Εφημερίδα Κοινωνική

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΡΑΙΑ: Απαντήσεις υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή μετά από ερώτηση της Ελένης Σταματάκη – «Θωρακίζουμε το έργο, δεν το καθυστερούμε»

 Breaking News

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΠΕΡΑΙΑ: Απαντήσεις υπουργού Δικαιοσύνης στη Βουλή μετά από ερώτηση της Ελένης Σταματάκη – «Θωρακίζουμε το έργο, δεν το καθυστερούμε»
23 Ιανουαρίου 2019

Μετά την Επίκαιρη Ερώτηση της βουλευτού Α’ Πειραιά και Νήσων Ελένης Σταματάκη προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Καλογήρου σχετικά με το στεγαστικό ζήτημα του Δικηγορικού Μεγάρου Πειραιά ακολούθησε ο εξής διάλογος στην ολομέλεια της βουλής.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ): Με πρόσφατη διάταξη με το άρθρο 28 στον ν. 4587/2018, έχουμε συμπεριλάβει ρητά τη δυνατότητα χρηματοδότησης από πλευράς ΤΑΧΔΙΚ, το οποίο ΤΑΧΔΙΚ στη διάταξη αυτή στο άρθρο 28 προβλέπεται ότι μπορεί να αποδέχεται την παραχώρηση κτηρίων, ακόμη και έναντι ανταλλάγματος. Γιατί το λέω αυτό;

Με την ευκαιρία της ερώτησης αυτής, καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε μερικές τεχνικές λεπτομέρειες. Τι ακούγεται στον Πειραιά; Ότι υπάρχει ο Δήμος, έχει συμφωνήσει στην παραχώρηση του κτηρίου. Για πόσο διάστημα; Για σαράντα εννέα έτη. Μετά; Μετά -και γι’ αυτό έγινε και η συγκεκριμένη διάταξη- θα πρέπει να υπάρξει -με ερωτηματικό;- μια μισθωτική σχέση. Τι μισθωτική σχέση θα είναι αυτή μετά από τα σαράντα εννέα χρόνια; Θα έχει ένα συμβολικό τίμημα ή θα είναι μια εμπορική μίσθωση, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η εμπορική αξία του ακινήτου;

Τρίτον, με βάση τα πορίσματα της ομάδος που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό, ο Δήμος Πειραιά στις εργασίες της ομάδας προσκόμισε μια εφετειακή απόφαση του 2012. Τα λέω αυτά για να ξεκαθαριστεί το τοπίο, γιατί είναι ένα σπουδαίο έργο, την επιτυχία του οποίου θα θέλουμε όλοι να πιστωθούμε. Όμως, όσον αφορά στα προβλήματα -και όταν λέω προβλήματα, εννοώ διαδικασίες οι οποίες είναι σύνθετες και χρειάζονται εξαιρετική προσοχή- εκεί μπορεί το κάθε εμπλεκόμενό μέρος να θέλει να δημιουργήσει για οποιονδήποτε λόγο, ακόμα και άθελά του, συγκεκριμένες εντυπώσεις.

Αντιμετωπίσαμε λοιπόν το εξής ζήτημα, ότι υπάρχει μια εφετειακή αμετάκλητη απόφαση η οποία προσδιορίζει ότι ο σκοπός αυτής της δωρεάς ήταν το κτήριο αυτό να χρησιμοποιηθεί μόνο ως σχολείο.

Συνεπώς, τι έκανε το Υπουργείο; Πάντα σε συνεργασία με τη συγκεκριμένη ομάδα εργασίας, αποστείλαμε ερώτημα στο Υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την παραχώρηση χρήσης του συγκεκριμένου ακινήτου, με το οποίο ζητάμε ρητά αν προβάλλονται επί του ως άνω ακινήτου δικαιώματα του ελληνικού Δημοσίου ή αντιρρήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ως εποπτεύοντος τα εθνικά κληροδοτήματα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία αναμονής της απάντησης.

Περαιτέρω, για τον λόγο που σας είπα, για να έχουμε μια καθαρή εικόνα ως προς το αν υπάρξει μισθωτική σχέση μετά την πάροδο των σαράντα εννέα ετών, απευθυνθήκαμε προς την αρμόδια ΔΟΥ, την Α’ ΔΟΥ Πειραιά -αυτά έχουν γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο, κυρία Σταματάκη- και καταθέσαμε το εξής αίτημα, ένα αίτημα εκτίμησης του ακινήτου ενόψει της παραχώρησης από τον Δήμο Πειραιά στο ΤΑΧΔΙΚ της χρήσης, με το οποίο ζητήσαμε την αντικειμενική και εμπορική αξία του οικοπέδου, την εμπορική αξία για την ανεγερθείσα επί του ως άνω οικοπέδου ημιτελή οικοδομή και τη μισθωτική αξία κατά τετραγωνικό μέτρο κ.λπ. Ήδη η ΔΟΥ Πειραιά μάς απάντησε».

ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΜΑΤΑΚΗ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ): «Ήθελα να ξέρω το χρονοδιάγραμμα που βάζετε σαν Υπουργείο…»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ (ΥΠΟΥΡΓΟΣ): «Κυρία Σταματάκη, αυτό που παρουσιάζεται ως καθυστέρηση, δεν είναι καθυστέρηση. Είναι ουσιαστική δρομολόγηση, λήψη αποφάσεων και υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών… Ξέρετε γιατί το λέω; Το λέω, διότι μια καταγεγραμμένη βούληση, η οποία εμφανίζεται μάλιστα να είναι και κοινή, δεν σημαίνει –άνευ άλλου τινός- ότι μπορεί να προχωρήσει την επόμενη μέρα. Γιατί το διευκρινίζω αυτό; Διότι φοβάμαι, χωρίς να θέλω να ασκήσω οποιαδήποτε κριτική γι’ αυτά που έχουν προηγηθεί σε προηγούμενο χρόνο, ότι μπορεί η καλή πρόθεση, έτσι όπως καταγράφεται από τον Δήμο, πολλές φορές και από τον ίδιο τον Υπουργό, τις Τεχνικές Υπηρεσίες, από τα ΤΑΧΔΙΚ, να σταματά στην καλή πρόθεση. Σκεφθείτε ότι εγώ έχω λάβει γνώση συγκεκριμένων δημοσιευμάτων που είχαν να κάνουν με το ιδιοκτησιακό καθεστώς, δηλαδή τους τίτλους για παράδειγμα. Γι’ αυτό σας είπα ότι η σύσταση της ομάδας ήταν μία πολύ καλή απόφαση, η οποία φέρνει αποτελέσματα κάθε μέρα, γιατί αν δεν λυθεί κομμάτι-κομμάτι, δεν θα μπορέσουμε να είμαστε σαφείς.

Ζητήσαμε, λοιπόν, από τον Δήμο προκειμένου να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα ως προς το συγκεκριμένο θέμα –αναφέρομαι στο ιδιοκτησιακό καθεστώς- τα Κτηματολογικά Φύλλα με τις εγγραφές και τα Κτηματολογικά Διαγράμματα που αφορούν στην κυριότητα. Ζητήσαμε από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Πειραιά έγγραφο σχετικά με την υφιστάμενη πολεοδομική κατάσταση, δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο, τους όρους δόμησης, κλπ. Ζητήσαμε χωροταξικό καθεστώς του ακινήτου. Σε σχέση με τις χρήσεις γης ζητήσαμε τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να μπορεί να γίνει χρήση δικαστικού μεγάρου. Όλα αυτά που φαντάζουν ως καθυστερήσεις ή γραφειοκρατία είναι η ουσία του θέματος, προκειμένου πράγματι να μπορέσουμε να έχουμε τελικά το έργο αυτό, προκειμένου όλα αυτά να χρησιμοποιηθούν στις μελέτες.

Ως προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες, το ΤΑΧΔΙΚ και την ΚΤΥΠ –η οποία σημειώστε ότι εμπλέκεται επίσης στο συγκεκριμένο έργο- βαίνει προς οριστικοποίηση το κτηριολογικό πρόγραμμα, αφού πρώτα εξετάστηκαν λεπτομερώς οι οργανικές θέσεις των Δικαστηρίων του Πειραιά.

Τέλος, σε σχέση με τη χρηματοδότηση, η ομάδα εργασίας αυτή τη στιγμή κάνει συγκεκριμένη δουλειά προκειμένου να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση όσον αφορά τη χρηματοδότηση, γιατί κι ως προς αυτό δεν υπήρχε μια καθαρή απάντηση για το ποιος θα το χρηματοδοτήσει το έργο.

Εδώ, οι λύσεις είναι οι εξής: Πρώτον, προϋπολογισμός ΤΑΧΔΙΚ –ένα το κρατούμενο- και Υπουργείο. Δεύτερον, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μπορούμε, λοιπόν, να κλείσουμε χρηματοδότηση και από εκεί. Υπάρχουν και σκέψεις σε σχέση με τη ΣΔΙΤ. Γι” αυτό και σας είπα στην αρχή ότι καλό είναι αυτόν τον διάλογο να τον επικαιροποιούμε, προκειμένου να ελέγχετε και εσείς βήμα-βήμα πώς υλοποιούνται οι αποφάσεις του Υπουργείου.

Συνοψίζω και ολοκληρώνω λέγοντας ότι θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος όσον ως αυτό: Η βούληση του Υπουργείου είναι καθαρή, απολύτως καθαρή. Αυτό αποτυπώνεται από το γεγονός ότι προκαλέσαμε όλες αυτές τις ενέργειες και όλα αυτά τα ερωτήματα και όλη αυτή την θωράκιση, η οποία έχει να κάνει και με τα τεχνικά πολεοδομικά και με την -αν θέλετε- αποκρυπτογράφηση τελικά, της συγκάλυψης αρμοδιοτήτων, το ποιος πρέπει να κάνει τι, το ποιος πρέπει να εκπονήσει πώς τη μελέτη… Ο μόνος λόγος καθυστέρησης στον Πειραιά, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι είναι ένα πολύ μεγάλο σχέδιο, είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο και προκειμένου να δοθεί στην κοινωνία του Πειραιά, θα πρέπει όλοι να εκτελέσουμε τη δουλειά μας, τα καθήκοντά μας και να είμαστε όλοι ασφαλείς ότι το έργο αυτό προχωράει»

 

 

 

 

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ