Εφημερίδα Κοινωνική

Αναβαθμίζεται το Τζάνειο νοσοκομείο -Μιλούν αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ γιατροί, διευθυντές και η διοικήτρια Μαρία Αρβανίτη

 Breaking News

Αναβαθμίζεται το Τζάνειο νοσοκομείο -Μιλούν αποκλειστικά στην ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ γιατροί, διευθυντές και η διοικήτρια Μαρία Αρβανίτη
20 Δεκεμβρίου 2018

*Του Κώστα Παναγιωτάκη

KENTRIKH 2

Είναι σημαντικό και ενθαρρυντικό να αναδεικνύονται «καλές ειδήσεις» μέσα από τα νοσοκομεία. Σημαντικό για όλους…  για το επιστημονικό προσωπικό, για το νοσηλευτικό προσωπικό, τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και εν τέλει, για τους ίδιους τους ασθενείς. Συνήθως, όταν «ανακύπτουν» ρεπορτάζ μέσα από νοσοκομεία, προβάλλονται τα… «γνωστά» θέματα. Αυτή τη φορά όμως, η εφημερίδα μας κλήθηκε να δει με τα μάτια της «κάτι» διαφορετικό. Αυτό το… «κάτι» που σε κάνει να σκέφτεσαι πόσο αξιόλογο είναι το έργο όλων αυτών των ανθρώπων που στελεχώνουν τις δομές Υγείας και τι «θαύματα» μπορούν να κάνουν όταν έχουν τα κατάλληλα εργαλεία στα χέρια τους.

Η εμπειρία μας μέσα από το ΤΖΑΝΕΙΟ Νοσοκομείο ήταν μοναδική. Η ημέρα που το επισκεφτήκαμε σηματοδοτούσε τη μετάβαση του Γ.Ν. Πειραιά σε ένα νέο αναβαθμισμένο και ανταγωνιστικό υγειονομικό περιβάλλον.

Μπήκαμε στην «καρδιά» του νοσοκομείου, στις αίθουσες των χειρουργείων, φορώντας εκείνες τις «τιμητικές» πράσινες στολές που σε κάνουν «μέλος» μιας ομάδας σωτηρίας.

Εκεί λοιπόν είδαμε σε πλήρη λειτουργία  το νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Ο συγκεκριμένος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, εκτός του C-ARM, διεγερτικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος, χρηματοδοτήθηκε με φροντίδα της διοίκησης και μετά από ομόφωνη απόφαση του Επιστημονικού Συμβουλίου, από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου του 2018, με συνολικό κόστος 306.162 ευρώ. Με απλά λόγια… κάνοντας σωστή οικονομική διαχείριση, αγοράστηκαν μηχανήματα για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες.

Συγκεκριμένα, έγινε προμήθεια:

  1. Ενός Λαπαροσκοπικού Πύργου Surgical 26’ flat screen monitor lcd
  2. Μιας Διαθερμίας Ψυχράς Κοπής Bovie Ultimate Generator, bvx-200h
  3. Ενός C-ARM διεγερτικού ακτινοσκοπικού μηχανήματος CIOS SELECT
  4. Μιας συσκευής Λιθοτριψίας Laser 35 W Holmium: yag Laser system –Litho
  5. Ενός αυτόματου Ηλεκτρονικού Ψηφιακού Κρυοαστάτη (Μικροτόμου).

Είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά πως λειτουργούν κάποια από αυτά τα νέα μηχανήματα και μάλιστα σε live χειρουργεία, μιλώντας με τους γιατρούς που τα χειρίζονται. Θέλουμε στο σημείο αυτό να σημειώσουμε, ότι με όλους όσους είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε, είχαν τις πλέον εξειδικευμένες γνώσεις για τη λειτουργία αυτών των μηχανημάτων, γεγονός που επιβεβαιώνει (στην πράξη) ότι το ΤΖΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ διαθέτει άψογα καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στους νοσηλευόμενους ασθενείς να λαμβάνουν εξειδικευμένες, σύγχρονες και ασφαλείς θεραπευτικές μεθόδους αναίμακτης ή μη επεμβατικής ιατρικής.

Θεόδωρος Γρίβας, συντονιστής Δ/ντης στην Ορθοπεδική Κλινική

grivas

Αρχικά μιλήσαμε με τον κ. Θεόδωρο Γρίβα, συντονιστή Δ/ντη στην Ορθοπεδική Κλινική, στο τμήμα Οροπεδικής και Τραυματολογίας του ΤΖΑΝΕΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Όπως μας είπε: «Η εισαγωγή στα χειρουργεία του C-ARM μας βοηθάει να κάνουμε σωστά τις περισσότερες τραυματολογικές επεμβάσεις σε κατάγματα, να διαπιστώσουμε αν έχουν μπει σωστά τα εμφυτεύματα ενώ μας βοηθάει και στις “ψυχρές” όπως λέμε εμείς, επεμβάσεις, π.χ. σπονδυλοδεσίες κτλ. Η ακτινοβολία που δέχεται τόσο ο ασθενής όσο και το προσωπικό είναι πολύ μικρότερη. Παράλληλα, αξιοποιούμε τις εικόνες που μας παρέχει αυτό το μηχάνημα και για επιστημονικούς λόγους. Θα πρέπει να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στη διοίκηση για την προμήθεια του εν λόγω μηχανήματος, που αποτελεί για εμάς ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο και παράλληλα βοηθάει να γίνονται οι επεμβάσεις πιο γρήγορα και βεβαίως, με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Στο σημείο αυτό θέλω να αναφέρω ότι αριθμός των επεμβάσεων που γίνονται στο Τζάνειο Νοσοκομείο είναι τεράστιος. Εξυπηρετούμε όχι μόνο τον ευρύτερο Πειραιά αλλά και τα νησιά».

Βασίλης Πολίτης, διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής

poliths

Ακολούθως μιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Πολίτη, διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικής του Τζανείου Νοσοκομείου ο οποίος μας μίλησε για το νέο μηχάνημα Λιθοτριψίας με Laser. «Μας βοηθάει πολύ το συγκεκριμένο μηχάνημα τόσο στην τεχνική όσο και στον αριθμό των περιστατικών που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Μέχρι τώρα, εφαρμόζονταν πιο παλιές μέθοδοι Λιθοτριψίας, αλλά πλέον, με τη μέριμνα της διοίκησης και με την προμήθεια του συγκεκριμένου μηχανήματος, καταφέρνουμε να έχουμε μια νέα μέθοδο, πιο αποτελεσματική. Στον εξοπλισμό μας υπάρχει και η περίφημη διπολική διαθερμία,  το λεγόμενο TURisP, το οποίο βέβαια γίνεται σε όλη την Ελλάδα και αφορά στις προστατεκτομές. Είναι μια μέθοδος που έχει μεγάλη επιτυχία και πλέον εφαρμόζεται και στο Τζάνειο, με μηχάνημα νεότερης γενιάς».

Στην εφημερίδα μας μίλησαν επίσης ο κ. Μ. Κατσούλης, Συν/στής Δ/ντής Μ/Γ κλινικής καθώς και ο αναπληρωτής Διοικητής κ. Μ. Βαϊκούσης, οι οποίοι με τη σειρά τους αναφέρθηκαν την αναγκαιότητα των νέων μηχανημάτων και στα οφέλη του προκύπτουν από τη λειτουργία τους τόσο για το Τζάνειο όσο και για τους ασθενείς.

Η εμπειρία μας από το «ζωντανό» χειρουργείο

TZANEIO5

Ως ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ (και ευχαριστούμε τη διοικήτρια κα. Μαρία Αρβανίτη), είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε από κοντά ένα live χειρουργείο, όπου χειρουργούσε η ομάδα της Α’ χειρουργικής αποτελούμενη από τους κ.κ. Πασχαλίδη, Αγιομαμίτη και την κα. Κοντοπούλου (σ.σ. τα ονόματα τα αναφέρουμε ενδεικτικά, καθώς όλο το επιστημονικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του Τζανείου είναι άξιο αναφοράς). Προς έναν μέσο πολίτη, ο οποίος δεν γνωρίζει τη λειτουργία και το συντονισμό μιας χειρουργικής ομάδας, το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι το «θέαμα» είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Οι άνθρωποι αυτοί (ανεξαρτήτου βαθμίδας) επιτελούν κυριολεκτικά, έργο ζωής.

 TZANEIO6

 

 

Μαρία Αρβανίτη, διοικήτρια Τζανείου

DIOIKHTRIA SOS

Πριν ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ μας στο Τζάνειο, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τη διοικήτρια του Τζανείου νοσοκομείου κα. Μαρία Αρβανίτη. Όπως μας είπε: «Επιθυμία της διοίκησης είναι να προβάλει στην κοινωνία, τόσο το εξαιρετικό επίπεδο του Ιατρικού και Επιστημονικού δυναμικού του φορέα μας όσο και τον ιατροτεχνολιγικό εξοπλισμό, με τις πλέον σύγχρονες διαγνωστικές θεραπευτικές και επεμβατικές ή μη δυνατότητές του, ώστε να αποτελέσουν για τους πολίτες που τις χρειάζονται την πρώτη τους επιλογή και όχι μόνο την αναγκαία».

Ακολούθως, η κ. Αρβανίτη μας είπε ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2019, θα ακολουθήσει ανανέωση και αντικατάσταση σειράς σημαντικών μηχανημάτων ιατρικού εξοπλισμού μέσω α) του Προγράμματος Χρηματοδότησης Μονάδων Υγείας της Π.Αττικής (ένας Στεφανιογράφος, ένας Αγγειογράφος και δυο Λαπαροσκοπικοί Πύργοι συνολικής αξίας 600 χιλ. ευρώ) και β) του προγράμματος ΕΣΠΑ 2018-2020 και με τις εγκρίσεις σκοπιμότητας της 2ης Υ.ΠΕ. συνολικής αξίας 1,9 εκ. ευρώ).

Η κ. Αρβανίτη πρόσθεσε τα εξής: «Αυτή την περίοδο, θέτουμε προτεραιότητες ανά ειδικότητα και ιεραρχούμε τις ανάγκες όλων των τμημάτων. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε και εμείς αλλά είναι και εις γνώσιν του αρμόδιου Υπουργείου, ότι το Τζάνειο χρήζει κτιριακής αναβάθμισης. Μάλιστα έχουμε κοστολογήσει την κτιριακή μας αναβάθμιση περίπου στα 5 εκ. ευρώ. Τα κτίρια είναι παλιά και συνεχώς δημιουργούνται ανάγκες, ενώ δυσκολευόμαστε με τα ασανσέρ, με τους 8κλινους θαλάμους, τις λίγες τουαλέτες. Ως προς το προσωπικό μας, στο οργανόγραμμα προβλέπονται 182 μόνιμοι γιατροί και αυτή τη στιγμή υπάρχουν 110 που πλαισιώνονται από ένα ποσοστό επικουρικών. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι την προηγούμενη χρονιά έγιναν περίπου 5.000 επεμβάσεις. Αυτοί οι αριθμοί που σας προανέφερα, λένε πολλά. Όμως, γνωρίζοντας τη δυσκολία της κατάστασης και έχοντας συναίσθηση της υπευθυνότητας του ρόλου μας, επιλέξαμε να ξεκινήσουμε από την ενίσχυση των εργαστηρίων και των χειρουργείων μας, να μεριμνήσουμε για το ανθρώπινο δυναμικό μας και να τους παρέχουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που θα ενισχύσουν το έργο τους. Έτσι, παρέχοντας πιο άμεση και πιο ποιοτική φροντίδα στους ασθενείς μας, κατορθώνουμε  να μην παρατείνουμε τη νοσηλεία τους στο νοσοκομείο, γεγονός σημαντικό για εμάς αλλά και για τους ίδιους».

KENTRIKH 1

Χιλιάδες περιστατικά, χιλιάδες χειρουργεία, απαιτητικές εφημερίες, 451 κλίνες, εξειδικευμένο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όλη η «γκάμα» των ειδικοτήτων, μια διοίκηση που μεριμνά για τις ανάγκες του νοσοκομείου και πλέον, σύγχρονα μηχανήματα στη διάθεση των γιατρών, «οδηγούν» το Τζάνειο στη «νέα εποχή». Χρέος όλων μας, πολιτών και φορέων, να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις το νοσοκομείο της πόλης μας!


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ