Εφημερίδα Κοινωνική

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της επετείου θανάτου του Γρηγορόπουλου

Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει της επετείου θανάτου του Γρηγορόπουλου
04 Δεκεμβρίου 2018

Σε… συναγερμό βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. ενόψει των συγκεντρώσεων για την 6η του Δεκέμβρη, στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, ο οποίος πριν από 10 χρόνια έχασε τη ζωή του από σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Πέντε βασικά σημεία φοβίζουν τις αστυνομικές αρχές, με τον σχεδιασμό να είναι σχεδόν έτοιμος, μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και στη ΓΑΔΑ. Επί ποδός θα βρίσκονται για ακόμη μία χρονιά πάνω από 5.000 αστυνομικοί- ανάμεσά τους και «μυστικοί».

Φοβούνται… εξέγερση αλά «Κίτρινα Γιλέκα»

Το πρώτο θέμα που απασχολεί τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. είναι αυτό των «κίτρινων γιλέκων» και της «εξέγερσης», με δεκάδες συγκεντρώσεις, επεισόδια και συλλήψεις, κατά του προέδρου της Γαλλίας, Εμμάνουελ Μακρόν. Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως αρκετοί είναι εκείνοι που βλέπουν τη Γαλλία ως ένα «παράδειγμα» προς μίμηση, γεγονός το οποίο τους ανησυχεί αρκετά.

Άλλωστε, η «εξέγερση» στη Γαλλία ξεκίνησε με λίγους διαδηλωτές μέσω καλεσμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μέσα σε λίγες μέρες συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της χώρας χιλιάδες διαδηλωτές προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κυβερνητική πολιτική που ακολουθεί ο Γάλλος πρόεδρος.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν και οι «ενεργές καταλήψεις» σε όλη την Ελλάδα για το Μακεδονικό, με τους φόβους των αρχών να επικεντρώνονται σε διενέξεις μεταξύ ακροαριστερών και ακροδεξιών μαθητών, λόγω και του κλίματος «πόλωσης» που παρατηρείται από την περασμένη εβδομάδα. Τότε δεν έλειψαν και τα «παρατράγουδα» καθώς σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας σημειώθηκαν και επεισόδια, ενώ δεν έλειψαν και επιθέσεις κατά μαθητών (σ.σ. μελών της ΚΝΕ).

Συναγερμός για επιθέσεις αντιεξουσιαστών

Ταυτόχρονα, όπως και στις συγκεντρώσεις του Πολυτεχνείου, έτσι και τώρα οι αστυνομικοί φοβούνται πως οι αντιεξουσιαστές μπορεί να «χτυπήσουν» αστυνομικά τμήματα και διμοιρίες των ΜΑΤ, στο πλαίσιο «αντεκδίκησης» για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο λόγος που έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες για μέτρα «αυτοπροστασίας» των αστυνομικών τμημάτων, με τους διοικητές να έχουν δώσει εντολές για «επαγρύπνηση».

Στην ΕΛ.ΑΣ. ποντάρουν επίσης στο «δίκτυο πληροφόρησης» σε μία προσπάθεια να προλάβουν- αν τα καταφέρουν- επιθέσεις αντιεξουσιαστών σε αστυνομικούς στόχους, ενώ στόχος είναι να υπάρξουν συλλήψεις όταν και αν χρειαστεί. Δεν αποκλείεται για ακόμη μία φορά να έχουμε «προληπτικές προσαγωγές» λίγο πριν και λίγο μετά τις συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Το κτίριο του Πολυτεχνείου και τα Εξάρχεια

Ακόμη ένα θέμα το οποίο «καίει» την ΕΛ.ΑΣ. είναι πως το Πολυτεχνείο θα είναι για έτι μία φορά ανοιχτό και μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως «ορμητήριο» των κουκουλοφόρων, οι οποίοι στα πρόσφατα επεισόδια της 17ης Νοεμβρίου, πετούσαν μολότοφ και πέτρες, μέσα από το περιφραγμένο και ιστορικό κτίριο.

Παράλληλα, επικρατεί έντονη ανησυχία πως αυτή τη φορά οι αντιεξουσιαστές θα είναι πιο… διαβασμένοι και θα αναζητήσουν την «Αχίλλειο πτέρνα» του… Αίαντα, της υδροφόρας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία επιστρατεύτηκε με επιτυχία την τελευταία φορά που στήθηκαν οδοφράγματα στα Εξάρχεια, λειτουργώντας… πυροσβεστικά.

Στα «προληπτικά μέτρα» πάντως περιλαμβάνονται για ακόμη μία χρονιά και οι έρευνες για τον εντοπισμό «καβάτζων», δηλαδή σημείων, όπου μπορεί οι αντιεξουσιαστές- πλην του ευρύτερου χώρου του Πολυτεχνείου, να κρύψουν πολεμοφόδια όπως μολότοφ, πέτρες, βεγγαλικά, σφυριά αλλά και φωτοβολίδες ευθείας βολής.

 

 

 


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ