Εφημερίδα Κοινωνική

Χάρης Τσιλιώτης: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ – Τα τρία σημεία θα πρέπει να τα προσέξουμε

Χάρης Τσιλιώτης: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ – Τα τρία σημεία θα πρέπει να τα προσέξουμε
12 Φεβρουαρίου 2019

«Η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία η χώρα μας αναγνωρίζει «μακεδονική» ιθαγένεια/εθνότητα, γλώσσα, ιστορία (και την «Μακεδονία του Ίλιντεν» προφανώς) και πολιτισμό αποτελεί για την χώρα μας εθνική ήττα. Η ήττα δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενο της Συμφωνίας και στα επίμαχα σημεία της, αλλά και στην χρήση που θα κάνουν οι γείτονές μας, οι οποίοι εκτός του ότι θα αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες» νέτα σκέτα και θα καλούν και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να τους αποκαλεί βάσει της Συμφωνίας έτσι, στο τέλος θα επιβάλουν de facto και την ονομασία του κράτους τους ως «Μακεδονίας» νέτα σκέτα και όχι ως «Βόρειας Μακεδονίας», όπως προβλέπει η Συμφωνία.

Η χώρα μας ή θα πρέπει να δεχθεί αυτήν την πραγματικότητα ή θα πρέπει να βρίσκεται σε διαρκή ένταση όχι μόνο με αυτούς αλλά και με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Η θέση σε ισχύ της Συμφωνίας δεν προοιωνίζεται καλές εξελίξεις για την Ελλάδα και η ευθύνη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και όσων Βουλευτών τής επέτρεψαν να το πράξει συμπεριλαμβανομένου κυρίως του Καμμένου και των ΑΝΕΛ είναι τεράστια.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε στενά την άλλη πλευρά στην τήρηση της συμφωνίας. Εγώ δεν είμαι σίγουρος, τουναντίον έχω πολλές αμφιβολίες, ότι η άλλη πλευρά θα τηρήσει την συμφωνία. Δεύτερον, θα πρέπει να εξαρτήσουμε τη συμπεριφορά της χώρας αυτής με την ενταξιακή ευρωπαϊκή της πορεία. Τρίτον, αν πράγματι η άλλη πλευρά είναι ειλικρινής και καλόπιστη και θέλει να τηρήσει τα όποια καλά υπάρχουν στην συμφωνία, όπως η καλή γειτονία, η ειρηνική συνύπαρξη και η συνεργασία σε όλους τους τομείς, και δεν προκαλεί, κάτι το οποίο μου δημιουργεί ισχυρές αμφιβολίες, εμείς θα πρέπει να το εκμεταλλευτούμε προς όφελός μας. Είτε τους αρέσει είτε όχι μας χρειάζονται, όχι μόνο για την ευρωπαϊκή τους πορεία, αλλά και για την οικονομική τους επιβίωση. Αυτά τα τρία σημεία θα πρέπει να τα προσέξουμε ιδιαίτερα μήπως και μπορέσουμε να λειάνουμε τις αρνητικές πτυχές αυτής της συμφωνίας».

*Ο Χάρης Τσιλιώτης είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Μέλος Μητρώου Πολιτικών Στελεχών ΝΔ Β’ Πειραιά, Μέλος τομέα Εξωτερικών της ΝΔ

ND_PROSKLHSH

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ