Εφημερίδα Κοινωνική

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση – Το μπαλάκι στην Ελλάδα

 Breaking News

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση – Το μπαλάκι στην Ελλάδα
11 Ιανουαρίου 2019

Με τη συνταγματική ονομασία της χώρας να αλλάζει σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας«, υπερψηφίστηκαν, από 81 βουλευτές, οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE να απέχει από την όλη κοινοβουλευτική διαδικασία και το αλβανικό κόμμα BESA να δίνει τις δύο ψήφους που έλειπαν. Πλέον, η μπάλα μεταφέρεται στο… γήπεδο της Ελλάδας και δη στο ελληνικό Κοινοβούλιο,  όπου  η Συμφωνία των Πρεσπών αναμένεται να έρθει προς έγκριση, εντός του Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, οι τέσσερις τροπολογίες που πέρασαν από τη Βουλή των Σκοπίων, έχουν ως βάση τη Συμφωνία Τσίπρα- Ζάεφ και αφορούν το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών.

Η βασική συνταγματική τροποποίηση είναι η αλλαγή της ονομασίας από «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Στη διαδικασία παρευρέθησαν 81 βουλευτές, όσοι και την υπερψήφισαν, ενώ οι 39 βουλευτές του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE απείχαν.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση των Σκοπίων είχε ανακοινώσει ότι συγκεντρώθηκε η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, ήτοι 80 στους 120 βουλευτές. Ο Ζόραν Ζάεφ βρήκε συμβιβαστική φόρμουλα με το μικρό αντιπολιτευόμενο αλβανικό κόμμα BESA, το οποίο διαθέτει δύο βουλευτές.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας «αυτό που ζητά το αλβανικό κόμμα είναι μέσα από τη διατύπωση για την υπηκοότητα, «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», να μη δημιουργείται η εντύπωση πως οι Αλβανοί, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάχοι, οι Ρομά και οι άλλοι στη χώρα θα γίνουν Μακεδόνες. Αυτή είναι η ουσία. Εξετάζονται οι τεχνικές πτυχές για την εξεύρεση λύσης».

Το BESA, όπως αναφέρουν τα μέσα της πΓΔΜ, κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία «για τους πολίτες αλβανικής εθνοτικής καταγωγής, στις κανονιστικές αποφάσεις και τις άλλες πράξεις των κρατικών οργάνων, η υπηκοότητα στη μακεδονική γλώσσα θα αναφέρεται ως «μακεδονική/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», στην αλβανική γλώσσα θα αναφέρεται ως «της Μακεδονίας/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας» και στα αγγλικά ως «Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia»», ενώ η πρόταση Ζάεφ για την υπηκοότητα να αποδίδεται ως «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ