Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΕΣΥΔΑΠ εξαλείφει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία – Εγκρίθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού – Γρ. Γουρδομιχάλης: «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε»!

 Breaking News

ΠΕΣΥΔΑΠ εξαλείφει τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία – Εγκρίθηκε η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ Σχιστού – Γρ. Γουρδομιχάλης: «Ο αγώνας μας δικαιώθηκε»!
02 Φεβρουαρίου 2019

Ένα χρόνιο πρόβλημα μπαίνει στο δρόμο της οριστικής και ολοκληρωτικής λύσης, καθώς δόθηκε στον ΠΕΣΥΔΑΠ το πράσινο φως για την εξουδετέρωση της «τοξικής βόμβας» ραδιενεργών αποβλήτων της Δυτικής Αττικής.

Πρόκειται για το τελευταίο τμήμα του ΧΑΔΑ (χωματερής) Σχιστού με ραδιενεργά απόβλητα έκτασης 40 περίπου στρεμμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι η συνολική έκταση του ΧΑΔΑ ήταν 125 στρέμματα από τα οποία 85 έχει αποκαταστήσει ήδη ο ΠΕΣΥΔΑΠ.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στο ΧΑΔΑ το εργοστάσιο λιπασμάτων της Δραπετσώνας απέρριπτε, με την ανοχή των δημοσίων υπηρεσιών (δασαρχείο, αστυνομία, πολεοδομίας), για 20 συνεχή χρόνια τα ραδιενεργά απόβλητα του συνολικής ποσότητας 10 εκατομμυρίων τόνων.

Τα απόβλητα αυτά διασπείρονταν με τον αέρα και δημιουργούσαν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία (καρκίνος κ.λ.π.) εκατοντάδων χιλιάδων αμέριμνων κατοίκων των δήμων της περιοχής.

Επιπλέον με τα νερά της βροχής μέρος των ραδιενεργών αποβλήτων περνούσαν στον υδροφόρο ορίζοντα καταστρέφοντας έτσι μία σημαντική εφεδρεία για το μέλλον σε περίπτωση παρατεταμένης λειψυδρίας.

Ο ΠΕΣΥΔΑΠ για λογαριασμό των 18 δήμων μελών του ανέλαβε χωρίς να έχει υποχρέωση το 2006 το βαρύ έργο της αποκαστασης. Η κρατική γραφειοκρατία το 2015 μπλόκαρε το έργο. Η θετική εξέλιξη σημειώθηκε μετά από παρέμβαση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και τη συνεχή στήριξη της βουλευτή Εύης Καρακώστα που με ερώτησή της στη Βουλή βοήθησε στο ξεμπλοκάρισμα. Είναι χαρακτηριστική η θέση το υπουργού ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, για το θέμα αυτό αποδοκίμασε την ενέργεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής να αρνηθεί την άδεια αποκατάστασης και να θέσει στο αρχείο το φάκελο του έργου λέγοντας ότι «το περιβάλλον δεν αρχειοθετείται».

Όπως αναφέρει σχετικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κορυδαλλού,Γρηγόρης Γουρδομιχάλης:

gourdomixalis

«Μετά από 4 χρόνια επίμονου και συνεχή αγώνα με τη γραφειοκρατία και τα οργανωμένα συμφέροντα εκδόθηκε η άδεια αποκατάστασης και του τελευταίου τμήματος της επικίνδυνης χωματερής (ΧΑΔΑ) Σχιστού.

Με την αποκατάσταση αυτή ολοκληρώνεται μια προσπαθεια 12 χρόνων και εξαλείφεται ένας σοβαρός κίνδυνος για όλους μας.

Επιτέλους θα κλείσουμε οριστικά τη χειρότερη πληγή στο σώμα της πολύπαθης περιοχής μας που απειλούσε την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων.

Ευχαριστώ όλους όσους ήταν δίπλα μας όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο και στήριζαν τον αγώνα μας».

Η Εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Εύη Καρακώστα η οποία μας δήλωσε:

karakwsta

«Από την πρώτη στιγμή ήμουν δίπλα στον ΠΕΣΥΔΑΠ γιατί θεώρησα ότι ο ΧΑΔΑ Σχιστού αποτελούσε μία μόνιμη απειλή για τη δημόσια υγεία. Επί τέσσερα χρόνια παρακολουθούσα την αγωνία της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ και ιδιαίτερα του Γρηγόρη Γουρδομιχάλη. Επί τέσσερα χρόνια ήμουν δίπλα τους και έκανα ότι ήταν δυνατό για να αδειοδοτηθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ. Η δράση του ΠΕΣΥΔΑΠ τιμά την αυτοδιοίκηση και τους δήμους μέλη του.

Αισθάνομαι χαρούμενη γιατί συνέβαλλα όσο μπορούσα ώστε να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ.»

fam

 

Δήλωση Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά, Γ. Γαβρίλη στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

GAVRILIS

Η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στο πρόγραμμα εκτελεστέων έργων της τη χρηματοδότηση της Δ’ Φάσης του έργου της αποκατάστασης ΧΑΔΑ στη θέση Λακκώματα Σχιστού Περάματος. Η απόφαση έχει ληφθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2016 και προβλέπει χρηματοδότηση 1.000.000 €, με πόρους της Περιφέρειας και φορέα υλοποίησης τον Περιβαλλοντικό Σύνδεσμο Δήμων Αθήνας –Πειραιά. Πρόκειται για ένα έργο που μετά από σημαντικές καθυστερήσεις έλαβε, τελικά τις απαιτούμενες εγκρίσεις με παρέμβαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δίνοντας λύση σ’ ένα πρόβλημα δεκαετιών. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό απαντά σε ένα μεγάλο πρόβλημα της περιοχής που για δεκαετίες αποτέλεσε το χώρο συγκέντρωσης πλήθους βαριών και επιβαρυντικών περιβαλλοντικών χρήσεων, συχνά χωρίς έλεγχο και σχεδιασμό, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση το Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων στη θέση «Λακκώματα». Η θεραπεία των περιβαλλοντικών πληγών και η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής συνιστούν παρεμβάσεις ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος που διασφαλίζουν την ομαλή κοινωνική και οικονομική λειτουργία των πόλεων.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ