Εφημερίδα Κοινωνική

Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων -Γιώργος Ζησιμάτος: Δύο χρόνια στο τιμόνι μιας ατμομηχανής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης, της ΥΠΑΑΠΕΔ

 Breaking News

Η ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων -Γιώργος Ζησιμάτος: Δύο χρόνια στο τιμόνι μιας ατμομηχανής Ανάπτυξης και Αξιοποίησης, της ΥΠΑΑΠΕΔ
11 Φεβρουαρίου 2019

*Άρθρο του Γιώργου Ζησιμάτου, τ. Διευθυντή ΥΠΑΑΠΕΔ

Στη ζωή μου είχα την τύχη να μπορώ να αναλαμβάνω προκλήσεις από θέσεις ευθύνης και μάλιστα τις περισσότερες φορές αυτές να είναι σε δημόσια θέα.

Το να αναλάβεις όμως μια πραγματικά μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση που θα κριθεί και θα κρίνεται στο διηνεκές κυρίως και από το οικονομικό της αποτέλεσμα ήταν μια πρόκληση που για μένα αποτελεί ένα μοναδικό προσωπικό στοίχημα που θα έπρεπε οπωσδήποτε να κερδηθεί μια και αυτό θα αφορά τα εξαιρετικά στελέχη που αγωνίζονται καθημερινά για τη διαφύλαξη των συνόρων μας και την άμυνα της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε η νέα αυτή δράση έπρεπε καταρχάς να τοποθετήσουμε εαυτούς σε μια “Out of the Box” λογική και έχοντας ώς όπλο τη μακρόχρονη εμπειρία στη λειτουργία και στην εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας, οργανώσαμε μια παραγωγική και ευέλικτη υπηρεσία που θα έλυνε μακροχρόνια προβλήματα και θα προωθούσε με σύγχρονο τρόπο ένα από τα καλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην Ελλάδα.

Μιλήσαμε με δεκάδες παράγοντες του χώρου των ακινήτων, μας εξέφρασαν τις παθογένειες που παρουσίαζαν τα ακίνητα του Δημοσίου αλλά και τις ευκαιρίες που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μια και τα περισσότερα από αυτά έχουν μοναδικά πλεονεκτήματα.

Βέβαια αυτά συχνά χάνονταν στην πολυφωνία της εξουσίας, στην πολυδαίδαλη διαδικασία, στην αδιαφάνεια αλλά και στη νομοθεσία που είχε μείνει στάσιμη εδώ και δεκαετίες με αποτέλεσμα αυτή να μην ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς.

Μελετήσαμε το παρελθόν και τους λόγους που οι μισθώσεις, άφηναν πλέον και λόγω της οικονομικής κρίσης, πίσω τους κτίρια φαντάσματα που απαιτούσαν δεκάδες εκατομμύρια σε ανακαινίσεις και επισκευές.

Κτίρια έμειναν κενά από τον 1ο όροφο και πάνω και την ελπίδα να υπάρξει σε λειτουργία κανένα κατάστημα του ισογείου αν το ακίνητο τυχαίνει να είναι σε εμπορικό μαγαζότοπο. Παλαιά στρατόπεδα, με ρημαγμένα κτίρια και καταπατημένα όρια, ή να έχουν δοθεί για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα για κάλυψη τοπικών δημοτικών αναγκών και αυτές να μετατρέπονταν σε μονομερείς αορίστου χρόνου “χρησικτησίες”.

Ιδιοκτησίες που δεν καταχωρήθηκαν στο Κτηματολόγιο από αμέλεια ή τη γνωστή “ολιγωρία” που συχνά προκαλεί η διαδοχή της διοίκησης, με αποτέλεσμα αυτά να καταχωρηθούν αυτόματα και να διεκδικούνται από το Ελληνικό Δημόσιο (ΕΤΑΔ – Υπερταμείο – ΓΓΔΠ).

Και τέλος μεγάλα ακίνητα γης χωρίς συνολικό σχεδιασμό χρήσης ώστε να μπορέσουμε σε συνεργασία με τους ΟΤΑ ή και μόνο με επενδυτές (μέσω ΕΣΧΑΣΕ) να αποκτήσουν χωροταξική ωρίμανση και επενδυτική κατεύθυνση (Τουρισμός, Εμπόριο, Υπηρεσίες, Τεχνολογία, Αγροτική Ανάπτυξη, Πρωτογενής παραγωγή κ.λπ.).

Με αυτό το σκεπτικό αλλά και γνωρίζοντας πλέον πως θα κάνουμε ένα δημόσιο φορέα, συμβατό και προσιτό στη σύγχρονη ζήτηση της αγοράς ακινήτων δημιουργήσαμε την ΥΠΑΑΠΕΔ ένα νέο διαφανές, καινοτόμο και ευέλικτο εργαλείο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (Asset management) σε επίπεδο Διεύθυνσης κάτω από την άμεση εποπτεία του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Συμβουλίου Άμυνας (Σ.ΑΜ.).

Η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, από την πρώτη στιγμή έκανε πλήρη αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, ξεκαθάρισε το χαρτοφυλάκιο και έθεσε τις βάσεις ώστε να αποτελεί πλέον ένα από τα πιο σύγχρονα «εργαλεία» στην αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας στον χώρο του Δημοσίου.

Η ΥΠΑΑΠΕΔ έχοντας μία διαδρομή λειτουργίας κάνει ένα σοβαρό παραγωγικό απολογισμό (2017-2018) σε οργανωτικό αλλά και σε οικονομικό επίπεδο μια και καταγράφει σοβαρά αποτελέσματα ολοκληρωμένων μακροχρόνιων μισθώσεων, που αποδίδουν ετήσιο μισθωτικό αποτέλεσμα 1.343.000 ευρώ, έχουν καταβληθεί εγγυητικές επιστολές ύψους 1.620.000 ευρώ και στο σύνολο των μισθωτικών συμβάσεων αναμένεται να εισπραχθούν 35.268.000 ευρώ.

Επιπλέον υπάρχει εγκεκριμένος από το Συμβούλιο Άμυνας (Σ.ΑΜ.) σχεδιασμός ροής διαγωνισμών που αναμένεται να επιφέρουν επιπλέον ετήσια έσοδα για το 2019 1.401.000 ευρώ και να αυξήσουν τα αναμενόμενα έσοδα σε σύνολο συμβάσεων κατά περίπου 30.825.000 ευρώ.

Αν προσθέσουμε και τα μεγάλα ακίνητα που βρίσκονται στην τελική φάση ωρίμανσής τους (Στρ. Πλέσσα – Ν. Φλέβες) τότε θα μπορούμε να μιλάμε για ποσά πολύ κοντά στους συνολικούς μας στόχους για το 2020 που να αγγίζουν τα 25.000.000 ευρώ ετησίως και τα 250.000.000 ευρώ στο σύνολο των μακροχρόνιων συμβάσεών τους.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ