Εφημερίδα Κοινωνική

Υδατοδρόμια και κρουαζιέρα για την ανάπτυξη του τουρισμού

Υδατοδρόμια και κρουαζιέρα για την ανάπτυξη του τουρισμού
19 Μαρτίου 2019

Κοινή η βούληση και επιτακτική η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων ο οποίος θα αποτελέσει το διαβατήριο και το προωθητικό εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, σε συνδυασμό με την προσέλκυση της κρουαζιέρας, υπό το πρίσμα φυσικά της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων αλλά και συστημάτων ασφαλείας στον ελληνικό αεροπορικό χώρο, αλλά και στο λιμένα ασφάλισης των λιμένων.

Αυτό επισημάνθηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια των εργασιών του διήμερου 1ου Διεθνούς Συνεδρίου ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ-ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ που πραγματοποιήθηκε στις 15 & 16 Μαρτίου 2019.

Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι εισηγητές του Συνεδρίου :
- Χαρακτήρισαν ως αναμφισβήτητη την ανάγκη χρήσης των υδροπλάνων στην Ελλάδα-με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα.
- Επεσήμαναν την αναγκαιότητα ΑΜΕΣΗΣ δημιουργίας υδάτινων πεδίων που η υλοποίησή της προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον μία ΚΥΑ
- Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα να υπάρξει ένα δίκτυο πλήρως εξοπλισμένων υδατοδρομίων με όλους τους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και εύκολης πρόσβασης
- τόνισαν την απαραίτητη εφαρμογή ενός στοχευμένου και σταθερού νομικού πλαισίου και ανάλογης στρατηγικής, που να καλύπτουν τις δραστηριότητες και την εκμετάλλευση των υδροπλάνων, όπως ακριβώς εκείνων που ισχύ-ουν για την περίπτωση των ελικοπτέρων.
- ανέλυσαν διεξοδικά τους τομείς δραστηριοποίησης και πολυποίκιλης συμ-βολής των υδροπλάνων όπως: η μεταφορά επιβατών και υλικών, η διευ-κόλυνση της επισκεψιμότητας, η αεροδιακομιδή, η έρευνα και η διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, η εξυπη-ρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Παράλληλα,
Αρκετοί από τους εισηγητές επισήμαναν και ζήτησαν από το βήμα να επιλυθούν άμεσα ζητήματα και προβλήματα δεκαετιών όπως :
- οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων, που αποτελεί το πρώτο βήμα, αλλά όχι και το μοναδικό για τη μελλοντική επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων
- η πληθώρα των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό έλλειμμα συντονισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων.
Εν κατακλείδι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η επίδειξη υψηλής τεχνολογίας συστημάτων ασφαλείας από ειδικούς συνέδρους από το εξωτερικό.
Στο Συνέδριο το οποίο σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η πόλη του Λουτρακίου, ιδανικός τόπος φιλοξενίας, στο περιθώριο του Συνεδρίου, άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους συνέδρους που απήλαυσαν τα τοπικά προϊόντα, τα ιαματικά νερά και τις ομορφιές του τόπου και το ραντεβού ανανεώθηκε για το επόμενο Διεθνές Συνέδριο Λουτρακίου που φιλοδοξεί να γίνε πια θεσμός.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ