Εφημερίδα Κοινωνική

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Σε ρόλο ιδιωτικής φύλαξης το 50% των αστυνομικών

Αποκαλυπτικά στοιχεία: Σε ρόλο ιδιωτικής φύλαξης το 50% των αστυνομικών
13 Μαρτίου 2019

Σε προστασία υπουργών, βουλευτών, δικαστών, κομμάτων, υπουργείων, πρεσβειών, δημοσίων κτιρίων και σταθμών του ΜΕΤΡΟ απασχολείται το 47%-50% του δυναμικού των αστυνομικών τμημάτων.

Η τελευταία επίθεση αντιεξουσιαστών-μασκαράδων με στόχο το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, ανέδειξε για ακόμη μία φορά το πρόβλημα κατασπατάλησης αστυνομικών δυνάμεων σε καθήκοντα… ιδιωτικών σεκιούριτι! Αστυνομικά τμήματα ανήμπορα να προστατεύσουν τους «εαυτούς» τους και ανασφαλείς αστυνομικοί δεν μπορούν να προστατεύσουν ικανοποιητικά τους πολίτες.

Το Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης έχει την αρμοδιότητα φύλαξης… 40 στόχων! Ανάμεσά τους, ενδεικτικά, το πολιτικό γραφείο του Νίκου Παρασκευόπουλου, την οικία της βουλευτού Σίας Αναγνωστοπούλου, της Ελένης Τουλουπάκη, του υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής Ελευθέριου Κρέτσου, το γραφείο του βουλευτή Κωστή Χατζηδάκη, της Ντόρας Μπακογιάννη, το πολιτικό γραφείο του Σπύρου Δανέλλη, του Νίκου Δένδια, αρκετά δημόσια κτίρια, πέντε σταθμούς του ΜΕΤΡΟ, δύο σχολεία ακόμη και εγκαταλελλειμμένο κτίριο στην οδό Αισχύλου…

Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, Εξαρχείων και πολλών ακόμη που φυλλορροούν, και με… πατέντες επιχειρούν να διαχειριστούν μια δύσκολη κατάσταση, ευελπιστώντας να μην συμβεί κάτι αναπάντεχο που θα τους στείλει «φυλακή»!

Από 245, πόσοι;

Το αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης φέρεται στα… χαρτιά να έχει οργανική δύναμη 245 αστυνομικούς, με την υπάρχουσα να είναι 213, από τους οποίους οι 47 βρίσκονται σε κανονική άδεια, ανατροφής ή αναρρωτική. Απομένουν 166 αστυνομικοί. Πόσοι πραγματικά απομένουν είναι ένα αίνιγμα, καθώς πρέπει να φυλάξουν 40 στόχους, οι οποίοι είναι οι παρακάτω:

Στόχοι:

– Οικία υφυπουργού ψηφιακής πολιτικής Ελευθέριου Κρέτσου

– Πολιτικό Γραφείο Νίκου Παρασκευόπουλου

– Οικία βουλευτή Αθανάσιας Αναγνωστοπούλου

– Οικία Εισαγγελέα Εφετών Αδαμαντίας Οικονόμου

– Οικία και πολιτικό γραφείο Μάριου Κατσή

– Οικία Προέδρου Εφετών Πειραιά Αγγελικής Κόφα

– Οικία Ελένης Τουλουπάκη

– Πολιτικό γραφείο Ντόρας Μπακογιάννη

– Οικία βουλευτή Κωνσταντίνου Γκιουλέκα

– Πολιτικό Γραφείο Νίκου Δένδια

– Γραφείο Βουλευτή Β’ Αθηνών Κωστή Χατζηδάκη

– Πολιτικό γραφείο Ευρωβουλευτή Μαρία Επαμεινώνδα

– Κτίριο Στέγασης γραφείων κεντρικής διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος

– Παράρτημα υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης

– Κτίριο στέγασης Εθνικής Ασφαλιστικής

– 94ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών

– 62ο Γυμνάσιο Αθηνών

– Εγκαταλελειμμένο οίκημα οδό Αισχύλου

– Γενική Γραμματεία ισότητας των φύλλων

– Αρχαιολογικός χώρος της βιβλιοθήκης Ανδριανού

– Οικία διοικητή ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων Γιώργου Πιτσιλή

– Κτίριο στέγασης Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ

– Πολιτικό Γραφείο Σπύρου Δανέλλη

– Εβραϊκό Συμβούλιο

– Υπουργείο Εσωτερικών

– Υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης

– Αρχιεπισκοπή Αθηνών

– Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

– ΣΔΟΕ

– Ισπανική Πρεσβεία

– Κεντρική Είσοδος Υπηρεσίας Ασύλου

– Συμβούλιο της Επικρατείας

– Υπουργείο Οικονομικών

– Εβραϊκό Μουσείο

– Σταθμοί Μετρό: Αγίου Ιωάννη, Νέου Κόσμου, Συγγρού ΦΙΞ, Ακρόπολη, Μοναστηράκι

«… ιδίως αλεξίσφαιρο γιλέκο»

Πριν την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Ακρόπολης, οι επικεφαλής αξιωματικοί στις καθιερωμένες μηνιαίες διαταγές επαγρύπνησης, οι οποίες επισυνάπτονταν στις υπηρεσίες του κάθε αστυνομικού τμήματος ανέφεραν χαρακτηριστικά:

«Άπαντες οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία φρούρησης σταθμών ΜΕΤΡΟ, επισήμων προσώπων και άλλων στόχων να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να φέρουν τα προβλεπόμενα δημόσια είδη και ιδίως αλεξίσφαιρο γιλέκο και να διενεργούν ελέγχους σε υπόπτως κινούμενα πεζά ή εποχούμενα άτομα περιμετρικά ή πλησίον των στόχων καθώς και ύποπτα αντικείμενα να αναφέρουν άμεσα οτιδήποτε άξιο μνείας περιστατικό υποπέσει στην αντίληψη τους ιδιαίτερα σε σχέση με άγνωστους που προσεγγίζουν ή επιθυμούν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις των στόχων που φρουρούνται ενώ μεταφέρουν βαλίτσες και άλλα αντικείμενα και να λαμβάνουν παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας».

Α.Τ. Ομονοίας μία από τα ίδια…

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας που και αυτό έγινε στόχος επίθεσης κουκουλοφόρων, παρουσιάζει εικόνα αποδιοργάνωσης με… κομματικά χαρακτηριστικά. Συνολικά 16 άτομα από τη συγκεκριμένη υπηρεσία υπηρετούν στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πλατεία Κουμουνδούρου, ενώ τρεις αστυνομικοί βρίσκονται στις… υπηρεσίες της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μπορεί η οργανική δύναμη να είναι 293 αστυνομικοί, ωστόσο η πραγματική είναι μόνο 186 άτομα και οι αποσπασμένοι 47. Με πρόχειρους υπολογισμούς η παρούσα δύναμη είναι 139 άτομα, αλλά απομένουν… 105. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές που έχουν εικόνα της αποδυνάμωσης του τμήματος, από αυτούς αφαιρούνται οι εξής: πέντε άτομα σε ανατροφή τέκνου, δυο άτομα σε υπηρεσία γραφείου, τρεις πολιτικοί υπάλληλοι, τρεις αστυνομικοί υπηρετούν στην υφυπουργό, 16 στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, Πέντε άτομα στην εβραϊκή συναγωγή.

Αυτομάτως μετά την αφαίρεση των συγκεκριμένων ατόμων, αυτοί που απομένουν διατίθενται σύμφωνα με τις ίδιες αστυνομικές πηγές στους παρακάτω στόχους: τέσσερις στους σταθμούς ΜΕΤΡΟ, τρεις σε υπουργείο (δύο σκοπιές το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης και μία το υπουργείο Υγείας), δύο στη Δημοκρατική Αριστερά και στην Ένωση Κεντρώων, πεζή περιπολία στο Σύνταγμα και στο Εφετείο. Ταυτόχρονα το ίδιο Α.Τ. «βγάζει» στον δρόμο τρία περιπολικά την ημέρα με ειδικές εντολές για επιτήρηση στόχων. Σταθερό περιπολικό βρίσκεται στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και ένα ακόμη… σταθερό, έξω από εταιρεία ηλεκτρονικό πλειστηριασμών στην Καλλιθέα που είχε δεχθεί στο παρελθόν επίθεση αντιεξουσιαστών.

Α.Τ. … πρωθυπουργού και υπουργών

Δεκαεννέα αστυνομικοί φυλούν το σπίτι του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, 4 αυτό του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Γκοτζιά, 5 φυλούν το σπίτι του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, 4 το σπίτι του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, 6 άτομα προστατεύουν το σπίτι του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, 10 αστυνομικοί απασχολούνται στη φύλαξη της οικίας της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, φανερή και μυστική φύλαξη, περίπου 8 αστυνομικών έχει το σπίτι της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη και από τέσσερις αυτά της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα και του Γενικού Γραμματέα σε θέματα αλλοδαπών Τζανέτου Φιλιππάκου. Τα παραπάνω είναι τα πιο ενδεικτικά παραδείγματα απασχόλησης του αστυνομικού προσωπικού, των αποψιλωμένων αστυνομικών τμημάτων της Αττικής, στα οποία προστίθεται άλλα κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες.

Δυτική Αττική: Μείον 42%

Ένα παράδειγμα «αφαίμαξης» προσωπικού παρατηρείται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής όπου ως οργανική δύναμη καταγράφονται περίπου 1.200 αστυνομική με την πραγματική να ανέρχεται σε 650. Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής έχει 400 άτομα οργανική δύναμη, 110 αποσπασμένους, πραγματική δύναμη 230, από την οποία καθημερινά αφαιρούνται οι 60 για τη φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου, πρεσβειών, οικιών υπουργών και πεζές περιπολίες. Σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης παρατηρείται σε Τμήματα Ασφαλείας περιοχών της Δυτικής Αττικής, με μερικά από αυτά να είναι λίγο πριν το «λουκέτο». Το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου έχει οργανική δύναμη 30 αλλά πραγματική 10, αυτό της Μάνδρας έχει 20 αστυνομικούς οργανική και 11 πραγματικής, ενώ εκείνο της Ελευσίνας έχει 20 αστυνομικούς οργανική δύναμη αλλά η πραγματική είναι 9…

Η Δυτική Αττική έχει μόνο… τρεις φυλάξεις οικιών. Τέσσερις αστυνομικοί φυλούν οικία της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα στην Αγία Βαρβάρα, άλλοι τέσσερις του Γενικού Γραμματέα σε θέματα αλλοδαπών Τζανέτου Φιλιππάκου στο Χαϊδάρι και ακόμη τρεις αστυνομικοί το σπίτι Εφέτη-Ανακριτή στο Ίλιον.

«Αποψίλωση» με αριθμούς

Τα αριθμητικά δεδομένα της αστυνομικής δύναμης 13 Αστυνομικών Τμημάτων της Αττικής, και τις… αρπαγές προσωπικού στις φυλάξεις κατοικιών και κτιρίων είναι χαρακτηριστικά:

Α.Τ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ: Οργανική: 250, Παρούσα: 147. Στόχοι σύμφωνα με έγγραφο του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και διαταγή για τον «ΠΕΡΣΕΑ» η απαιτούμενη δύναμη θα έπρεπε να ανέρχεται σε… 181. Στόχοι: Αμερικανική Πρεσβεία, Ελεγκτικό Συνέδριο, Διοικητικά Δικαστήρια, Εφετεία, Γραφεία Χρυσής Αυγής, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (και παραρτήματα), ΜΕΤΡΟ, Οικία Αμερικανού Πρέσβη, Άρειος Πάγος, Δύο Πρεσβείες, Παραρτήματα πρεσβειών, Γραφεία Νεολαίας Νέας Δημοκρατίας, Φύλαξη Κυβερνητικού Εκπροσώπου (κ. Τζανακόπουλου-6 άτομα).

Α.Τ. ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ: Οργανική: 66, Αποσπασμένοι: 25 -σε επισήμους κλπ., σε νησιά, σε επιτελεία, οδηγοί σε Διευθυντές, Υπάρχουσα: 30-35 (εκ των οποίων 4-5 με άδεια ανατροφής τέκνου). Στόχοι είναι η φύλαξη του αστυνομικού κτιρίου, τα κρατητήρια και 4 αστυνομικοί που έχουν την φρούρηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Α.Τ. ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ: Οργανική: 359, Υπάρχουσα: 180 Στόχοι: Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εσωτερικών, Πρεσβεία Μεγάλης Βρετανίας, Πρεσβεία Γερμανίας, Πρεσβεία Ιταλίας, Πρεσβεία Γαλλίας, Οικία υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, Οικία πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, Οικία βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη, ΜΕΤΡΟ.

Α.Τ. ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ: Οργανική: 197, Υπάρχουσα: 126 Στόχοι: Οικία πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη, Υπουργείο Πολιτισμού, Γραφεία ΠΑΣΟΚ (Χαριλάου Τρικούπη), Φύλαξη κτιρίου Α.Τ., Λυκαβηττός, ΜΕΤΡΟ (Πανεπιστήμιο), Γραφεία Λαϊκής Ενότητας

Α.Τ. ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ: Οργανική: 122, Υπάρχουσα: 65 (εκ των οποίων 20 άτομα διατίθενται στην υπουργό Εργασίας Εύη Αχτσιόγλου και τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια) Παρούσα: 40 (εκ των οποίων οι 6 σε υπηρεσία γραφείου) Στόχοι: ΠΡΟΚΕΚΑ Ταύρου, Πρεσβεία Λιθουανίας, Αρχή Προσφύγων Αγίου Πολυκάρπου – Ελαιώνας, Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών, Εφετείο (πεζή περιπολία-κυλιόμενο ωράριο), Εφετείο (φύλαξη), Μεταγωγών, γραφεία εταιρείας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Α.Τ. ΚΥΨΕΛΗΣ: Οργανική: 186, Υπάρχουσα: 139, Παρούσα: 103, Αποσπασμένοι: 36, Στόχοι: Οικία Τσίπρα: 19, Οικία Δραγασάκη: 5, Εφετείο: 2, Θησέας: 4, Τουριστική: 1, Δικαστήρια Ευελπίδων: 50

Α.Τ. ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Οργανική: 86, Υπάρχουσα: 59, Παρούσα: 25 Απασχολούνται στη φύλαξη του Α.Τ. και σε εταιρεία διεξαγωγής ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Α.Τ. ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ: Οργανική: 63, Υπάρχουσα: 58, Παρούσα: 22 Εκ των οποίων μερικοί είναι αποσπασμένοι, αδειούχοι και σε αναρρωτική άδεια.

Α.Τ. ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ: Οργανική: 63, Πραγματική: 30

Α.Τ. ΑΙΓΑΛΕΩ: Οργανική: 120, Πραγματική: 55

Α.Τ. ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Οργανική: 72, Πραγματική: 54

Α.Τ. ΜΕΝΙΔΙΟΥ: Οργανική: 95, Πραγματική: 67

Α.Τ. ΙΛΙΟΥ: Οργανική: 65, Πραγματική: 38

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ