανάπλαση και να αξιοποιηθεί η έκταση του ρέματος εσχατιάς διαμέτρου 1700 μέτρων και έκτασης 50 στρεμμάτων.
Τέλος έγινε αναφορά και για την πρόταση του Δήμου να ανεγερθεί στην περιοχή μουσείο ραδιοφώνου καθώς στο Ίλιον υπάρχει πάρκο κεραιών το οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά το 1938.
Ο κ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του υπογράμμισε ότι απαιτείται η υλοποίηση ριζικών  μεταρρυθμίσεων και η ανάπτυξη ειδικού προγράμματος προκειμένου η Αττική να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Κέντρο.
«Για όλα αυτά τα ζητήματα θα υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός, μέσα από τη συνεχή και γόνιμη συνεργασία της Περιφέρειας και με τους 66 Δήμους της Αττικής η οποία θα συντονίζεται από μία κοινή επιτροπή που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα» ανέφερε ο Γ. Πατούλης.
«Ζητώ την εμπιστοσύνη σας για να αλλάξουμε όλοι μαζί την Αττική και τις ζωές μας αλλά και για να πάρουμε  τις τύχες στα χέρια μας. Τα χρήματα που προορίζονται για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών πρέπει επιτέλους να τύχουν καλύτερης διαχείρισης» ανέφερε και πρόσθεσε: « Η προσπάθεια που ξεκινάμε μας αφορά όλους και σας θέλουμε συνοδοιπόρους. Θα σηκώσουμε τα μανίκια από την πρώτη κιόλας μέρα και θα δουλέψουμε για μία νέα ουσιαστική επανεκκίνηση».

Εγκαίνια ΚΕΠ Υγείας και Τοπικού Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών
Ο Γ. Πατούλης ως Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων και της ΚΕΔΕ μαζί με το Δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο εγκαινίασαν, παρουσία πλήθους κόσμου και υποψηφίων,  δυο  σημαντικές δομές Υγείας στο Δήμο Ιλίου, στο πλαίσιο της διεύρυνσης του δικτύου κοινωνικής μέριμνας.
Πρόκειται για το ΚΕΠ Υγείας και το Τοπικό Κέντρο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, τα οποία λειτουργούν, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΕΔΔΥΠΠΥ και υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ, στα Δημοτικά Ιατρεία Αγ. Φανουρίου, με στόχο την ενημέρωση γύρω από θέματα προληπτικών εξετάσεων καθώς και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την αξία της εθελοντικής προσφοράς μυελού των οστών.
Ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων χαρακτήρισε σημαντική τη στιγμή των εγκαινίων καθώς επιβεβαιώνεται στην πράξη ότι ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά την πρόληψη υγείας  μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός σε κάθετο και οριζόντιο επίπεδο.
Μάλιστα σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του τα ΚΕΠ Υγείας θα χρηματοδοτηθούν από τη νέα περίοδο και από την περιφέρεια.
Απευθυνόμενος στον Επιστημονικό Διευθυντή της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ», και αναπληρωτή Καθηγητή Παιδιατρικής Αιματολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Στέλιο Γραφάκο, τον ευχαρίστησε για τη γόνιμη συνεργασία.

Επίσκεψη σε κτηριακές εγκαταστάσεις σχολείων
Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης επισκέφθηκε, το 7ο  Δημοτικό σχολείο και το 8ο Γυμνάσιο Ιλίου. Εκπαιδευτικοί και γονείς τον ενημέρωσαν για τις ελλείψεις και τις ανάγκες που υπάρχουν σε επίπεδο κτηριακών υποδομών κυρίως σε ότι αφορά στο Γυμνάσιο το οποίο ουσιαστικά φιλοξενείται σε πολυκατοικία.
Ο Γ. Πατούλης επισήμανε ότι ως αυριανός περιφερειάρχης θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξασφαλιστούν κονδύλια για τα αναγκαία έργα ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που υπάρχουν στο υφιστάμενο προβληματικό θεσμικό πλαίσιο.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας  θα υλοποιήσει ειδικά προγράμματα στα σχολεία τα οποία θα αφορούν στην ανακύκλωση, την παροχή πρώτων βοηθειών και στα μέτρα πρόληψης από φυσικές καταστροφές.
Τέλος ο Γ. Πατούλης επισκέφθηκε το ΚΕΠ του Δήμου, επιχειρήσεις της περιοχής, ενώ είχε συνάντηση με υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

_MG_0804_


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ