Εφημερίδα Κοινωνική

Ιατρικός τουρισμός: Χαμένη Ευκαιρία ή Ευκαιρία Ανάπτυξης;

 Breaking News

Ιατρικός τουρισμός: Χαμένη Ευκαιρία ή Ευκαιρία Ανάπτυξης;
19 Νοεμβρίου 2018

O ιατρικός τουρισμός ξεκίνησε από την ανάγκη για περισσότερη οικονομικά αποδεκτή υγειονομική περίθαλψη με την ίδια ποιότητα και με μικρότερες λίστες αναμονής. Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του 21ου Αιώνα και καθώς το προσδόκιμο ζωής αυξάνεται, θα αυξάνεται και η ζήτηση για υπηρεσίες υγείας. Λογικό λοιπόν είναι πολλοί ασθενείς να ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους για να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της υγειονομικής τους περίθαλψης.
Στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί από το 2013 ο ν. 4179 ο οποίος ακόμα δεν έχει εφαρμοσθεί λόγω της μη έκδοσης των αναγκαίων προεδρικών διαταγμάτων και εγκυκλίων. Γράφεται επίσης ότι είναι υπό ολοκλήρωση το νομικό πλαίσιο στον ιατρικό τουρισμό και ειδικότερα τα θέματα του Μητρώου παροχών Ιατρικού Τουρισμού, η Χορήγηση Διακριτικού Σήματος Ιατρικού Τουρισμού, ο τρόπος πιστοποίησης των παροχών Ιατρικού Τουρισμού, η ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων τους, η κάλυψη των δαπανών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ξένων πολιτών, ασφαλίσεις αστικής ευθύνης, χορήγηση βίζας κλπ. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει πληθώρα εξειδικευμένων κέντρων για εξωσωματική, προσθετική μαλλιών, πλαστική χειρουργική, οδοντιατρικών πράξεων, κ. α δεν υπάρχει κάποια σημαντική κοινή προσπάθεια για την προώθηση τους, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως πρόσφατα γράφτηκε στην γαλλική Liberation οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών αποφέρουν πάνω από ένα δισεκατομμύριοευρώ στην τουρκική οικονομία.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι σχεδόν 50 εκατομμύρια ασθενείς ταξιδεύουν στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη κάθε χρόνο, προσελκύοντας όλο και περισσότερους τουρίστες στην Κεντρική Ευρώπη, ιδιαίτερα στις χώρες Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Τσεχική Δημοκρατία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία. Σε σχετική ανάλυση του εκτιμά ότι μέχρι το 2019 η παγκόσμια ιατρική τουριστική αγορά θα μπορούσε να επιτύχει κύκλο εργασιών άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έχει σημαντικές δυνατότητες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ειδικά για τα νοσοκομεία που χρησιμοποιούν περιορισμένους προϋπολογισμούς.

Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία χρησιμοποιούν μια εθνική στρατηγική για την προσέλκυση ξένων πελατών – τουριστών υγείας εδώ και πολλά χρόνια, χώρες στις οποίες μπορούμε να απευθυνθούμε ώστε να αποκτήσουμε την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Από το 2011 η «Οδηγία σχετικά με την εφαρμογή των δικαιωμάτων των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη «βρίσκεται εν ισχύ και διευκολύνει την κινητικότητα για τους ασθενείς της ΕΕ. το οποίο η Ελλάδα μόλις πρόσφατα το ενσωμάτωσε στο εθνικό της δίκαιο.

Οι συνηθέστεροι ιατρικοί τομείς που θεωρούνται ή αναφέρονται ως ελκυστικότεροι για την προσέλευση διεθνών ασθενών είναι:

• Καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις
• Τεχνητή Γονιμοποίηση
• Παρένθετη μητρότητα και αναπαραγωγικός τουρισμός
• Οδοντιατρικές εργασίες
• Πλαστική Χειρουργική
• Μεταμοσχεύσεις
• Οφθαλμολογικές επεμβάσεις
• Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια
• Αποκατάσταση (ιατρική και ορθοπεδική)
• Άτομα με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες
• Υπηρεσίες ψυχικής υγείας

Παρόλο που για πολλούς από τους παραπάνω τομείς η Ελλάδα έχει πολλές δυνατότητες να διεκδικήσει ένα αξιοπρεπές ποσοστό σε αυτή την αναπτυσσόμενηαγορά, δυστυχώς σε καμία ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκρίνει και αξιολογεί όλες τις χώρες και όλες τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους δεν βρίσκεται μέσα. Στην εποχή της επικοινωνίας και του διαδικτύου αυτό είναι απαραίτητο.

Όπως επίσης είναι απαραίτητη και η πιστοποίηση των παροχών αφού παγκοσμίως υπάρχει έλλειψη αξιόπιστης και λεπτομερούς πληροφόρησης σχετικά με την ποιότητα των νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και για την επιστημονική επάρκεια των γιατρών και των χειρουργών. Παράδειγμα απουσίας κοινής προσπάθειας είναι και ο Πειραιάς.

Αναφέρω τον Πειραιά γιατί ως Πειραιώτης που ζω και ασκώ το επάγγελμα μου για πολλά χρόνια, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την ανάπτυξη του ιατρικού –οδοντιατρικού τουρισμού μέσω του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς ο οποίος αριθμεί μεγάλο αριθμό οδοντιάτρων με άριστη επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση και με δομές που δεν υστερούν σε τίποτα από την υπόλοιπη Ευρώπη, παρουσιάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις και ενέργειες προς τοπικούς φορείς δεν έλαβε ποτέ την ανάλογη ανταπόκριση.

Ο Πειραιάς αποτελεί τον κύριο σύνδεσμο της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα, καθώς επίσης υποδέχεται πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες ετησίως μέσω της κρουαζιέρας.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι με την ελάχιστη κοινή προσπάθεια (Περιφέρεια, Δήμο, Υγειονομικοί και Εμπορικοί Σύλλογοι) και το σωστό θεσμικό πλαίσιο από την πολιτεία, θα δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές υποδοχής ατόμων που αναζητούν θεραπεία μέσω του τουρισμού και θα καταστήσει τη χώρα επάξιο ανταγωνιστή στο χάρτη του ιατρικού τουρισμού ενισχύοντας την οικονομία σε πανελλαδικό και τοπικό επίπεδο αποφέροντας μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ο Μιχάλης Αγρανιώτης είναι οδοντίατρος στον Πειραιά κάτοχος MSc Οργάνωση & Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας ΕΚΠΑ και Γεν. Γραμματέας του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς


 



Σχετικά άρθρα

Τελευταια

Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΑΤΤΙΚΗΣ