Εφημερίδα Κοινωνική

Ηνωμένο Βασίλειο – Βασικά και ενδιαφέροντα στοιχεία

 Breaking News

Ηνωμένο Βασίλειο – Βασικά και ενδιαφέροντα στοιχεία
19 Νοεμβρίου 2018

Λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων και των καταστροφικών επιπτώσεων από το επερχόμενο Brexit τα φώτα της δημοσιότητας είναι στραμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Σε αυτή ακριβώς τη δύσκολη χρονική στιγμή είναι χρήσιμο να παρατεθούν ορισμένα βασικά στοιχεία για αυτή την πολύ σημαντική χώρα.

Ονομασία, διοίκηση, οικονομία

Το πλήρες όνομα του κράτους (από το 1922) είναι Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Βορείου Ιρλανδίας που εν συντομία αναφέρεται ως Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Η χώρα αυτή έχει νομικά ημιομόσπονδο καθεστώς και αποτελείται απο 4 μεγάλα κρατίδια. Την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία (που μαζί αποτελούν την Μεγάλη Βρετανία) και τη Βόρεια Ιρλανδία. Συνολικά διαιρείται σε 12 διοικητικές περιφέρειες και έχει περίπου 65.5 εκατομμύρια κατοίκους. Η επίσημη γλώσσα είναι τα Αγγλικά αλλά υπάρχουν διαφορετικές τοπικές γλώσσες και στα τρία κρατίδια που αναγνωρίζονται αντιστοίχως στις περιοχές αυτές. (Σκωτσέζικα, Ουαλικά, Ιρλανδικά).

Το μεγαλύτερο κρατίδιο είναι η Αγγλία, με πρωτεύουσα το Λονδίνο και πληθυσμό 55 εκ. κατοίκων. Παρά την αυξημένη αυτονομία των κρατιδίων, υπάρχει κεντρική κυβέρνηση με έδρα το Λονδίνο. Το δεύτερο κρατίδιο, η Σκωτία έχει πληθυσμό 5.3 εκ. και στην πρωτεύουσα του το Εδιμβούργο εδρεύει το Σκωτσέζικο Κοινοβούλιο. Ακολουθεί η Ουαλία με πληθυσμό 3 εκ. και πρωτεύουσα το Κάρντιφ στο οποίο εδρεύει η Ουαλική Εθνοσυνέλευση. Το τέταρτο και μικρότερο κρατίδιο είναι η Βόρειος Ιρλανδία με πληθυσμό 1.8 εκ. Στην πρωτεύουσα του το Μπέλφαστ εδρεύει η τοπική Εθνοσυνέλευση.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΝΤ για το 2018, είναι η 5η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως με αξία $2.94 τρις (δολάρια ΗΠΑ). Το νόμισμα του είναι η στερλίνα και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρωπαική Ένωση (Ε.Ε.) μετά τη Γερμανία ενώ ξεπερνάει ελάχιστα τη Γαλλία. Είναι πυρηνική δύναμη (με 215 πυρηνικές κεφαλές) και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το λεγόμενο Σίτυ του Λονδίνου έχει ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης και είναι ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά και ναυτιλιακά κέντρα παγκοσμίως.

Πολίτευμα και διακυβέρνηση

Το ΗΒ είναι μια από τις τρείς χώρες παγκοσμίως που δεν έχει ενιαίο γραπτό κωδικοποιημένο Σύνταγμα. Οι άλλες δύο είναι η Νέα Ζηλανδία και το Ισραήλ. Το πολίτευμα είναι Βασιλευομένη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Η σημερινή μονάρχης Ελισάβετ Β’, ανακηρύχτηκε βασίλισσα το 1952. Είναι 92 ετών και είναι η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία της χώρας αλλά και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία, βάσει του χρόνου παραμονής στο βασιλικό θρόνο. Ο εκάστοτε μονάρχης είναι Αρχηγός του Κράτους αλλά και της Αγγλικανικής Εκκλησίας που είναι η επικρατούσα-κρατική Εκκλησία. Είναι επίσης η Αρχηγός της Κοινοπολιτείας που είναι η ένωση 52 ανεξαρτήτων κρατών (συμπεριλαμβονομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας) που είναι πρώην αποικίες της Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

Η νομοθετική εξουσία ασκείται από το Κοινοβούλιο, που εδρεύει στο γνωστό σε όλους Παλάτι του Γουέστμινστερ με το εμβληματικο ρολόι του Μπίγκ Μπέν. Αποτελείται από δύο σώματα, τη Βουλή των Λόρδων με διορισμένα μέλη και τη Βουλή των Κοινοτήτων που είναι αιρετό σώμα και έχει μεγαλύτερη ισχύ. Η χώρα χωρίζεται σε 650 μονοεδρικές περιφέρειες και οι βουλευτές εκλέγονται με τη μέθοδο της απλής πλειοψηφίας. Η θητεία του Κοινοβουλίου είναι πενταετής εκτός αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές όπως έγινε το 2017. Η σημερινή Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ηγείται της κυβέρνησης μειοψηφίας του Συντηρητικού κόμματος που συνεργάζεται κατά περίσταση με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βορείου Ιρλανδίας. Το ΗΒ είναι μέλος της Ε.Ε απο την 1/1/1973 και ο αριθμός πολιτών από άλλα κράτη μέλη που ζουν και προσφέρουν (στο ΗΒ) υπολογίζεται σε 3.8 εκ. εκ των οποίων 100.000 είναι Έλληνες πολίτες.

 

Μιχάλης Αράπης  – LLB, LLM – Νομικός

Αντιπρόεδρος Ελληνορθοδόξου Κοινότητος Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας

info@michaelarapis.com

michaelarapis.com

 

Ο Μιχάλης Αραπης είναι γιός του Πειραιώτη δημοσιογράφου με Μανιάτικη καταγωγή Σωτηρίου Αράπη, εξειδικευμένου σε θέματα ναυτιλίας. Μεγάλωσε στον Πειραιά (κέντρο και Μανιάτικα) και ζεί μόνιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ). Είναι Αντιπροέδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Κάρντιφ και Νοτίου Ουαλίας. Είναι Νομικός με μεταπτυχιακό στο Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο και ερευνητής στον τομέα του ηλεκτρονικού εγκλήματος και της τρομοκρατιάς στον Κυβερνοχώρο. Είναι Υπεύθυνος Ουαλίας του φιλοευρωπαικού οργανισμού New Europeans. Επίσης αρθογραφεί και μάχεται για την εφαρμογή του Συνταγματικώς κατοχυρωμένου δικαιώματος της ψήφου των Ελλήνων πολιτών που ζούν στο εξωτερικό στον τόπο διαμονής τους.

Ο Μιχάλης οραματίζεται την οργάνωση, ενότητα και εκπροσώπηση της Ελληνικής ομογένειας του ΗΒ στα πρότυπα της ομογένειας σε ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία κτλ. Στα πλαίσια αυτά συνδιοργάνωσε με το Σύλλογο Ποντίων ΗΒ τις δύο μεγάλες συγκεντρώσεις για τη Μακεδονία μας στο Λονδίνο μπροστά από το Βρετανικό Κοινοβούλιο όπου ήταν και οι πρώτες τέτοιες κινητοποιήσεις της Ελληνικής παροικίας. Οι συγκεντρώσεις αυτές στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία και προβλήθηκαν από τα μεγαλύτερα κανάλια της χώρας μας, Σκάι, ΑΝΤ1, Έψιλον κτλ. Αγαπά τη Μάνη και προβάλει την ιστορία της μέσα από την Εταιρεία Πελοποννησίων Μεγάλης Βρετανίας τον μοναδικό Σύλλογο για την ιδιαίτερη πατρίδα του στο ΗΒ από την θέση του Υπευθύνου Δημοσίων Σχέσεων.


Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ