Εφημερίδα Κοινωνική

Ιωσήφ Βουράκης: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ» του Γιάννη Μώραλη – «Το να καθόμαστε πίσω και να κρίνουμε είναι το εύκολο! Το δύσκολο είναι να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε ευθύνες…»

Ιωσήφ Βουράκης: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά με το συνδυασμό «ΠΕΙΡΑΙΑΣ-ΝΙΚΗΤΗΣ» του Γιάννη Μώραλη – «Το να καθόμαστε πίσω και να κρίνουμε είναι το εύκολο! Το δύσκολο είναι να βγούμε μπροστά και να αναλάβουμε ευθύνες…»
27 Μαρτίου 2019

Το να πεις ότι κατεβαίνεις υποψήφιος κάπου και να εκλεγείς ,τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, είναι μία τεράστια ευθύνη, είναι χρέος! Δεν είναι ότι απλά κάθομαι σε ένα γραφείο κάνω ρουσφετάκια και βγάζω ανακοινώσεις, για οτιδήποτε, απλά για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα!”. Τα παραπάνω δηλώνει σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, Ιωσήφ Βουράκης, παραθέτοντας την άποψή του για μια σειρά σημαντικών θεμάτων του Πειραιά.

- Έχετε γεννηθεί, έχετε μεγαλώσει, δραστηριοποιήστε επαγγελματικά στον Πειραιά. Ποιες είναι οι πρώτες σας εικόνες από την πόλη μας;

Ο Πειραιάς έχει ένα καλό που δεν το βρίσκεις αλλού! Ο Πειραιάς είναι γειτονιά! Όποιος έχει μεγαλώσει σε αυτή την πόλη, όπου και να βρεθεί ,σε όποια γωνιά της, θα έχει αναμνήσεις! Οι πρώτες μου εικόνες στον Πειραιά είναι στη γειτονιά μου στην πλατεία Πηγάδας όπου τότε είχε μία πολύ ωραία και μεγάλη παιδική χαρά . Ατελείωτες βόλτες στην Πειραϊκή (που τότε μπορούσες να περπατήσεις), συναυλίες στον προφήτη Ηλία στο Βεάκειο, ατελείωτες ώρες παιχνιδιού στα ανοιχτά γήπεδα του Ολυμπιακού του Πορφύρα και του Φοίνικα, η μυρωδιά του λιμανιού που πάντα μου θυμίζει διακοπές, Χατζηκυριάκειο, Φάληρο, Μικρολίμανο Καμίνια παντού υπάρχουν αναμνήσεις

-Έχετε δυο παιδιά. Πιστεύετε ότι η πόλη μας έχει μέλλον έτσι ώστε να κρατήσει τις νεότερες γενιές Πειραιωτών;

Το μέλλον των παιδιών μας είμαστε εμείς! Τα παιδιά μας θα βρούνε μπροστά τους αυτά που θα φτιάξουμε ή θα «χαλάσουμε» εμείς! Οπότε, είναι στο χέρι το δικό μας να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ! Το σίγουρο είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς μείναμε από πείσμα, ελπίζω τα δικά μου παιδιά να μείνουν στον Πειραιά γιατί δεν θα υπάρχει κάπου καλύτερα να πάνε!

-Σε τι πιστεύετε ότι πρέπει να επενδύσει η πόλη μας;

Στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Είμαστε η πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, χιλιάδες κόσμου έρχεται με τα κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά αλλά δυστυχώς, ακόμα και σήμερα είναι μόνο περαστικοί από την πόλη. Ήδη έχουν μπει οι βάσεις έτσι ώστε η κρουαζιέρα να ξεκινάει και να τελειώνει στον Πειραιά έτσι ώστε οι τουρίστες να έχουν μία ή δύο διανυκτερεύσεις στην πόλη μας. Αυτό βέβαια προϋποθέτει ότι και εμείς σαν πόλη σαν Πειραιάς και σαν Πειραιώτες, θα πρέπει να έχουμε να προσφέρουμε και να μπορούμε να κρατήσουμε τους τουρίστες εδώ και όχι να γυρνάνε γύρω-γύρω. Έχουμε την Πειραϊκή, το Πασαλιμάνι, το Μικρολίμανο που είναι το πιο ωραίο παραλιακό μέτωπο της Ευρώπης , έχουμε το αρχαιολογικό μουσείο, το μοναδικό ναυτικό μουσείο της Ελλάδος.

Ο Πειραιάς έχει όλο το «πακέτο» για να μπορεί να φιλοξενήσει έναν τουρίστα από το να πάει στο μουσείο να βρει ένα καλό ξενοδοχείο, να ψωνίσεις στα πολύ ωραία καταστήματα της πόλης αλλά και διασκεδάσει σε ένα από τα δεκάδες μαγαζιά του Πειραιά. Το άλλο κομμάτι που πρέπει να επενδύσουμε, όπως σας είπα, είναι ο πολιτισμός. έχουμε το Δημοτικό Θέατρο που τα τελευταία χρόνια σίγουρα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, όμως δεν φτάνει μόνο το Δημοτικό Θέατρο ! Ο Πειραιάς του Ολυμπιακού του Εθνικού της Μελίνας , της Παξινού, του Βεάκη , της Διαμαντίδου και τόσων άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών χωράει σε κάθε γειτονιά του από μια κοιτίδα πολιτισμού! Και κάτι πολύ σημαντικό: Γήπεδα. Ο αθλητισμός είναι παιδιά, είναι πολιτισμός!

-Σε μια εποχή απροθυμίας και αποχής, τι σας ώθησε στην ενασχόλησή σας με τα κοινά;

Εδώ και πολλά χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης όλοι λέμε «κοίτα ποιος μας κυβερνάει, κοίτα ποιος διοικεί το δήμο, που δεν κάνουν τίποτα, μας κατέστρεψαν και άλλα πολλά . Βρίζουμε αυτούς που μας κυβερνάνε, βρίζουμε αυτούς που έχουν στα χέρια τους εξουσία γιατί σχεδόν τίποτα σε αυτή τη χώρα δεν πάει καλά. Εδώ έρχεται η δική μου άποψη, ότι όταν δεν σου αρέσει αυτό που γίνεται στη χώρα σου ή στην πόλη σου, είσαι υποχρεωμένος να πάρεις θέση, είσαι υποχρεωμένος να πεις ότι θα αναλάβω εγώ την ευθύνη να διοικήσω σωστά, θα αναλάβω εγώ την ευθύνη να φτιάξω κάτι στην πόλη μου! Το να πεις ότι κατεβαίνεις υποψήφιος κάπου και να εκλεγείς ,τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, είναι μία τεράστια ευθύνη, είναι χρέος! Δεν είναι ότι απλά κάθομαι σε ένα γραφείο κάνω ρουσφετάκια και βγάζω ανακοινώσεις, για οτιδήποτε, απλά για να βρίσκομαι στην επικαιρότητα! Είναι αυτό που είχε γράψει ο Καζαντζάκης: Ν” αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω!

Το να καθόμαστε πίσω και να κρίνουμε είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι να βγούμε μπροστά, να είσαι αυτός που θα γίνει πρωταγωνιστής, να αναλάβεις ευθύνες και να κριθείς για αυτές! Η απροθυμία που λέτε έχει προέλθει από το «ωχ αδερφέ», που έχουμε οι περισσότεροι από μας, από την κατάσταση του καναπέ ότι δηλαδή θέλουμε να καθόμαστε στον καναπέ μας και να λύνονται όλα με ένα μαγικό τρόπο! Δεν υπάρχει μαγικό ραβδί που θα λύσει τα προβλήματα της πόλης μας όπως και της χώρας. Σίγουρα στη δική μου περίπτωση υπάρχει και το μικρόβιο καθώς ο πατέρας μου Βασίλης Βουράκης ήταν ο παλαιότερος δημοτικός σύμβουλος του Πειραιά! Eκείνος είναι που έβαλε μέσα μου αυτό το αίσθημα ευθύνης, αυτός με έκανε να αγαπάω τόσο πολύ τον Πειραιά και να έχω ταυτίσει την ζωή μου με αυτή την πόλη!

- Γιατί με τον Γιάννη Μώραλη;

Είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Πειραιάς εδώ και αρκετά χρόνια έχει μείνει πάρα πολύ πίσω εσύ όλα τα επίπεδα. Την τελευταία τετραετία υπήρξε μία ευτυχής συγκυρία, από την μια η επιθυμία του ΕΠΙΣΗΜΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ να στηρίξει την πόλη και από την άλλη η ανάδειξη του Γιάννη Μωραλη σε δήμαρχο του Πειραιά! Μέσα σε αυτά τα τέσσερα χρόνια ο δήμαρχος έδειξε την επιθυμία του να δουλέψει για την πόλη, έδειξε τη διάθεσή του και την ικανότητά του με διαχειριστεί τα προτερήματα και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν έτσι ώστε να μπουν οι βάσεις και ο Πειραιάς να αποκτήσει σιγά-σιγά και πάλι τη χαμένη του λάμψη. Θεωρώ ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα είναι αυτά που θα απογειώσουν ή που θα καταστρέψουν την πόλη μας. Οι βάσεις έχουν μπει τα μεγάλα έργα έχουν ξεκινήσει (Ανάπλαση του πεζόδρομου Σωτήρος Διός, διάνοιξη της Σωτήρος στον Άγιο Σπυρίδωνα, ανάπλαση παραλιακού μετώπου, ανάπλαση της οδού Νικήτα, ανάπλαση και κατασκευή νέων παιδικών χαρών, Μικρολίμανο, εκμετάλλευση του Πύργου στο λιμάνι, Μετρο, Τραμ κτλ) και με κάποια μικρή ή μεγάλη καθυστέρηση θα ολοκληρωθούν. Το σίγουρο είναι ότι για να μπορέσει ο Πειραιάς να πάρει ξανά τη θέση που του αρμόζει πρέπει να γίνουν άλματα και για να γίνουν αυτά τα άλματα πρέπει να υπάρξει συνένωση δυνάμεων.

Στην τετραετία που πέρασε διαφωνήσαμε πάρα πολλές φορές με το δήμαρχο αλλά όσες φορές διαφωνήσαμε υπήρχε ένας κοινός παρονομαστής, το καλό του Πειραιά και πάντα βρίσκαμε την καλύτερη λύση για την πόλη μας. Το να υπάρξει λοιπόν μία συνεργασία με τον Γιάννη Μώραλη και τον συνδυασμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ – ΝΙΚΗΤΗΣ στις επόμενες δημοτικές εκλογές είναι μονόδρομος.

-Δημοτικός σύμβουλος και προσωπική εργασία. Υπάρχει χρόνος;

Η απάντηση είναι απλή: Μόνο αν έχεις δική σου δουλειά μπορείς να πετύχεις στην τοπική αυτοδιοίκηση! Έχουν περάσει πολλοί ‘’επαγγελματίες’’ δημοτικοί σύμβουλοι και ‘’επαγγελματίες’’ αντιδήμαρχοι» οι οποίοι κοιτούσαν μόνο να κρατάνε την θέση τους για να βγάζουν τα προς το ζην! Το αποτέλεσμα; Καταστροφικό για την πόλη μας, είναι αυτοί που ονομάζω ‘’πολίτικοι νεκροθάφτες’’ του Πειραια! Και όταν λέω να έχεις τη δική σου δουλειά δεν εννοώ να έχεις μόνο τον τίτλο π.χ. γιατρος , δικηγόρος η’ τραπεζικός υπάλληλος. Εννοώ να βγάζεις τα προς το ζην από την εργασία σου να είσαι ενεργός! Τώρα όσον αφορά τον χρόνο, αν αυτό που κάνεις σου αρέσει τότε βρίσκεις χρόνο! Μην ξεχνάτε ότι η μέρα δεν αρχίζει στις 12 το μεσημέρι…

-Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα του Πειραιά;

Εγώ τα περισσότερα προβλήματα του Πειραιά τα εντοπίζω σε θέματα καθημερινότητας. Και τι εννοώ με αυτό; Οφείλουμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των Πειραιωτών! Και ποια είναι αυτά; Τα σπασμένα πεζοδρόμια, τα ακλάδευτα δέντρα, το κυκλοφοριακό, οι θέσεις στάθμευσης, η περιποίηση των κήπων, τα δρομολόγια της δημοτικής συγκοινωνίας, το τι ώρα περνάει το απορριμματοφόρο και άλλα μικρά πράγματα τα οποία όμως είναι τόσο σημαντικά για την καθημερινότητα των Πειραιωτών! Είναι πολύ σημαντικό για τον Πειραιώτη να γνωρίζει ότι το να περάσουν να μαζέψουν τα μπάζα από την γωνία η” το ότι θα φτιάξουν το σπασμένο πεζοδρόμιο έξω από την πόρτα του δεν θα είναι ρουσφέτι αλλά κάτι αυτονόητο.

-Έχετε κάποιο προσωπικό στοίχημα;

Να περάσουν τα χρόνια και να είναι τα παιδιά μου περήφανα για ό,τι έκανα στην πόλη μας, έστω και για κάτι μικρό.

IOSIF_VOYRAKIS

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ