Εφημερίδα Κοινωνική

Πούλησε ακριβά η ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της Shell στο φυσικό αέριο

Πούλησε ακριβά η ΔΕΠΑ τη συμμετοχή της Shell στο φυσικό αέριο
14 Νοεμβρίου 2018

Στην αναδίπλωση της κυβέρνησης ως προς το θέμα της συμφωνίας με τη Shell για την αποεπένδυση από την λιανική αγορά φυσικού αερίου, αναφέρθηκε χθες σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Θοδωρής Κιτσάκος.

Ο κ. Κιτσάκος σχολίασε μάλιστα και το τίμημα που επιτεύχθηκε για την αποχώρηση της Ολλανδικής εταιρείας, το οποίο όπως ανέφερε υπολογίζεται ότι έγινε με πολλαπλασιαστή 7,5 φορές τα ΕΒΙΤDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων). Η τέως διοίκηση της ΔΕΠΑ, για την οποία πρόσφατα ασκήθηκε ποινική δίωξη για τον χειρισμό του χρέους προς τη βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων του ομίλου Λαυρεντιάδη, ανέφερε χθες ότι η μνημονιακή υποχρέωση ήταν να φύγει η Shell από την εταιρεία παροχής αερίου (ΕΠΑ Αττικής) και όχι από τα δίκτυα (ΕΔΑ Αττικής). Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο, η Shell ζήτησε να φύγει και από τις δύο εταιρείες. «Ένα εύλογο τίμημα κατά την γνώμη μου θα ήταν 5 με 6 φορές τα κέρδη και με discount».

Μάλιστα, ανέφερε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής αλλά και για τις συμφωνίες που συνδέονταν με την προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Σε ότι αφορά την συμφωνία για την πλωτή δεξαμενή LNG στην Αλεξανδρούπολη (FSRU) είπε ότι η επένδυση έχει ενδιαφέρον εφόσον θέλουμε να αναβαθμίσουμε την χώρα και να δώσουμε εξαγωγικό προσανατολισμό στο πρότζεκτ.

Ο κ. Κιτσάκος αναφέρθηκε και στις ρήτρες που καλείται να πληρώσει η ΔΕΠΑ για την καθυστέρηση στην συμφωνία με την Shell (11.000 κάθε μέρα) που όπως είπε είναι ρήτρες που ανεβάζουν το τίμημα και πρέπει να διερευνηθούν οι σκοπιμότητές τους. Eπίσης αναφέρθηκε και στο σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει ο ίδιος ώστε η ΔΕΠΑ να μπει στην αγορά του ηλεκτρισμού και μάλιστα μέσω συνεργασίας με την Green αλλά και στο σχέδιο για είσοδο στο χρηματιστήριο. Τα πλάνα όμως ανατράπηκαν. Ο κ. Κιτσάκος απομακρύνθηκε από την διοίκηση τον περασμένο Νοέμβριο μαζί με άλλα 5 από τα 7 μέλη του διοικητικού συμβουλίου και η εταιρεία εισήλθε στην λιανική του ρεύματος μέσω της ΕΠΑ Αττικής.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ