Εφημερίδα Κοινωνική

«Κλειδώνει» η συμφωνία για την παράταση του εξωδικαστικού

«Κλειδώνει» η συμφωνία για την παράταση του εξωδικαστικού
05 Νοεμβρίου 2018

Ένα βήμα από την συμφωνία για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και του νόμου Κατσέλη βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυβέρνηση και θεσμοί έχουν ήδη συμφωνήσει για την παράταση του εξωδικαστικού μηχανισμού και για το 2019 ενώ πολύ κοντά σε αντίστοιχη συμφωνία βρίσκονται και για το νόμο Κατσέλη. Η τελική απόφαση για τον νόμο Κατσέλη θα ληφθεί τον Δεκέμβριο ωστόσο τραπεζικές πηγές δίνουν μεγάλες πιθανότητες για συμφωνία και στο μέτωπο αυτό, πιθανότατα με μικρότερα όρια προστασίας. Σημειώνεται ότι και οι τράπεζες έχουν υποστηρίξει στις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται την ανάγκη παράτασης του νόμου Κατσέλη για ένα ακόμα έτος.

Στις διαπραγματεύσεις συμμετέχουν το Υπουργείο Οικονομίας, οι αρμόδιες γενικές διευθύνσεις, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους ενώ στις διαβουλεύσεις μετείχαν και οι τράπεζες.

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός αφορά χιλιάδες επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού μπορούν να επιτύχουν ρύθμιση των υποχρεώσεών τους προς τράπεζες, εφορίες, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και ΔΕΚΟ. Η υποβολή της σχετικής αίτησης γίνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενώ πλέον δίνεται η δυνατότητα διαγραφής αίτησης και επανυπολοβολής.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό πάνω από 55.000 επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες ενώ έχουν ολοκληρωθεί και υποβληθεί περίπου 5.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι οφειλέτες λαμβάνουν ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους σε 120 δόσεις δηλαδή 10 χρόνια ενώ διαγράφεται περίπου το 90% των προστίμων και μέρος των μη λογιστικοποιημένων τόκων.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ