Εφημερίδα Κοινωνική

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο μας»

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα Δημοκρατίας στον τόπο μας»
08 Ιανουαρίου 2019

Άρθρο της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ

Η πρόεδρος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ επέλεξε από την περιοχή μας την εφημερίδα μας για να δημοσιεύσει τη άποψή της για τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις που αποδεικνύουν, κατά την ίδια, την έλλειψη του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στη γνωστή υπόθεση Novartis και οι νέες απροκάλυπτες επιθέσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων κατά της Δικαιοσύνης επιβεβαιώνουν την έκταση και τη σοβαρότητα του προβλήματος: Το Κράτος Δικαίου δεν απειλείται απλώς. Πλήττεται βάναυσα. Βρίσκεται σε μόνιμη και διαρκή θέση άμυνας.

Ο Πρωθυπουργός φέρει ακέραιη την ευθύνη για την υποχώρηση του Κράτους Δικαίου, για την διεύρυνση του ρήγματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Πολιτεία. Ταυτίζεται, δυστυχώς, προσωπικά με διαρκείς μεθοδεύσεις που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά θεσμικής εκτροπής: η διάρκεια, η επιμονή και η ένταση της επίθεσης κατά της Δικαιοσύνης αποκαλύπτει την πραγματική στόχευση της Κυβέρνησης.

Τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ διολισθαίνουν σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές, προσηλωμένοι στο στόχο να αλώσουν τους θεσμούς της Πολιτείας.

Δεν πρόκειται για μια συγκυριακή ή τυχαία αντίθεση της Κυβέρνησης προς συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν είναι καν εκτροχιασμός ενός υπουργού ή εμμονές ορισμένων στελεχών.

Είναι, αντιθέτως, ένα συγκροτημένο σχέδιο να καμφθούν οι δημοκρατικές λειτουργίες λογοδοσίας και ελέγχου των εξουσιών. Να υποταχθούν οι θεσμικές λειτουργίες στις κυβερνητικές σκοπιμότητες. Να καταστεί η Δικαιοσύνη αντικείμενο της κομματικής διαπάλης. Να σβήσουν οι γραμμές διάκρισης των εξουσιών στην Κοινοβουλευτική μας Δημοκρατία.

Στην προσπάθειά του αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε εξ αρχής τα αναγκαία «δεκανίκια» του στη δεξιά συνιστώσα που στηρίζει την Κυβέρνηση. Αξιοποίησε στο έπακρο την «τεχνογνωσία» της Δεξιάς δημιουργώντας συνθήκες παρακράτους. Τα υπόγεια ρεύματα Μαξίμου – καραμανλικής Δεξιάς έχουν πλέον βγει στην επιφάνεια. Με την κάλυψη και την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού οι κάθε λογής Ρασπούτιν εξακολουθούν να δρουν ανεξέλεγκτα: εκβιάζοντας δικαστές και εισαγγελείς, προαναγγέλλοντας αποφάσεις, παραγγέλλοντας την προκλητικά διακριτική μεταχείριση υποθέσεων, με κατασκευή αποδείξεων και αποσιώπηση κρίσιμων στοιχείων.

Η Νέα Δημοκρατία που ιστορικά κάθε άλλο παρά αναμάρτητη είναι σε παρόμοιες αντιθεσμικές συμπεριφορές, έχει σήμερα εκτός από το ανάθεμα «στους άλλους», ευθύνη και χρέος να πράξει τα δέοντα και «στα του οίκου της». Οφείλει να εγκαταλείψει την a la carte ευαισθησία της για τους θεσμούς και τα μισόλογα. Έχει χρέος να καταγγείλει ανοικτά εκείνους που από το δικό της πολιτικό περιβάλλον διευκολύνουν και εκτελούν το διαβρωτικό για τη δημοκρατία κυβερνητικό σχέδιο.

Χρειάζεται ανοικτή σύγκρουση με τους εκφραστές της θεσμικής εκτροπής, από όπου κι αν προέρχονται κι όχι απλά ψευδεπίγραφα «μέτωπα».

Εμείς δεν κρυβόμαστε πίσω από κενά συνθήματα. Δεν μας αρέσουν οι σκιές. Κινούμαστε στο φως. Είμαστε η μόνη Παράταξη που εξέθεσε τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, χωρίς εκπτώσεις και υπεκφυγές. Και θα εξακολουθήσει να το κάνει. Με επιμονή, θάρρος και θεσμική αξιοπρέπεια.

Είμαστε διαχρονικά, στρατηγικά, ιδεολογικά αντίθετοι σε όλους εκείνους που οραματίζονται μια δημοκρατία λιγότερο δημοκρατική. Μια εξασθενημένη Δημοκρατία.

Σε εκείνους που επιζητούν θεσμούς αδύναμους, λειτουργούς άβουλους και άτολμους, πρόθυμα εργαλεία στα χέρια τους. Που ακυρώνουν τους δημοκρατικούς αγώνες ενός λαού για το δικό τους εφήμερο μικρο-κομματικό συμφέρον.

Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ.

Για να διαφυλάξει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία στη δημόσια ζωή.

Για να προασπίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τη συνταγματική αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τα θεμέλια του Κράτους Δικαίου: την ελευθερία και την ισότητα των πολιτών.

Είμαστε εδώ για να εγγυηθούμε την απρόσκοπτη λειτουργία των πολιτειακών θεσμών που εξασφαλίζουν και την εθνική ομοψυχία και ενότητα του λαού.

Είμαστε εδώ για τη Δημοκρατία».

 

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ