Εφημερίδα Κοινωνική

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: Aπαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου

 Breaking News

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ: Aπαγορεύεται για 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου
09 Φεβρουαρίου 2019

Απόφαση του Δασαρχείου Πειραιά απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή δασικών χόρτων για 10 χρόνια από τις δασικές εκτάσεις της περιφέρειας Πειραιά.

Πιο συγκεκριμένα, με το έγγραφο που σας παρουσιάζουμε για και το οποίο υπογράφει ο δασάρχης Πειραιά κ. Σακκάς Πέτρος, Δασολόγος, για τα επόμενα 10 χρόνια σε ολόκληρη την περιοχή αρμοδιότητας του δασαρχείου Πειραιά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΡΗΤΑ, η υλοτομία, κλάδευση ή εκρίζωση κάθε δασικού δέντρου, θάμνου, φρύγανου και χόρτου για λόγους προστατευτικούς, δασοπονικούς, τουριστικούς και γενικά για λόγους κοινής ωφέλειας. Η δασική αστυνομική διάταξη του δασάρχη Πειραιά Πέτρου Σακκά εκδόθηκε στις 14 Ιουνίου 2018 με αριθμ. πρωτ. 49611/1665 και έκτοτε έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Για το θέμα είχε τοποθετηθεί πριν λίγο καιρό στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά ο Δήμαρχος Αγκιστρίου κ. Γιάννης Αθανασίου λέγοντας ότι η διάταξη αυτή κρύβει «κινδύνους», καθώς ουσιαστικά απαγορεύεται να γίνονται, μεταξύ άλλων και οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων) κλπ.

Το θέμα συζητήθηκε πριν λίγο καιρό και μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Π. Χατζηπέρου με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Παναγιώτη Σουρή με τον τελευταίο να ζητά την άμεση ανάκληση της υπ’αρ. 49611/1665/14-06-2018 «Δασικής Αστυνομικής Διατάξεως» όπου πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια.

Όμως το θέμα έκτοτε πήρε διαστάσεις. Πριν λίγες ημέρες μάλιστα ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος κατέθεσε γραπτή ερώτηση στη Βουλή και προς το αρμόδιο υπουργείο. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, «η εν λόγω απόφαση είναι υπερβολικά αυστηρή, πλήττει καίρια την γεωργική εκμετάλλευση και απαγορεύει εν τοις πράγμασι την οποιαδήποτε γεωργική καλλιέργεια. Επιπλέον δεν συνάδει με πολλές Πυροσβεστικές Διατάξεις, οι οποίες υποχρεώνουν τον καθαρισμό των χωραφιών από τα φρύγανα για την αποτροπή των πυρκαγιών».

Και ο κ. Κατσαφάδος προσθέτει: «Ουσιαστικά με τη διάταξη αυτή απαγορεύεται να γίνονται οι επιβεβλημένες εργασίες πρόληψης των πυρκαγιών σε δασικές περιοχές όπως αποψίλωση, αντιπυρικές ζώνες (οι οποίες φυσικά απαιτούν το κόψιμο δέντρων). Απαγορεύει ακόμα και τη συλλογή αγρίων χόρτων, βασική διατροφική συνήθεια κυρίως του αγροτικού πληθυσμού». Καταλήγοντας την Ερώτησή του, ο Βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζει το ενδεχόμενο να ανακαλέσει την υπ’ αρ. 49611/1665/14-06-2018 απόφαση.

EGGRAFO1

EGGRAFO2

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ