Εφημερίδα Κοινωνική

Ποιος ήταν ο θανατοποινίτης που τελικά αυτοκτόνησε;

Ποιος ήταν ο θανατοποινίτης που τελικά αυτοκτόνησε;
09 Ιανουαρίου 2019

Ένας Αμερικανός θανατοποινίτης, που είχε ζητήσει κατ” επανάληψη, αλλά χωρίς να εισακουσθεί, να τον εκτελέσουν, έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στη φυλακή όπου κρατείτο, στη Νεβάδα.

Ο Σκοτ Ντόζιερ, 48 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του στη φυλακή Ιλάι, όπως έγινε γνωστό από τη σωφρονιστική υπηρεσία της Πολιτείας. Πρόκειται να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή για να επιβεβαιωθούν τα αίτια του θανάτου του.

Ο Σκοτ Ντόζιερ ήταν έμπορος ναρκωτικών και καταδικάστηκε για τη δολφονία ενός συνεργάτη του, τον οποίο αποκεφάλισε το 2002. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα μέσα σε μια βαλίτσα, στο Λας Βέγκας. Είχε κριθεί επίσης ένοχος για τον φόνο ενός άλλου συνεργού του, τον οποίο έθαψε στην έρημο.

Σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει σε τηλεοπτικά δίκτυα ο Ντόζιερ είχε εκφράσει πολλές φορές την επιθυμία να πεθάνει και για τον λόγο αυτό είχε παραιτηθεί από κάθε ένδικο μέσο για να καθυστερήσει την εκτέλεσή του ή να ανατρέψει την ποινή που του είχε επιβληθεί.

Η εκτέλεσή του είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Ιούλιο. Ειρωνεία της τύχης: λίγες ώρες πριν του χορηγηθεί το θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα, η εκτέλεση αναβλήθηκε, κατόπιν αιτήματος ενός εργαστηρίου που παρασκευάζει τις τρεις από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στο μοιραίο κοκτέιλ φαρμάκων. Το εργαστήριο Alvogen, που παρασκευάζει το ηρεμιστικό midazolam, ανησυχούσε για την «εμπορική φήμη» του και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε στις πωλήσεις η χρήση αυτού του σκευάσματος σε μια εκτέλεση.

Το 2018 εκτελέστηκαν στις ΗΠΑ 25 θανατοποινίτες, πολύ λιγότεροι από τον αριθμό ρεκόρ των 98 που είχαν εκτελεστεί το 1999. Η θανατική ποινή ισχύει σε 31 Πολιτείες αλλά πέρσι μόνο οκτώ από αυτές προχώρησαν σε εκτελέσεις.

dozier

10992205_web1_DOZIERCOURT_09112017_RB_008


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ