Εφημερίδα Κοινωνική

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η αυτοδιοίκηση απαιτεί ανθρώπους αξιόλογους, με σοβαρά και επεξεργασμένα προγράμματα για την επόμενη μέρα»

 Breaking News

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Η αυτοδιοίκηση απαιτεί ανθρώπους αξιόλογους, με σοβαρά και επεξεργασμένα προγράμματα για την επόμενη μέρα»
09 Νοεμβρίου 2018

Ένα από τα δυναμικά και «φρέσκα» στελέχη του Κινήματος Αλλαγής είναι και ο 27χρονος Μανώλης Χριστοδουλάκης. βρίσκεται στο πλευρό της Φώφης Γεννηματά, στέλνοντας «μήνυμα» με τη δική του νεανική οπτική, για ένα καλύτερο αύριο στην Ελλάδα. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης μίλησε αποκλειστικά στην εφημερίδα μας για όλους και για όλα…

*Συνέντευξη στην Χριστίνα Μπιτάδου

-κ. Χριστοδουλάκη, ασφυκτιούν τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών. Ακόμα χειρότερα, δημιουργούνται επεισόδια με κόστος ακόμα και τις ζωές κάποιων. Υπάρχει τελικά κάποιο σχέδιο αντιμετώπισης του προσφυγικού;

Τρία είναι τα βασικά προαπαιτούμενα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που όπως είναι απόλυτα κατανοητό από όλους δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει σύντομα. Πρώτον, άμεση αποσυμφόρηση των νησιών. Η σημερινή εικόνα στη Λέσβο αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τραγική. Με δυσμενέστατες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τη μία πλευρά, αλλά παράλληλα και αρνητικές συνέπειες στη καθημερινότητα των κατοίκων των νησιών. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάλυση της κοινωνικής συνοχής, την άνθιση των άκρων και του διχασμού. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλο.

Δεύτερον, διεκδίκηση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό. Αναλογική κατανομή βαρών σε όλες τις χώρες κράτη-μέλη. Δεν γίνεται στις απαιτήσεις να είμαστε ίσοι και στις υποχρεώσεις άνισοι.

Και τρίτον αποτελεσματικότερη αξιοποίηση της φύλαξης των συνόρων μας – χερσαίων ή θαλάσσιων – με μηχανισμούς και δομές της ΕΕ. Πρέπει να μπει ένα φρένο στη λογική Ερντογάν ότι οι προσφυγικές ροές θα χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης και διεκδίκησης, ανοίγοντας ή κλείνοντας κάθε φορά αντίστοιχα την «κάνουλα» .

Φυσικά, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο περιλαμβάνει και πολλά άλλα ζητήματα όπως η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής των προσφύγων και των μεταναστών για την αντίστοιχη προώθηση τους, καθώς επίσης και την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση πόρων και υπηρεσιών από οργανισμούς και ΜΚΟ, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις των πρόσφατων καταγγελιών ακόμα και από κρατικούς αξιωματούχους. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό δεν είναι παροδικό. Δεν μπορούμε απλά να ελπίζουμε να τελειώσει. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά και συλλογικά.

-Συντάξεις, Ανεργία: Δύο μεγάλα κεφάλαια που «καίνε» τη χώρα μας. Ποια είναι η άποψή σας;

Συντάξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ψηφισμένο θεσμικό πλαίσιο το οποίο αφενός μετατρέπει τις συντάξεις σε ψίχουλα, τόσο για τους παλιούς, όσο και για τους νέους συνταξιούχους, και αφετέρου δεν διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, υιοθετώντας παράλληλα υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές που θίγουν άμεσα ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και μικρομεσαίους. Αυτός ο νόμος λοιπόν χρειάζεται ριζική αλλαγή, στην κατεύθυνση ενός ανταποδοτικότερου συστήματος με ελάχιστη σύνταξη 500€ για κάθε μεμονωμένο συνταξιούχο, ανώτατο μηνιαίο πλαφόν στις ασφαλιστικές εισφορές στα 600€ και φυσικά επαναφορά της ρύθμισης για τις συντάξεις χηρείας που ίσχυε πριν την εξοντωτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η πραγματική όμως λύση του ασφαλιστικού έρχεται μέσα από τη βελτίωση του ισοζυγίου εργαζομένων – συνταξιούχων. Και αυτό περνάει μέσα από την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Ανεργία. Η μείωση της ανεργίας περνάει πρώτα απ’ όλα μέσα από τη δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων και τη στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Επιγραμματικά αυτό προϋποθέτει αλλαγή στο κράτος με στόχο την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με διαδικασίες fast track κατά τα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων για όλα τα θέματα που σχετίζονται με αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων, όρους δόμησης και χρήσεις γης. Προϋποθέτει καλύτερη αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, μείωση της φορολογίας τόσο σε επίπεδο συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων, όσο και σε επίπεδο έμμεσων φόρων ή φόρων στην παραγωγή, επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής της δικαιοσύνης και μία σειρά από θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν τη σταθερότητα και την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα όμως, εμείς μιλάμε και για κίνητρα στις επιχειρήσεις για δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Επιδότηση τους και μάλιστα με τρόπο απλό και δημοσιονομικά ουδέτερο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 30% και 50% για τις ευαίσθητες κατηγορίες των ανέργων, όπως οι νέοι, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, οι γυναίκες και τα άτομα με αναπηρία.

-Σκοπιανό. Τι διαστάσεις πιστεύετε ότι θα πάρει;

Από την πρώτη στιγμή έχουμε διατυπώσεις τους σοβαρότατους προβληματισμούς μας για τη συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση. Και αυτό όχι γιατί δεν είμαστε υπέρ της εξεύρεσης λύσης, αλλά πολύ απλά γιατί η συγκεκριμένη λύση αντί να κλείνει θέματα, μάλλον ανοίγει νέα. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα το εστιάζουμε στην αναγνώριση της μακεδονικής εθνικότητας και της μακεδονικής γλώσσας, καθώς επίσης και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της συμφωνίας που θέτει τη χώρα μας προ τετελεσμένων. Όχι, αυτή η συμφωνία δεν είναι εθνικά επωφελής και αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό, ακόμα και για τους καλοπροαίρετους, αν ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στις δηλώσεις Ζάεβ και άλλων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ μετά τη συμφωνία. Και πέραν των θεμάτων αυτών, έχουν προκύψει και μία σειρά από ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση του θέματος από την ελληνική κυβέρνηση. Όταν Υπουργός της κυβέρνησης κάνει λόγο στο Υπουργικό Συμβούλιο για χρηματοδότηση της κυβέρνησης από τον Σόρος για να «αγοράζει ξένους», χωρίς να αντιδρά κανείς, το γεγονός αυτό δημιουργεί ζητήματα που αλλοιώνουν την αξιοπιστία της χώρας, και κυρίως του ελληνικού λαού σε μία κυβέρνηση που διαχειρίζεται επιπόλαια και με προχειρότητα τα εθνικά μας συμφέροντα.

-Δημοτικές εκλογές: Ποια πρόσωπα πιστεύετε ότι πρέπει να βγουν μπροστά;

Η απόφαση που έχουμε πάρει στο Κίνημα Αλλαγής για τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές είναι να υπηρετήσουμε την αυτόνομη πορεία μας, με βάση και την εντολή των 212.000 συνιδρυτών μας του περασμένου Νοεμβρίου . Αυτό θα εκφραστεί κατεξοχήν στις 13 Περιφέρειες με τις αποφάσεις μας σε όλες πλέον, να στηρίξουμε ανθρώπους από το δικό μας πολιτικό χώρο. Αντίστοιχα, στους μεγάλους Δήμους θα γίνει προσπάθεια στο βαθμό που αυτό είναι κατά περίπτωση δυνατό, να εξασφαλίσουμε την ενιαία έκφραση μας με αυτοδιοικητικές δυνάμεις που προέρχονται από το δικό μας χώρο. Η αυτοδιοίκηση όμως απαιτεί ανθρώπους και σχήματα με βαθιά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, μακριά από τις παλαιοκομματικές λογικές των «χρισμάτων» και μακριά από στενά κομματικά στεγανά . Απαιτεί ανθρώπους αξιόλογους, με σοβαρά και επεξεργασμένα προγράμματα για την επόμενη μέρα και μάλιστα ειδικά σε μία πολύ κρίσιμη πολιτική συγκυρία, όπως αυτή που επιβάλλει ο Κλεισθένης, με σοβαρή πιθανότητα την ακυβερνησία τους ΟΤΑ. Ακριβώς με αυτά τα κριτήρια θα κάνουμε και τις δικές μας επιλογές.

-Τι θα στηρίξετε στον Πειραιά;

Θα μου επιτρέψετε να μην επεκταθώ περαιτέρω για τον Πειραιά, καθώς ακόμα δεν είναι καν σαφές το ποιος από τους υφιστάμενους ή νέους υποψηφίους θα διεκδικήσουν ξανά το Δήμο. Έχουμε περιγράψει σαφώς τις κομματικές διαδικασίες με τις οποίες θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και η βούληση των τοπικών και νομαρχιακών μας οργάνων θα γίνει σεβαστή. Ο χώρος μου έκανε μία επιλογή στήριξης στις προηγούμενες εκλογές που αποδείχθηκε επιτυχημένη. Θα είναι και αυτό κριτήριο στη λήψη της απόφασης μας.

CHRISTODOULAKISΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ

Πρόκειται για αριστούχο απόφοιτο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών). Πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό του στο London School of Economics, ενώ είναι υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Έντονη πολιτική δράση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γραμματέας της ΚΠΕ του Κινήματος Αλλαγής. Υπεύθυνος Τομέα Έργων, Datamed SA, Αθήνα. Επισκέπτης Καθηγητής του Τμήματος «Κλινική Παιδιατρική και Νοσηλευτική Έρευνα» στο μάθημα «Πληροφορική Υγείας», Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.

 

sel.12

 

 


 Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ