Εφημερίδα Κοινωνική

Νίκος Βλαχάκος: «Ο γιατρός είναι ταγμένος να υπηρετεί την ιατρική και τον ασθενή»

Νίκος Βλαχάκος: «Ο γιατρός είναι ταγμένος να υπηρετεί την ιατρική και τον ασθενή»
28 Δεκεμβρίου 2018

Ο γιατρός – χειρουργός, Νίκος Βλαχάκος (υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά) γέννημα θρέμμα Πειραιώτης, με καταγωγή από τη Μάνη είναι αγαπητός σε όλους όσους τον γνωρίζουν. Κυρίως όσοι έχουν δεχθεί τις ιατρικές φροντίδες-υπηρεσίες του, μιλούν με τα πιο ζεστά λόγια για την ανθρωπιά και την επιστημονική του κατάρτιση. Από το «ΤΖΑΝΕΙΟ» μίλησε στον Κυριάκο Τσικορδάνο και στο greekaffair.gr ως άνθρωπος και Ιατρός. Απόσπασμα από τη συνέντευξη:

-Ποιο ήταν το κίνητρο που σε ώθησε ώστε να ασχοληθείς με το επάγγελμα της Ιατρικής;

Το κίνητρο ήταν ότι είχα ένα παππού φιλάσθενο και μάλιστα οι παλιοί σίγουρα θα θυμούνται τα παλιά κασετόφωνα, με είχαν καταγράψει οι γονείς μου να λέω ότι εγώ όταν θα μεγαλώσω θα γίνω γιατρός για να κάνω καλά τον αγαπημένο μου παπουλάκο. Είναι ακριβώς αυτή η φράση που μου έδωσε και το κίνητρο και την έχω κρατήσει ακόμα και σήμερα σε μια κασέτα. Στην συνέχεια όταν αποφάσισα ότι θέλω να γίνω γιατρός είχα ήδη διαλέξει και την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής, η οποία οφείλω να πω με είχε καταπλήξει. Διαβάζοντας διάφορα βιβλία κατέληξα ότι η γενική χειρουργική είναι ότι καλύτερο για μένα.

-Τι ήταν αυτό που σε κράτησε στην Ελλάδα, ένα επιστήμονα όπως είσαι εσένα; Γιατί δεν επέλεξες το δρόμο του εξωτερικού, της Αυστραλίας και της Αμερικής που θα είχες μια σίγουρη και ασφαλή καριέρα;

Είναι η αγάπη μου για αυτήν την χωρά. Παρόλο που μου δόθηκαν οι ευκαιρίες να φύγω και να κάνω καριέρα στο εξωτερικό, και ειδικά την τελευταία δεκαπενταετία στην οποία αναπτύχθηκαν οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπου οι Έλληνες γιατροί είναι περιζήτητοι ακόμα και σήμερα. Από την άλλη δεν έλειψαν και κάποια προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία όπως τα παιδιά μου. Ήθελα να τα μεγαλώσω με σωστές αρχές και όπως σου προανέφερα και πιο νωρίς με το πρότυπο Πατρίς Θρησκεία Οικογένεια και κατά δεύτερον ότι είχα ένα φιλάσθενο πατέρα που ήταν στα τελευταία του χρόνια και εγώ εκείνο το διάστημα συγχρόνως άνοιγα τα φτερά μου σαν χειρούργος.

-Ποιες είναι οι σύγχρονες μέθοδοι χειρουργικής που γίνονται στην Ελλάδα και ποια τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε;

Οι πιο σύγχρονες μέθοδοι που υπάρχουν και έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ είναι: Η λαπαροσκοπική τεχνική και η Ρομποτική τεχνική. Η ρομποτική τεχνική να πούμε ότι έχει πάρα πολύ καλή εφαρμογή στην χειρουργική ουρολογία αλλά και στην γενική χειρουργική, βεβαία με λίγο πιο δειλά βήματα θα έλεγα. Τα λαπαροσκοπικά βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εξέλιξη, τα προβλήματα όμως που παρουσιάζονται στα δημοσιά νοσοκομεία είναι η προμήθεια αυτών των υλικών. Λόγω τον γνωστών οικονομικών προβλημάτων αρκετές φορές έχουμε κάποιες ελλείψεις και εκεί δυσκολευόμαστε πάρα πολύ ώστε να ολοκληρώσουμε σωστά μια πάρα πολύ καλή επέμβαση.

-Ποια είναι η γνώμη σου ως επιστήμονας: πρέπει να τιμωρείται ένας γιατρός πολύ αυστηρά σήμερα από τους ανωτέρους του αν τον πιάσουν να παίρνει φακελάκι;

Το θέμα με το φακελάκι είναι πολύ καυτό και μεγάλο και μας απασχολεί για δεκαετίες και πιστεύω θα συνεχίσει να απασχολεί για χρόνια πολλά την ελληνική κοινωνία. Προσωπική μου γνώμη νομίζω ότι ο γιατρός δεν πρέπει να ζητάει ούτε να δέχεται να παίρνει φακελάκι. Ο γιατρός είναι ταγμένος να υπηρετεί την ιατρική και τον ασθενή. Έχει δώσει τον ιερό όρκο του Ιπποκράτη και από την στιγμή που έχεις ορκιστεί και έχεις αποφασίσει ότι θα υπηρετήσεις το όρκο του Ιπποκράτη πρέπει να κάνεις το καλύτερο δυνατό για τον ασθενή σου. Το ευχαριστώ είναι ένας καλός λόγος, ένα αγκάλιασμα.

 


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ