Εφημερίδα Κοινωνική

Ζωή Ρούσσου: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ!

 Breaking News

Ζωή Ρούσσου: ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΗ ΕΡΩΤΙΚΗ ΖΩΗ!
03 Δεκεμβρίου 2018

 

Γράφει η Ζωή Ρούσσου, Δικηγόρος

 

Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί από το 1988 ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS με απόφαση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Από το 1981 που υπήρξαν τα πρώτα δείγματα της ασθένειας που το 1982 πήρε την ονομασία AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας) μέχρι σήμερα, το AIDS έχει αποτελέσει αιτία θανάτου για περίπου40 εκατομμύρια ανθρώπων, ενώ υπολογίζεται πως σχεδόν 80 εκατομμύρια είναι οι αναγνωρισμένοι φορείς του ιού. Οι πιο φλέγουσες προεκτάσεις του προβλήματος έχουν ιατρικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα.

Το βασικό μήνυμα, που καλούμαστε να μεταφέρουμε αυτή την ημέρα, είναι το μήνυμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ. Παρόλο που υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για την οριστική θεραπεία του ιού καθώς η επίσημη δήλωση της UNAIDS, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS, ήταν πως «το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να γίνει πραγματικότητα έως το 2030», και παρόλο που ο ιός αντιμετωπίζεται χάρη στα αντιρετροϊκά φάρμακα, ο ιός HIV παραμένει μια σοβαρή επιδημία.

Μολονότι παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί πολλές σχετικές εκστρατείες, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα ολοκληρωμένη και συστηματική πολιτειακή στρατηγική για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας. Φαντάζει απίστευτο, αλλά ακόμα και εν έτει 2018 υπάρχουν ενήλικες, που δεν έχουν βασικές γνώσεις για τους τρόπους μετάδοσης και συνακόλουθα προστασίας από το ΑΙDS. Δεν είναι περιττό, λοιπόν, να θυμίσουμε ότι: «Ο ιός HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, με τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδόριες βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό. Ορισμένα σωματικά υγρά όπως το σάλιο, τα δάκρυα, τα ούρα και ο ιδρώτας ΔΕΝ μεταδίδουν τον HIV ΕΚΤΟΣ εάν περιέχουν μικροποσότητες αίματος». Γι αυτό παρά την πρόοδο της επιστήμης, η ασφαλής σεξουαλική επαφή με τη χρήση προφυλακτικού τόσο ανάμεσα στα ετερόφυλα όσο και ανάμεσα στα ομόφυλα ζευγάρια αποτελεί το πιο δυνατό όπλο ενάντια στο AIDS. Πέρα όμως από τις ιατρικές πτυχές, σημαντικές είναι και οι προεκτάσεις του θέματος στην κοινωνική ζωή. Το ζήτημα του HIV/AIDS έχει άμεσες κοινωνικές επιπτώσεις και στους φορείς του ιού αλλά και στους ασθενείς. Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν φορείς και ασθενείς γιατί πιστεύουν ότι η αρρώστια κολλάει με μια χειραψία ή μια αγκαλιά, αντίληψη τελείως αναληθής.

Πριν μερικά χρόνια και σύμφωνα με δημοσιεύματα της εφημερίδας Guardian, η αγγλική κυβέρνηση προχώρησε σε απελάσεις κατοίκων που διέμεναν στη χώρα και είχαν διαγνωστεί οροθετικοί στον ιό. Επίσης και στην ελληνική κοινωνία, διαιωνίζεται σε σημαντικό βαθμό το στερεότυπο που συνδέει το AIDS σχεδόν αποκλειστικά με ομοφυλόφιλους και τοξικομανείς, γεγονός που επιτείνει τη ρατσιστική αντιμετώπιση και την περιθωριοποίηση ασθενών και φορέων του ιού. Επιβάλλεται να τονιστεί για μια ακόμη φορά ότι η ανεύθυνη συμπεριφορά στην ερωτική ζωή καθιστά όλους μας ευάλωτους στον κίνδυνο νόσησης.

Σίγουρα η δαιμονοποίηση του AIDS και η άγνοια, που προκαλεί φόβο, δεν συνιστούν τρόπους σωστής και αποτελεσματικής αντιμετώπισής του. Η πολιτεία χρειάζεται να αξιοποιήσει όλους τους φορείς υγείας, ενημέρωσης και παιδείας για την έγκυρη πληροφόρηση και την καλλιέργεια υπεύθυνης στάσης απέναντι στον κίνδυνο, αλλά και για την ανθρωπιστική μεταχείριση φορέων και νοσούντων. Γιατί η ασφαλής ερωτική ζωή με υγεία αποτελεί δικαίωμα των πολιτών.

 

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ