Εφημερίδα Κοινωνική

Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας

 Breaking News

Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας
15 Μαρτίου 2019

Η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πειραιώς και η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία διοργάνωσαν επιστημονική ημερίδα με θέμα «Ιατρική και νομική αξιολόγηση της ενδοοικογενειακής βίας». Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στις 23 Φεβρουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς (Φίλωνος 29, Πειραιάς).

Στην ημερίδα συμμετείχαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της Ιατροδικαστικής. Ο Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών Δρ Νικόλαος Καρακούκης, ο οποίος πραγματοποίησε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας. Ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιώς Δρ Ηλίας Μπογιόκας μίλησε για το σύγχρονο κοινωνικό φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ Δρ. Λήδα Κοβάτση ανέπτυξε το θέμα για το DNA και πώς αυτό συμβάλλει στην ανεύρεση των δραστών και στην εξιχνίαση των υποθέσεων, ενώ ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Δρ Γρηγόρης Λέων παρουσίασε τις κατευθυντήριες οδηγίες στη διαχείριση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών. Επίσης, στην ημερίδα μίλησε και ο Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς, Νικόλαος Ποιμενίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ευαίσθητο θέμα της κακοποίησης ανηλίκων που αφορά όλη την κοινωνία. Η αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας – Ψυχολόγος Δρ Κωνσταντίνα Κωστάκου που έχει διαχειριστεί περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, παρουσίασε με την σειρά της τις διαδικασίες που ακολουθούν οι αστυνομικές αρχές αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές για την προσέγγιση των υπό διερεύνηση γεγονότων από τους ειδικούς και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς Νικόλαος Μπιλίρης αναφέρθηκε στο Νόμο 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, καθώς η άσκηση βίας μεταξύ των μελών της οικογένειας είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από το νόμο.

Η ενδοοικ54236719ογενειακή βία αποτελεί ένα περίπλοκο και διαχρονικό κοινωνικό φαινόμενο, αφού υπήρχε πάντα και συνεχίζει να απασχολεί. Παγκοσμίως, το κατά συντριπτική πλειοψηφία θύμα της ενδοοικογενειακής βίας είναι η γυναίκα, η οποία δέχεται πολλές μορφές βίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχει άμεση και σημαντική συσχέτιση μεταξύ του επιπέδου της ισότητας των δύο φύλων με τα ποσοστά ενδοοικογενειακής βίας. Η ενδοοικογενειακή βία είναι το έγκλημα που αποκρύπτεται περισσότερο από κάθε άλλο, σε όλο τον κόσμο, τόσο από τις γυναίκες όσο κι από τους άνδρες. Λόγω των κοινωνικών στιγματισμών σχετικά με την αρσενική θυματοποίηση, οι άνδρες αντιμετωπίζουν αυξημένη πιθανότητα να παραβλεφθούν από τους παρόχους περίθαλψης. Η ενδοοικογενειακή βία συμβαίνει όταν το άτομο με τη βίαιη συμπεριφορά, πιστεύει ότι η κακοποίηση ή η βία, είναι δεκτή, δικαιολογημένη και απίθανο να γνωστοποιηθεί. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να δημιουργήσει ένα μοτίβο σχετικών συμπεριφορών στα παιδιά ή και σε άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία με τη σειρά τους, μπορεί να πιστεύουν ότι η βία είναι δεκτή και παραβλέψιμη. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που άνθρωποι παραδέχτηκαν ότι είναι θύματα ή θύτες, αφού θεωρούν αυτές τις συμπεριφορές οικογενειακή υπόθεση, στην οποία χάθηκε ο έλεγχος. Η ευαισθητοποίηση, η αντίληψη, ο ορισμός και η τεκμηρίωση της ενδοοικογενειακής βίας διαφέρει από κράτος σε κράτος. Η ενδοοικογενειακή βία καμία φορά είναι απόρροια των αναγκαστικών γάμων ή των γάμων μεταξύ ανηλίκων. Τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας παγιδεύονται σε μία κατάσταση συνεχούς βίας, η οποία προέρχεται λόγω μοναξιάς, αδύναμου χαρακτήρα, κοινωνικές παραδοχές, έλλειψη βιώσιμου εισοδήματος, φόβου, ντροπής καθώς και προστασίας προς τα τέκνα της οικογένειας. Ως αποτέλεσμα της βίας είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα θύματα βιώνουν σωματικές ανικανότητες, χρόνια προβλήματα υγείας, ψυχικές ασθένειες, καθώς και μικρή ικανότητα στη δημιουργία κάποιας υγιούς κατοπινής σχέσης. Ενώ πολλά θύματα έχουν διαταραχές μετατραυματικού στρες. Τα παιδιά που έζησαν και μεγάλωσαν σε τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον, πολλές φορές, αργότερα, έχουν ψυχολογικά προβλήματα, ή, ακόμα, κι από την παιδική ηλικία. Ενώ λόγω προτύπων οδηγούνται κι αυτά σε βίαιες συμπεριφορές, συνεχίζοντας έτσι την ενδοοικογενειακή βία, μόλις ενηλικιωθούν.

Η άσκηση κάθε εί53412016δους βίας ή κακοποίησης (ψυχολογικής, σωματικής, σεξουαλικής και συναισθηματικής), διώκεται από το Νόμο. Όσον αφορά την ανάλυση του DNA: Η ανάλυση των γενετικών αποτυπωμάτων αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεσή της η Δικαιοσύνη για την επίλυση ποινικών υποθέσεων στις οποίες υπάρχουν αταυτοποίητα ίχνη/πειστήρια. Η διατήρηση ηλεκτρονικών αρχείων γενετικών προφίλ σε μορφή βάσης δεδομένων διευκολύνει τη συστηματική και αυτοματοποιημένη αναζήτηση με σκοπό, α) τη σύνδεση ενός ευρήματος με το άτομο από το οποίο προέρχεται, αν το άτομο έχει καταχωρηθεί ήδη στη βάση, αλλά και β) τη σύνδεση μεταξύ διαφορετικών εγκληματικών ενεργειών, αν το υπό εξέταση γενετικό προφίλ έχει καταχωρηθεί στα πλαίσια και άλλης υπόθεσης. Ακόμα όμως και αν ένα γενετικό προφίλ, δεν ταυτοποιηθεί στη βάση δεδομένων και καταχωρηθεί ως «ορφανό», μπορεί να ταυτοποιηθεί σε μελλοντικές αναζητήσεις. Η Ελληνική Αστυνομία στην επίσημη ιστοσελίδας της αναφέρει: Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων λειτουργεί το Συμβουλευτικό Κέντρο της Αθήνας από το 1988. Το κέντρο παρέχει ΔΩΡΕΑΝ ψυχοκοινωνική στήριξη και νoμική συμβουλευτική σε γυναίκες θύματα βίας. Σκοπός των παρεχόμεων υπηρεσιών είναι η ενδυνάμωση των γυναικών και η επανάκτηση της αυτοεκτίμησησς τους ώστε να μπορέσουν να αναλάβουν την ευθύνη της επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής και να πάρουν οι ίδιες τις καλύτερες αποφάσεις για το μέλλον τους. Στο πλαίσιο της παροχής υπηρεσιών στήριξης των γυναικών θυμάτων βίας λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, η οποία είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας – 365 μέρες το χρόνο. Η τηλεφωνική γραμμή SOS στελεχώνεται από ψυχολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας και υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε θύματα όλων των μορφών βίας λόγω φύλου. Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα επιστημονική ημερίδα που επιμελήθηκε προσωπικά ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Ηλίας Μπογιόκας, μαζί με την οικογένεια του και η οποία άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όσους παρευρέθηκαν. Τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι χρήσιμες προς ενημέρωση για τους πολίτες.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΔΩ


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ